Duminică, 25 septembrie 2022, Biserica „Intrarea Maicii Domnului în Templu” din centrul municipiului Iași a fost resfințită după un proces de consolidare și reabilitare, care a ținut patru ani. Sfântul locaș a fost resfințit de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.
Vechea biserică din centrul Capitalei Moldovei, închinată Maicii Domnului, a primit haină luminoasă duminică, 25 septembrie, cu prilejul resfințirii sfântului locaș. Târnosirea bisericii a fost săvârșită de IPS Teofan și PS Veniamin, după ce locașul a trecut prin ample lucrări de reparații și înfrumusețare în perioada 2018-2022.
Ne uităm la această biserică. Cât de frumos au gândit‑o cei de acum câteva veacuri. Câtă armonie în interior și câtă armonie în afară. Chiar dacă o vedem la suprafață, ea este frumoasă întru adânc. Adâncime care, dacă luptăm să o dobândim, pătrundem în miezul lucrurilor, înțelegem numai bine ce se întâmplă cu viața noastră, cu viața celor din jurul nostru, cu viața lumii în general! De aceea, iubiți credincioși, să Îl rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască putere, să luptăm pentru dobândirea celor necesare vieții și să nu uităm scopul nostru, dobândirea Împărăției Cerurilor. Să Îl rugăm pe Dumnezeu să ne dea putere să fim ai Lui, căci prin aceasta suntem, sau tindem a fi oameni ai adâncimilor celor dătătoare de sens, de lumină, de adevăr, de frumos, de Dumnezeu!, a arătat în cuvântul său de învățărură Părintele Mitropolit Teofan.
Totodată, în cuvântarea sa, Preasfințitul Părinte Veniamin al Basarabiei de Sud a subliniat că fiecare biserică este o fereastră către Cer:
Odată cu trecerea timpului vedem că și bisericile construite din materiale au nevoie de înnoire, iar această înnoire ne aduce aminte că Dumnezeu ne cheamă, așa cum spunea un stareț al Mănăstirii Sihăstria din secolul trecut, să fim părtași la lucrarea înaintașilor noștri de ctitorire sau de înnoire a bisericii. Atunci când se ridică o biserică, se deschide o fereastră a cerului, iar prin prezența noastră ca mădulare vii ale Trupului lui Hristos, noi ne sfințim, ne înnoim duhovnicește și viața noastră capătă sens în Hristos, pentru că noi am fost chemați să umblăm în lumină și să ne împărtășim de cuvântul lui Hristos.
Pentru eforturile depuse la restaurarea bisericii, preotul paroh Daniel Isai a primit cea mai mare distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, „Crucea Moldavă”. De asemenea, binefăcătorii parohiei au fost răsplătiți cu distincții de vrednicie.
Ieșenii, precum și credincioșii care popesc la Biserica Vovidenia, pot trece prin Sfântul Altar al bisericii până miercuri, 28 septembrie. Totodată, ei pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Maximovici.
În urma lucrărilor s-au găsit 6 icoane și două cimitire
Aflată lângă Mânăstirea Golia, Biserica Parohiei Vovidenia face parte din patrimoniul istoric şi arhitectural al judeţului Iaşi. Este o biserica de zid care, se pare, a fost construită în secolul al XVII-lea – după cum deducem din cea mai veche însemnare care se găseşte pe o icoană şi care indică anul 1645. Este o biserică orăşenească fortificată, uşor de asociat cu arhitectura epocii lui Vasile Lupu.
În cadrul proiectului de reabilitare au fost efectuate săpături arheologice, în urma cărora s-au indentificat două cimitire, la adâncimi diferite, unul mai vechi decât biserica și unul care deservea sfântul locaș. Osemintele descoperite au fost înhumate într-un moment realizat în dreptul sfântului altar și străjuit de o cruce sculptată.
La restaurarea iconostasului au fost descoperite 6 icoane pe tocurile ușilor împărătești și diaconești, fiind acoperite până în prezent cu un strat de vopsea de bronz. Conform datelor, aceste icoane sunte cele mai vechi picturi ale bisericii. Întrucât nu s-a găsit pictură pe pereții locașului de cult, restaurarea s-a făcut păstrând pereții albi.