Duminică, începând cu ora 17.00, la Parohia „Sfânta Ecaterina” și „Înălțarea Domnului” Buznea a avut loc conferința „Patima – de la păcat la boală”. Invitatul evenimentului a fost părintele Iulian Negru, formator și inspector pe problemele de dependență (adicții) din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor.
Conferința a avut loc în biserica parohială și a fost moderată de părintele paroh Alexadru Baciu, care este și coordonator al Departamentului Minorități din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor.
Părintele Iulian Negru a vorbit despre patimele care ne cuprind și despre modul în care acestea ne oferă alinarea atunci când presiunile societății de astăzi sunt tot mai puternice.
Noi uităm adesea un lucru, că firea noastră este stricată, firea noastră omenească este stricată, nu este neutră, morală. Psihologii pleacă de la premisa că ar trebui să fii în regulă. De ce? Pentru că ești un produs al evoluționismului, al selecției naturale și se presupune că tu ești un exemplar de vârf și dacă tu ai o problemă și nu funcționezi corect, ești un eșec al acestei selecții naturale. Biserica ce învață? Biserica învață că firea noastră e bolnavă încă de la creație. Eu cred că omul care reușește să se sustragă acestei legi universale, adică totul merge spre cădere, cu fiecare an, cu fiecare lună, floarea tinereții se vestejește, lumina bucuriei se stinge, prietenii mor, cei de aproape se depărtează. Totul merge spre cădere. Noi ne stricăm, de aceea ar trebui să fim foarte înțelegători unii cu alții. Una dintre cele mai iraționale așteptări pe care le avem este că așteptăm ca celălalt să fie perfect, să fie bun, însă el nu are cum să fie mai bun. Dacă eu mâine sunt mai bun ca astăzi, este excepție, este minunea, este lucrarea lui Dumnezeu. Sigura modalitate prin care firea noastră se poate tămădui este prin împărtășire întru har, dintr-o energie, din ceva superior care să mă ajute pe mine să rezist, aceasta este Sfânta Împărtășanie, a afirmat părintele Iulian Negru în cadrul conferinței.
În cadrul serii duhovnicești, enoriașii au avut ocazia de a pune și a primi răspunsuri la întrebări. Unele dintre aceste întrebări adresate au fost Ce să fac pentru soțul meu care este alcoolic, dar merge și la jocurile de noroc?, Cât de mult influențează traumele din copilărie dezvoltarea patimii ca adult?.
A fost o seară specială în care ne-am hrănit sufletele și în care am înțeles că patima, oricare ar fi ea, este o suferință care poate fi tratată prin harul lui Dumnezeu. Creștinii din comunitatea noastră au aflat că alcoolismul, ca și dependența de jocuri de noroc sau dependența de droguri sau oricare altă formă de dependență, este o boală, iar cel care este cuprins de ea nu trebuie judecat, ci predat lui Dumnezeu, Cel care poate schimba cu adevărat viața noastră. Noi trebuie să ne vedem de propria despătimire. Există soluții complexe și cu rezultate deosebite la care dependentul poate apela atâta timp cât el cere ajutorul și are voință să-și schimbe viața. Doar atunci putem să-l îndrumăm fără a ne plasa în rolul salvatorului. Părintele Iulian ne-a ajutat să înțelegem și că la baza patimii poate sta uneori și frica. Frica o putem alunga prin trăirea în Hristos a prezentului, ne-a declarat părintele paroh Alexandru Baciu.
Biserica „Înălțarea Domnului” – Buznea aparține de Protopopiatul Pașcani și a fost construită în perioada 1990-2010, datorită faptului că vechiul locaș de cult ce poartă hramul „Sfânta Ecaterina” a fost afectată de mai multe cutremure, cel mai puternic fiind cel din luna mai a anului 1990. În urma constatărilor făcute la Centrul Eparhial, cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, s-a convenit ca pe alt amplasament să se construiască o nouă biserică care avea să poarte hramul „Înălțarea Domnului”, așezământ ce s-a construit în decursul a 20 de ani. Biserica „Înălțarea Domnului” a fost sfinţită de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, pe data de 19 septembrie 2010. Vechiul sfânt locaș este monument istoric ce datează de la anul 1821.