Arhiepiscopia Iașilor celebrează în această duminică, 13 iunie 2021, 380 de ani de când cinstitele moaște ale Sfintei Parascheva au ajuns în capitala Moldovei. Cu acest prilej, la Catedrala Mitropolitană din Iași și la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din centrul orașului – locul unde au fost depuse sfintele odoare în 1641 – s-a săvârșit Sfânta Liturghie în cinstea „Sfintei cea mult folositoare”. La Catedrală, slujba din această dimineață a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
Credincioșii ieșeni, dar și pelerinii veniți din mai multe zone ale țării, s-au adunat în această duminică să aducă un prinos de mulțumire Sfintei Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. În ciuda ploii reci și a vântului năprasnic, cei prezenți au participat la Sfânta Liturghie oficiată pe un podium amplasat pe esplanada Catedralei Mitropolitane și au așteptat la rând minute întregi pentru a se închina la cinstitele moaște ale Cuvioasei și la racla cu moaștele Sfântului Iosif cel Milostiv. Slujba de astăzi a fost săvârșită de trei ierarhi ai Bisericii noastre: IPS Mitropolit Teofan, dimpreună cu PS Damaschin Dorneanul și PS Emilian Crișanul.
După citirea Sfintei Evanghelii, în cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a relatat aducerea moaștelor Sfintei Parascheva la Iași: „Voievodul Vasile Lupu al Moldovei, împreună cu Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, au plătit datoriile Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, iar Patriarhul Partenie I, care a păstorit patriarhia în prima jumătate a secolului al XVII-lea, în semn de recunoștință pentru ajutorul mare și bogat acordat de domnitorul Vasile Lupu, a dăruit lui și Moldovei moaștele Sfintei Parascheva. Așa se face că în anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu, Sfântul Ierarh Varlaam, cu episcopii de Huși și Roman, cu o mulțime de preoți, au întâmpinat moaștele Sfintei, pe care le-au depus în biserica frumoasă și măreață a Mănăstirii «Sfinții Trei Ierarhi». În acest sfânt locaș, sfintele moaște au binecuvântat mulțimea de credincioși până în anul 1888, pentru că în 1884 au început restaurările bisericii, coordonate de un arhitect francez, Lecomte du Noüy, iar atunci moaștele au fost mutate în paraclisul din Sala Gotică. Acolo s-a întâmplat un mic incendiu, în decembrie 1888, prin care s-a descoperit din nou că moaștele Sfintei Parascheva fac minuni, pentru că sicriul în care erau puse moaștele Sfintei a fost distrus, mai ales lemnul, dar focul nu s-a atins de sfintele moaște. Sfântul Ierarh Iosif Naniescu, mitropolitul de atunci, după ce a terminat această frumoasă și impozantă catedrală, a adus moaștele Sfintei Parascheva la sfârșitul anului 1888 sau la începutul anului 1889 în acest locaș, rămânând până astăzi”.
În cadrul Liturghiei, după cântarea Axionului praznicului Înălțării Domnului, tânărul teolog Cornel Mădălin Radu a fost hirotonit diacon de Părintele Mitropolit Teofan.
La final, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a dat citire mesajului „Sfânta Parascheva «cea mult folositoare» este un mare dar pentru poporul român”, transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: „În fiecare an, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, din 14 octombrie, tineri şi vârstnici, oameni din toate colțurile țării, dar şi de peste hotare, devin preț de câteva zile, pelerini sau închinători la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale altor sfinți ai Bisericii Ortodoxe, prezente la Iaşi. Cu prilejul aniversării a 380 de ani de la aducerea la Iaşi a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu ca, pentru mijlocirile Sfintei Cuvioase Parascheva, să binecuvinteze pe toţi cei prezenţi la Iaşi, ierarhi, clerici, monahi şi credincioşi mireni, împreună cu autorităţi locale şi centrale, şi să răsplătească tuturor credința, evlavia şi osteneala, dăruindu-le sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, întru mulţi şi binecuvântaţi ani!”.
„Dumnezeu să binecuvânteze această sărbătoare de mulţumire adusă Cerului pentru prezenţa sfintelor moaşte”
Totodată, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a adus mulţumire lui Dumnezeu şi Sfintei Cuvioase Parascheva pentru darul primit în urmă cu 380 de ani de ţara noastră: „Mulţumim lui Dumnezeu pentru darul făcut României, Moldovei, Iaşilor, acum 380 de ani! Perioadă de binecuvântare revărsată asupra credincioşilor care au dobândit o conştiinţă tot mai adâncă în adevărul că Sfânta Parascheva ne este ocrotitoare, mult folositoare, mângâietoare în necazuri şi ispite. 380 de ani de alai binecuvântat de pelerini veniţi din întreaga ţară şi din întreaga lume pentru a se închina smerit în faţa raclei cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Ce zi mare, ce zi frumoasă, cea de 14 octombrie, în fiecare an! Ce icoană a poporului lui Dumnezeu adunat în jurul sfinţilor Cerului şi ai pământului! 380 de ani de pelerinaj săvârşit de fraţii creştini ortodocşi din Bulgaria, din Serbia, care vin aici să mulţumească Sfintei pentru că o bună bucată de vreme Sfânta Cuvioasă Parascheva a şezut spre închinare la Vidin, în Târnovo, sau în Belgradul Serbiei. Dumnezeu să binecuvânteze această sărbătoare de mulţumire adusă Cerului pentru prezenţa sfintelor moaşte aici, urmând ca până la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, din toamnă, să ne oprim, cu diferite ocazii şi diferite momente, pentru a ne închina Sfintei şi a aduce obolul de recunoştinţă, urmând ca sărbătoarea Cuvioasei, pe 14 octombrie, să fie locul central de mulţumire pentru faptul că Sfânta Parascheva, în urmă cu 380 de ani, a binevoit a fi aici cu noi, să ne îmbogăţească sufleteşte. Căci, Doamne, cât de săracă ar fi fost Moldova şi ţara, Iaşul şi Catedrala, fără prezenţa aici a sfintelor moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva?!”.
La 13 iunie 1641, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva ajungeau în Iaşi. Domnul Vasile Lupu şi toată suflarea capitalei aşteptau la podul Bahluiului, cu lumânări în mână şi lacrimi de bucurie în ochi, darul lui Dumnezeu pentru Moldova. Clopotele bisericilor Iaşului răsunau până departe, iar clerul în frunte cu mitropolitul cărturar Varlaam a primit pe umeri odorul, din mâna delegaţilor Patriarhiei Ecumenice: Ioanichie al Iracliei, Partenie al Adrianopolei şi Teofan al Paleon-Patronului. Sfintele odoare au reprezentat un dar al Patriarhiei Ecumenice pentru domnitorul Moldovei, Vasile Lupu. Credincioşii care vor să se închine la moaștele Sfintei Parascheva sunt așteptați la Catedrala Mitropolitană.
Vă invităm să accesați și: