În după-amiaza zilei de 5 august 2017, de pomenirea Cuviosului Ioan Iacob Hozevitul, s-a desfăşurat la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Darabani etapa finală a concursului de poezie „Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ”.
Evenimentul catehetic şi cultural, menit să aducă un prinos de cinstire Sfântului ocrotitor al ţinuturilor din nordul ţării, ajuns la cea de a doua ediţie, şi-a propus să-i provoace pe copiii şi pe tinerii din parohiile protopopiatului să compună poezii pe tema „Icoanele copilăriei mele”, tematică aflată în strânsă legătură cu cea a Anului omagial şi comemorativ în Patriarhia Română. Dorinţa organizatorilor a fost aceea ca prin intermediul tematicii concursului, micii poeţi să facă trecerea de la înţelegerea icoanei ca obiect de cult, mijloc sau fereastră de comunicare cu Dumnezeu şi cu sfinţii, la reprezentarea concretă a icoanei ca prezenţă, model de vieţuire şi izvor de speranţă, inspiraţie şi încredere.
Desfăşurat de Biroul de catehizare al Protopopiatului Darabani, în perioada iunie-august 2017, cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolit Moldovei şi Bucovinei, activitatea a adus împreună în ziua de 5 august copiii şi tinerii din cuprinsul protopopiatului, preţ de câteva ceasuri, fiecare evidenţiindu-se cu poezii alcătuite cu emoţie, creativitate şi originalitate. Lucrările au fost evaluate de un juriu din care au făcut parte poetul Victor Teişanu, membru al Adunării eparhiale şi al Uniunii Scriitorilor Români, profesoara de limba română Alina Grigore şi responsabilul de catehizare de la nivelul protopopiatului. După cuvântul de bun venit al părintelui protopop, Costică Pînzariu, şi după scurte reflecţii asupra actului creator al poetului, venite din partea poetului Victor Teişanu, participanţii au fost premiaţi pentru strădaniile lor şi au primit îndemnul de a continua să scrie, în paralel căutând să-şi sporească mereu orizontul şi cultura prin lecturi diverse şi constante.
Ca o încununare a actului de creaţie şi ca o aplicare a celor scrise în poezii, copiii participanţi au avut fericita ocazia de a face cunoştinţă cu lumea copilăriei unei personalităţi culturale, medicale şi universitare, domnul academician prof. dr. Leon Dănăilă, prin vizitarea casei copilăriei sale, actualmente Casa memorială „Leon Dănăilă”. Astfel, cu toţii au înţeles că omul sfinţeşte locul şi, contrar vicisitudinilor timpurilor, locurilor şi mentalităţilor, indiferent în care parte a lumii ar trăi, omul poate deveni o icoană sau un model pentru alţii numai atunci când nu se pune pe sine pe prim-plan, ci când se călăuzeşte în viaţă după principiul „pentru mine viaţa înseamnă ceilalţi”.
Cu recunoştinţă şi mulţumire organizatorilor, ostenitorilor, juriului, preoţilor coordonatori şi participanţilor, nădăjduim ca activitatea catehetică şi culturală deopotrivă să crească, să devină de la an la an mai consistentă, generatoare de talente şi vocaţie şi formativă pentru copiii şi tinerii implicaţi în viaţa Bisericii şi a cetăţii din oraşul şi din cuprinsul celui mai nordic protopopiat al ţării, Darabani. (Pr. Pristavu Cosmin Constantin, responsabil de catehizare în Protopopiatul Darabani)
„O icoană de poveste,
Pentru mine, a fost şi este,
Nimeni altcineva,
Poate doar bunica mea.
E un fel de lună plină,
Chiar şi-o mamă eroină,
Cu virtuţi nenumărate,
Şi cu frică de păcate.
M-a-nvăţat a mă ruga,
La icoane a mă-nchina,
Icoana sfântă s-o cinstesc,
Şi întru Dumnezeu să cresc.
M-a învăţat ca să muncesc,
De rele să mă feresc,
Zile mari să le cinstim,
Şi-n biserică să fim.
Ca la o icoană sfântă,
Azi la tine mă închin,
Şi sărut mâna muncită
Ce-a trecut prin orice chin.”
(Icoana copilăriei mele, Chiţac Alexandra Ionela,
Parohia „Sf. Gheorghe”, Mlenăuţi, locul I)