Marţi, 16 Mai 2017

Corul bărbătesc „Mitropolitul Iosif Naniescu“ al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, dirijat de pr. lect. dr. Ionuţ-Gabriel Nastasă, a câştigat Marele Premiu la festivalul internaţional de muzică bisericească din Hajnówka, Polonia, ediţia a XXXVI-a.

Evenimentul care a avut loc în perioada 8-13 mai 2017 s-a desfăşurat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Sava, Mitropolitul Varşoviei şi al întregii Polonii, şi a reunit 30 de coruri din ţări precum Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus, Letonia şi România.

Pe parcursul festivalului, corul Facultăţii de Teologie din Iaşi a susţinut două concerte în Varşovia (Catedrala Mitropolitană „Sf. Maria Magdalena“) şi Bia³ystok (Casa de Cultură) şi a fost invitat, în calitate de câştigător al Marelui Premiu, să cânte în două gale festive în Hajnówka (Catedrala „Sfânta Treime“) şi Bia³ystok (Catedrala „Sfânta Sofia“).

„Să nu vă mândriţi! Mândria e un păcat cumplit care intră în inimă şi minte“, acestea au fost primele cuvinte pe care un membru al juriului ni le-a transmis imediat după ce am aflat că am câştigat Marele Premiu al festivalului.

Mi-a plăcut gândul părintelui. Membrii corului nostru au muncit mult la repetiţii, părintele dirijor s-a străduit şi mai mult pentru ca la finalul concursului să spunem că am dat tot ce am putut şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, să fim mulţumiţi de prestaţia noastră. Prea mult efort pentru a fi risipit în mândrie.

În timp ce cântam în prima gală festivă mi-am amintit că, înainte de plecarea noastră, un părinte profesor de la facultate ne-a îmbărbătat spunându-ne că noi, mai presus de universitate, vom reprezenta România. Şi mă gândeam că între atâtea coruri din Rusia, Ucraina şi alte ţări slave a rânduit Dumnezeu ca România să câştige; singura ţară cu limbă de origine latină şi de credinţă ortodoxă a ieşit învingătoare. E o mare cinste să-ţi reprezinţi ţara în felul acesta.

Constantin Brâncuşi spunea că „arta este altceva decât «redarea» vieţii, este transfigurarea ei“. Cred că asta a reuşit să facă părintele dirijor cu noi. A transfigurat sunetele vocilor noastre în rugăciune înălţată către Dumnezeu.

„Intraţi în atmosfera piesei! Pătrundeţi textul cântării şi rugaţi-vă cântând“, asta ne spunea de multe ori la repetiţii părintele Gabriel.

Pe drumul de întoarcere ne-am oprit pentru câteva minute la Mănăstirea Suprasl, unde repertoriul nostru de concurs, cântat în biserica mănăstirii, a devenit rugăciune de mulţumire pentru modul în care a lucrat Dumnezeu în aceste zile.

Mulţumim Înaltpreasfinţiului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru binecuvântarea de a participa la acest festival, precum şi Casei de Cultură „Mihai Ursache“ şi Atelierului de veşminte „Epifania“ pentru sprijinul oferit în vederea plecării noastre în Polonia. (Andrei Grosu, Corul bărbătesc „Mitropolitul Iosif Naniescu“)