La Mănăstirea Miclăuşeni din judeţul Iaşi au debutat ieri cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale de definitivat şi gradul II în preoţie. La aceste cursuri participă preoţi din toate eparhiile Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Timp de 10 zile, 21 de preoţi din Arhiepiscopia Iaşilor şi câte 10 din celelalte eparhii ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în total 51 de clerici, vor participa la Miclăuşeni la cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale de definitivat şi gradul II în preoţie ce constau în seminarii şi ateliere interactive susţinute de profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, precum şi de alţi profesori invitaţi special la acest eveniment sau ierarhi din eparhiile Mitropoliei.
Ieri-dimineaţă, a fost oficiată Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Miclăuşeni de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. Ierarhul a slujit alături de un sobor de 10 preoţi din toate eparhiile, protos fiind părintele decan Ion Vicovan. S-au împărtăşit cu Sfintele Taine peste 20 de preoţi.
La final, IPS Părinte Ioachim le-a vorbit preoţilor participanţi despre importanţa acestor cursuri: „Unul dintre obiectivele principale ale întâlnirilor acestora este motivarea frăţiilor voastre, să trăiţi comuniunea în Iisus Hristos şi cuminecarea în comunitate. De aceea, trebuie să fiţi în permanentă legătură între voi, având în vedere că unii preoţi au această tendinţă de a se izola împreună cu comunităţile pe care le păstoresc. Trebuie să învăţaţi din nou comunicarea şi comunitatea între voi, care unerori este deficitară, deşi avem la îndemână astăzi atâtea forme de socializare şi dialog. Aşa cum eşti în dialog cu familia ta, aşa trebuie să fii în dialog cu Biserica şi cu cei care vizualizează prezenţa lui Hristos în Biserica văzută, iar voi vizualizaţi prezenţa ierarhului în parohia care vi s-a încredinţat spre păstorire. Sper să se trezească în conştiinţa frăţiilor voastre ca preoţi această conştiinţă a comunicării şi a comuniunii“.
Atelierele de ieri au fost susţinute de pr. prof. univ. dr. Patriciu Vlaicu, pr. prof. univ. dr. Viorel Sava şi pr. prof. univ. dr. Sebastian Moldovan.
Liturghii arhiereşti vor fi oficiate şi în zilele următoare de ierarhi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Slujbele vor fi urmate, în fiecare zi, de cursuri, de ateliere şi dialoguri între participanţi şi profesori, sub coordonarea părintelui arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor.