Joi, 7 Iunie 2018
Flavius Popa

În perioada 1-2 iunie 2018, în municipiul Piatra-Neamț s-a desfășurat Festivalul de Muzică Patriotică „ArtHistoryFest – 2018”, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean Neamț, în parteneriat cu Asociația Profesorilor de Istorie Neamț, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Piatra-Neamț.

Festivalul ArtHistoryFest 2018 face parte din Calendarul actitivităților educative dedicate Anului Centenar 2018. Activitatea a fost desfășurată în următoarele secțiuni: interpretare folclor, interpretare folk și interpretare corală. În cadrul acestui eveniment s-au înscris peste 50 formații și grupuri din unitățile de învățământ din județ printre care și Corul „Gloria Dei” al Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț.

Dacă la Seminarul de la Mănăstirea Neamț a existat dintotdeauna cor bărbătesc, din anul 2016 s-a înființat și primul cor mixt, băieți și fete, coordonat și dirijat de prof. Adrian Cojocariu. Formația nemțeană a participat cu piesa corală patriotică „Imnul Unirii” compus de Sabin Dragoi, corul „Gloria Dei” primind din partea juriului Marele Premiu al Festivalului.

Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ a realizat, de-a lungul anilor, numeroase turnee muzicale și activităţi culturale, elevii seminariști fiind instruiţi de renumiții profesori ai școlii nemțene, precum arhim. Victor Ojog, părintele Anibal Panţiru şi alţii. Cu ocazia marilor evenimente, hramuri de mănăstiri și sfinţiri de biserici, corul de la Neamţ este întotdeauna prezent.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, şi prin implicarea Fundației ”Charita sv. Alexandra” din Ostrava – Cehia, în decembrie 2002, corul seminarului dirijat de pr. prof. Viorel Laiu, a avut bucuria de a vizita şi încânta poporul ceh din oraşele Ostrava, Opava, Olomouc şi Brno cu frumoasele şi tradiţionalele cântări ortodoxe corale. În prezent, corul școlii este dirijat de pr. prof. Marius Brumă pe partea muzicii bisericești și de prof. Adrian Cojocariu, ansamblu coral. (Flavius Popa, pr. prof. Viorel Laiu)