Sâmbătă, 23 Aprilie 2022
Tudorel Rusu

Ieri, în Sfânta și Marea Vineri, în Catedrala mitropolitană din Iași, Denia Prohodului Domnului și Mântuitorului Hristos a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Alături de ierarh a slujit un sobor de preoți și diaconi.

IPS Părinte Mitropolit Teofan a oficiat în Vinerea Mare, 22 aprilie 2022, Denia Prohodului Domnului la Catedrala Mitropolitană din Iași. Slujba Prohodului reprezintă Utrenia Sâmbetei celei Mari și ne aduce aminte de îngroparea Domnului Hristos, precum și de pogorârea Lui la iad.

După ce s-au închinat la Sfântul Epitaf, scos de dimineață în cadrul Vecerniei Sâmbetei celei Mari, credincioșii prezenți ieri după-amiază la Catedrala mitropolitană din Iași, cu flori și lumânări în mână, au cântat alături de Părintele Mitropolit și de ceilalți clerici Prohodul Domnului, împărțit în trei stări. La final, au pornit în procesiune și au înconjurat catedrala.

În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat: Am luat aminte la cele care s-au împlinit în această seară, prin cântarea Prohodului în mijlocul bisericii și procesiunea în jurul sfintei catedrale. Aceste două momente amintesc de două clipe binecuvântare din istoria mântuirii neamului omenesc. Mântuitorul Hristos a fost coborât de pe cruce, așezat în fața crucii, iar Maica Domnului și Sfinții Apostoli i-au cântat imn de jale, pe care, în același duh - desigur, cu alte cuvinte, dar în același duh - le-am cântat și noi în fața Trupului mort al Domnului Hristos, înfățișat în icoana pe sub care dumneavoastră ați trecut. Apoi a urmat procesiunea în jurul catedralei, care arată alaiul cel binecuvântat al Maicii Domnului, al femeilor purtătoare de mir, ale Sfinților Apostoli, de la Golgota până la mormânt, unde Domnul a fost așezat și de unde va învia a treia zi. Sunt comemorări, aduceri aminte ale acestor momente înfricoșătoare, sfinte și mari atât de importante pentru istoria lumii, dar și pentru viața noastră, a celor care, iată, după douăzeci și ceva de veacuri, ne aflăm în sfintele noastre Biserici dreptmărtitoare din țară și de pretutindeni din lume.

Sfântul Epitaf sau „Sfântul Aer” este o pânză din in sau catifea, pe care se află pictată sau brodată scena înmormântării Domnului Hristos. Cei care vin să se închine la Sfântul Epitaf, trec pe sub masa așezată în mijlocul bisericii, rememorând îngroparea Domnului. La finalul deniei, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă, unde va rămâne acolo până la Praznicul Înălțării Domnului Hristos.

În această noapte, slujba Învierii Domnului Hristos va fi săvârșită de IPS Părinte Mitropolit Teofan tot la Catedrala mitropolitană.