Miercuri, 1 Iunie 2022
Flavius Popa

Peste 200 de tineri și adulți s-au adunat în prima zi a lunii iunie la Târgu Neamț și la Pipirig, pentru a merge într-un pelerinaj pedestru la hramul Mănăstirii Neamț. Activitatea organizată de Sectorul de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor își propune să reînvie tradiția bunicilor și strămoșilor noștri, care obișnuiau ca la marile sărbători din preajma așezămintelor monahale să meargă împreună și să participe la sfintele slujbe. Înainte de a pleca la drum, participanții au fost binecuvântați de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghe la Parohia „Sfântul Haralambie” din orașul aflat la poalele Cetății Neamț.

Pelerinajul pedestru, organizat cu prilejul hramului Mănăstirii Neamț, Înălțarea Domnului Hristos, a început în această dimineață cu săvârșirea Sfintei Liturghii, oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, care a ținut un cuvânt de binecuvântare și a explicat că pelerinajul este o lucrare sfântă:

Ne-a învrednicit Dumnezeu la acest început de lună nouă, să fim aici, în biserica Parohiei «Sfântul Haralambie», să săvârșim Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, care se oficiază în sfintele mănăstiri, în cele mai multe dintre ele în fiecare zi, și în multe din parohiile noastre cât mai des cu putință. Este și zi de ajun pentru marea sărbătoare a Înălțării Domnului, sărbătoare aleasă pentru tot creștinul și în mod special pentru zona aceasta, hramul Mănăstirii Neamț, hram care de multe veacuri a fost considerat de locuitorii Moldovei ca ziua lor de căpetenie, hramul prin excelență a Moldovei, lucru care, în parte, s-a păstrat până astăzi. A nu pierde cu totul ceea ce era definitoriu în zilele premergătoare hramului mănăstirii, pelerinajul pe care credincioșii din această regiune, și chiar din îndepărtări ale Moldovei, îl organizau ca cinstire adusă Domnului Hristos de Înălțarea Sa la Cer. Cu câteva zile înainte de sărbătoare, porneau credincioșii din satele Moldovei, cu o zi înainte, cu două, cu trei, se opreau pe la sfintele biserici și mănăstiri, organizau în așa fel timpul ca de ajun, seara, să fie la Mănăstirea Neamț. Obosiți, dar bucuroși, care pe jos, care călare, care în căruțe, umpleau toate poienile mănăstirii, petreceau o noapte în aer liber, participau a doua zi la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, se împărtășeau cei mai mulți cu Sfintele Taine, gustau ceva din bucatele pe care le-au pus în traistă la plecare, și se îndreptau spre casele lor. Acest moment îl gustau, în trăiau cu adâncime în fiecare an, ritmându-și viața după pelerinajul în care se înscriau. Cu binecuvântarea preoților, făceau această lucrare sfântă, cum fac și astăzi, dar cu mijloacele moderne de transport.

Dimpreună cu Părintele Mitropolit au mai slujit arhim. Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Nicolae Axentioi, protopop de Târgu Neamț, pr. paroh Gheorghe Marian Filip, misionar protopopesc, părintele Tudose Sergiu Constantin, pr. prof Viorel Laiu, directorul Seminarului Teologic „Veniamin Costachi”, părintele Teodor Alin Astancăi, precum și clerici din zona orașului.

În ciuda condițiilor meteo capricioase, cu icoane și steaguri în mână, credincioșii nemțeni au mers timp de câteva ore până la Mănăstirea Neamț. Procesiunea a pornit din două direcții: prima, din Târgu Neamț, iar cea de-a doua din localitatea Pipirig, urmând ca cele două grupuri să se întâlnească la slujba Privegherii oficiată în această seară.

Acest pelerinaj este organizat la inițiativa clericilor și credincioșilor din zona Neamțului. Acest pelerinaj îi îndreaptă pe credincioși din satele din jurul orașului Târgu Neamț spre mănăstire și ne aduce aminte de vremurile de altădată, când pelerinii din județul Suceava, din Neamț, de la distanțe mari, se adunau la mănăstirea lui Ștefan cel Mare. Așa cum vedem și în «Frații Jderi», pelerinajul din romanul scris de Mihail Sadoveanu arată atmosfera care era în vremurile trecute la mănăstirile mari ale Moldovei, când credincioșii din diferite locuri se adunau pentru a cinsti hramul așezământului monahal, pentru a da slavă lui Dumnezeu, pentru a se cunoaște, pentru a se îndepărta de grijile cotidiene. Din Târgu Neamț am plecat deja peste 150 de pelerini, și mai sunt vreo 80 care vin de pe Valea Bistriței, de la Pipirig, cu care ne vom întâlni undeva la Schitul Cărbuna, a declarat pentru Radio Trinitas părintele arhim. Nicodim Petre.

Mâine dimineață, sute de credincioși sunt așteptați la Praznicul Înălţării Măntuitorului Iisus Hristos, hramul istoric al așezământului monahal. Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, dimpreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Andreas, Mitropolit de Arkalochori, Kastelli și Viannos și Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor.