Duminică, 29 Octombrie 2023
Mihail Vrăjitoru

Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Antonie, Episcop de Bălți, au fost prezenți în Duminica a XXIV-a după Rusalii în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din orașul Bicaz, unde au oficiat slujba de sfințire a noii biserici și au săvârșit Sfânta Liturghie.

Mulțime de credincioși din zona Bicazului s-a adunat în rugăciune duminică dimineață la Parohia Bicaz II pentru a participa la slujba de sfințire a bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din oraș.

După citirea pasajelor scripturistice specifice slujbei de târnosire, soborul slujitor a înconjurat biserica, binecuvântând zidurile locașului cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită. În continuare, Părintele Mitropolit Teofan, alături de Preasfințitul Antonie, dimpreună cu preoții prezenți s-au îndreptat spre Sfântul Altar, unde potrivit rânduielilor bisericești a fost târnosită și pecetluită Sfânta Masă.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită în aer liber, pe un podium special amenajat în aproprierea locașului de cult.

După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vorbit în cuvântul său de învățătură despre puterea pe care o are credința în viața omului:

„Cred, Doamne! Ajută-mi necredinței mele!”. Căci, dacă puterea credinței și harul mântuitor vin în viața omului, multe se luminează, multe se limpezesc. Direcția este clară, se cunoaște foarte bine calea. Desigur, și de data aceasta, depinde de credința pe care o avem. Avem oare credință vie, lucrătoare, adâncă, cuprinzătoare și mărturisitoare? Sau avem o credință de suprafață, uneori exclusiv ritualistă, cu foarte multe superstiții, cărora uneori le dăm mai multă importanță decât Sfintei Împărtășanii, decât relației noastre cu Dumnezeu? De aceea, cerând noi cele pe care le considerăm necesare pentru viața noastră, înainte de toate, să cerem lui Dumnezeu prin rugăciune, să ne dăruiască mai multă credință. Sfântul Apostol Pavel, în Epistola sa către efeseni, citită astăzi, ne arată de ce se cuvine să Îl rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască mai multă credință. Și spune Sfântul Apostol Pavel că „Hristos este pacea noastră și Hristos este pacea lumii”. Se cuvine să avem credință în Domnul Dumnezeu pentru ca Hristos să devină pacea noastră și să devină pacea lumii.

Ca o încununare a tuturor eforturilor depuse la lucrările de zidire a sfântului locaș, părintele Mihail Popa a fost hirotesit întru iconom stavrofor, iar tuturor celor care s-au implicat în lucrările de zidire și înfrumuseţare a bisericii, ierarhul le-a acordat distincții de vrednicie.

Scurt istoric

Ansamblul Parohiei Bicaz II, care mai cuprinde și o casă socială și o capelă mortuară, a fost amenajat în clădirea fostei centrale termice din cartierul Dodeni al orașului Bicaz.

La interior, spațiul a fost modificat și amenajat în așa fel încât să cuprindă cele de trebuință pentru viața liturgică și pastoral-misionară a parohiei.

La exterior, printre altele, s-a refăcut în totalitate fațada clădirii, iar acoperișul a fost modificat și acoperit cu învelitoare nouă. De asemenea, s-au turnat terase din beton și s-au realizat alei pavate.

În anul 2023, s-au început lucrările de pictare a bisericii în tehnica Al Secco și stil iconografic neobizantin. Catapeteasma a fost realizată din lemn de tei, de către Ion Oprea din județul Ilfov și a fost împodobită cu icoane pictate de către pictorul Ciprian Istrate din Piatra Neamț.