S-a scurs mai puţin de un an de la momentul de mare sărbătoare duhovnicească pentru Parohia „Naşterea Maicii Domnului” - Breazu, Protopopiatul Iaşi I, când, prin mila lui Dumnezeu, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, încununa rodul ostenelilor şi a rugăciunii comunităţii de la Breazu şi a păstorului ei, părintele Coroamă Gabriel, prin slujba de sfinţire adusă casei de prăznuire închinată Maicii Domnului - „Prodromiţa”, la data de 4 septembrie 2016.
Cinstită de aproximativ 10 ani, de când o copie a Sfintei Icoane „Prodromiţa”, trimisă din Sfântul Munte Athos, popossea în Biserica de la Breazu, această zi memorabilă de 12 iulie avea să devină un adevărat punct de reper în urcuşul duhovnicesc al comunităţii parohiale de la Breazu, după cum ne-a declarat părintele paroh Coroamă Gabriel, care este şi profesor şi spiritual al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iaşi: „Pentru mine personal, cât şi pentru comunitatea pe care o păstoresc, cinstirea acestei sfinte icoane a Maicii Domnului «Prodromiţa» a reprezentat o mare bucurie şi un adevărat izvor de binecuvântare, dar în aceeaşi măsură o obligaţie morală de a populariza această sărbătoare în rândul credincioşilor ortodocşi din parohie şi nu numai. Dacă acum 10 ani exista o manifestare latentă a cultului închinat acestei sfinte icoane, unii părinţi mai râvnitori săvârşind doar Acatistul, de la sosirea copiei Icoanei Prodromiţa în biserica parohială de la Breazu, noi ne-am angajat în mod benevol şi conştient de a cinsti după cuviinţă sfânta icoană prin săvârşirea săptămânală a Acatistului ei. Astfel, în Ajunul Praznicului Sfintei Icoane «Prodromiţa», am săvârşit mereu slujba Vecerniei Mari unită cu Litia, iar pe data de 12 iulie, sărbătoarea s-a cinstit în mod solemn prin săvârşirea Utreniei, Acatistului şi a Sfintei Liturghii. În urma a două pelerinaje întreprinse în Sfântul Munte Athos în anii 2009, respectiv 2011, am avut binecuvântarea de a sluji în cadrul Bisericii Schitului Prodromu şi de a citi în cadrul Privegherii de noapte Acatistul Maicii Domnului «Prodromiţa» în faţa Făcătoarei de minuni Icoane «Prodromiţa». Această primă întâlnire cu Sfânta Icoană în sălaşul ei din schitul românesc Prodromu m-a mişcat profund şi m-a determinat să iau hotărârea de a ridica în cinstea ei o casă de prăznuire ce prin mijlocirea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Teofan a primit veşmântul sfinţirii pe data de 4 septembrie 2016. Mă bucur nespus să văd cum astăzi românii de pretutindeni aduc cuvenita supra-cinstire Maicii Domnului prin zidirea de biserici sau capele ce au ca ocrotitoare această icoană. Nu întâmplător a ales Maica Domnului ca această icoană să se zugrăvească în chip prea-minunat tocmai în oraşul Iaşi la 1863, iar de aici ea să ajungă tocmai în grădina ei cea duhovnicească - Sfântul Munte Athos. Ea reprezintă un adevărat ambasador al rugăciunilor neamului nostru românesc chiar la tronul Maicii Domnului, după cum este văzut Athosul, iar sărbătoarea închinată Sfintei Icoane «Prodromiţa» putem spune că s-a consacrat deja ca un al doilea hram al parohiei noastre”.
Anul acesta, programul liturgic al Parohiei Breazu consacrat acestei sărbători a debutat prin săvârşirea, în ajunul acesteia, la ora 16:00, a slujbei de Agheasmă la troiţa din curtea bisericii, iar de la ora 17:00 s-a săvârşit slujba Vecerniei Mari unită cu Litia. Au participat pr. Tulan Ştefan de la Parohia Rediu şi pr. Constantinescu Petru de la Parohia Buhăieni - Andrieşeni, Protopopiatul Iaşi I, care a ţinut şi cuvântul de învăţătură. La finalul slujbei, toţi cei prezenţi au luat parte la o agapă tradiţională. A doua zi, pe 12 iulie, începând cu ora 7:00, s-a săvârşit slujba Utreniei, Acatistul Sfintei Icoane „Prodromiţa”, Ceasul I şi Sfânta Liturghie. Din soborul părinţilor slujitori au făcut parte pr. Robert Rotaru de la Parohia Cotul Morii, pr. Tulan Ştefan de la Parohia Rediu şi pr. Andrei Vlad Chiriac de la Parohia Tăuteşti, care a ţinut şi cuvântul de învăţătură în care a evidenţiat rolul sacramental al icoanei în Tradiţia ortodoxă, precum şi folosul duhovnicesc al celor care cinstesc Sfânta Icoană „Prodromiţa”. La finalul Sfintei Liturghii, pr. paroh Gabriel Coroamă a mulţumit părinţilor coliturghisitori şi tuturor celor prezenţi pentru că au împărtăşit împreună bucuria acestui cinstit praznic.