Marţi, 10 Mai 2022
Andreea Ciobotariu

În cursul zilei de luni, 9 mai 2022, la Biserica „Vovidenia” din Botoșani a avut loc conferința semestrială „Rugăciunea în viața preotului”, susținută de părintele Anușca Andrei, dimpreună cu preoții din Protopopiatul Botoșani. La eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Conferința a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, în prezența mai multor preoți, printre care pr. Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, arhim. Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Petru Fercal, protopop de Botoșani, pr. Liviu Botezatu, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani și pr. Partenie Apostoaie de la Biserica „Vovidenia”.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Nichifor Botoșăneanul a ținut un scurt cuvânt de învățătură:

Începem sinaxa cu preoții, sinaxa care își are ca model sinaxele monahale, sinaxe pe care le vedem în viața monahală încă din primele secole creștine. Sinaxele monahale erau văzute ca un cuvânt duhovnicesc de întărire, cuvânt duhovnicesc pe care nu și-l puneau înainte ca pe un studiu, ca pe o legătura asupra căreia reflectau, ci ca pe hrană duhovnicească. Este așadar, o întărire, nu doar din faptul că ne auzim unii altora încercările sau întrebările, ci pentru că punându-le înaintea lui Dumnezeu împreună, Domnul însuși ne inspiră atunci când venim cu inimă curată, cu inimă hotărâtă de a ne înnoi în împlinirea voii lui Dumnezeu, ne inspiră să înțelegem voia Lui. Cu acest gând ne-am adunat aici, cu acest gând începem lucrările pe care le avem.

Evenimentul a avut loc în sala de festivități de la Așezământul social-filantropic al Parohiei „Vovidenia”. Acesta a început cu un cuvânt de învățătură, susținut de către Părintele Episcop-vicar care i-a responsabilizat pe preoți în vederea unei lucrări duhovnicești sănătoase, autentice, de profunzime, atât în viața personală a preotului, în viața familiei preotului, cât și în viața enoriașilor.

Rugăciunea rămâne arma principală a omului de astăzi și, în primul rând, a preotului. Rugăciunea este cea care îl leagă pe om de Dumnezeu, de izvorul vieții și a binecuvântărilor, dar ne leagă și pe noi, oamenii, în așa fel încât să fim o Biserică vie, lucrătoare pe calea mântuirii, cu iubire față de Dumnezeu și cu iubire frățească unii față de alții. Mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi frumoasă, atât pentru preoți, pentru protopopiatul întreg, pentru creștinii noștrii, pentru binecuvântarea Părintelui Episcop vicar Nichifor Botoșăneanul, pentru dragostea părintească a Părintelui Mitropolit Teofan, pentru grija arătată față de preoți și popor, în așa fel încât pe drumul frumos, dar de multe ori presărat cu multe provocări, al mântuirii să ne aflăm cu toții cu răbdare, cu dragoste, cu unitate, cu credință, cu nădejde și multe bucurii duhovnicești, a spus pr. Partenie Apostoaie, parohul Bisericii „Vovidenia”.

De asemenea, au fost prezentate aspecte administrative și îndemnuri de către părintele vicar administrativ Marian Timofte și câteva aspecte legate de temă ale părintelui arhim. Nicodim Petre. Nu în ultimul rând, părintele protopop Petru Fercal a accentuat importanța rugăciunii curate, profunde în viața preotului.