În prima duminică din Postul Sfintelor Paști, 13 martie 2022, numită de Biserică și Duminica Ortodoxiei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Tot astăzi, în Paraclisul „Ecclesia” de la subsolul Catedralei, refugiații care au ajuns în această perioadă în capitala Moldovei au participat la Sfânta Liturghie oficiată în limba slavonă.
Potrivit Pastoralei trimise de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Duminica de astăzi amintește de Sinodul al VII-lea Ecumenic, convocat de Sfânta Împărăteasă Irina (752-803) în anul 787 și prezidat de Sfântul Patriarh Tarasie al Constantinopolului, care, având drept temei tradiția biblică și patristică a celor șase Sinoade Ecumenice, s-a stabilit că, după cum este cinstită Sfânta Cruce, trebuie cinstite și Sfintele Icoane.
Deși, de-a lungul timpului, au mai existat confruntări, victoria definitivă a cinstirii Sfintelor Icoane a fost proclamată de Sinodul din anul 843, convocat de Sfânta Împărăteasă Teodora, o altă împărăteasă ortodoxă, care, împreună cu Patriarhul Metodie al Constantinopolului (843-847), în sâmbăta din 11 Martie 843, în Biserica Vlahernelor din Constantinopol, a reafirmat hotărârile Sinodului al VII-lea Ecumenic, întărindu-le și statornicindu-le în hotărâri definitive și valabile pentru întreaga Biserică. Astfel, a doua zi, duminică, a fost citit, în mod solemn, de pe soleea Bisericii „Sfânta Sofia” din Constantinopol, la sfârșitul Sfintei Liturghii, Sinodiconul Ortodoxiei, în auzul poporului dreptcredincios, prezent în număr impresionant.
Începând din acel an, 843, prima Duminică a Postului Mare a devenit, pentru întreaga lume ortodoxă, Duminica Ortodoxiei, zi de mare și sfântă sărbătoare, în care se sărbătorește biruința dreptei credințe asupra tuturor ereziilor și rătăcirilor, mai menționează Pastorala.
În această dimineață, cei doi ierarhi ai Arhiepiscopiei Iașilor au fost întâmpinați de părinții Catedralei la Reşedinţa mitropolitană, după care s-a mers în procesiune către sfântul locaș, preoții slujitori purtând în mâini câte o icoană, în amintirea evenimentelor din 11 martie 843 de la Constantinopol.
În continuare, clericii au săvârșit, pentru prima dată în Postul Mare, Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare. De asemenea, cântărețul Stelian Gheorghiasa, membru al Grupului psaltic „Chivotul”, a fost hirotesit întru citeț.
După citirea Evangheliei rânduite de Biserică, părintele arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei, adresată clerului şi credincioşilor, după care, potrivit îndemnul Sfântului Sinod, s-a organizat o colectă pentru Fondul Central Misionar.
Ca un fapt inedit, răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul bărbătesc „Cvartson”, dirijat de Alexandru Darie.
„Ce este și ce nu este ortodoxia?”
În predica ținută la finalul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Teofan a vorbit despre cum trebuie să privim prima duminică din Postul Mare:
Ortodoxia, iubiți credincioși, este adevărata cinstire și cunoaștere a lui Dumnezeu celui în treime. Ortodoxia este închinarea către Dumnezeu în duh și adevăr. Ortodoxia este revărsarea iubirii lui Dumnezeu Tatăl asupra lumii; ortodoxia este viața-n Hristos; ortodoxia este dobândirea Duhului Sfânt, căci acolo unde nu este Duhul Sfânt nu este ortodoxie. Și unde găsim această Sfântă și Dumnezeiască Biserică ortodoxă? O găsim în Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, împărtășindu-ne cu trupul și sfânt sângele Domnului, o găsim în cinstirea sfintelor icoane și a sfintelor moaște. O cinstim în taina îndumnezeirii, adică în umplerea minții și a sufletului și a cugetului omului de împărăția lui Dumnezeu încă din această lume și unde nu găsim ortodoxia? N-o găsim în înțelesurile, ideologiile și filosofiile acestei lumi. N-o găsim în cugetarea cea trupească, n-o găsim în înțelepciunea acestei lumi, n-o găsim în cugetul cel lumesc, de aceea se cuvine în această sfântă zi, precum se cuvine să plinim acesta în toate zilele vieții noastre și anume să mulțumim lui Dumnezeu.
La sfârșit, ieșenii, dar și credincioșii care au venit să se închine la moaștele celor doi sfinți de Catedrala Mitropolitană, au fost binecuvântați de cei doi ierarhi.
Sfânta Liturghie în limba slavonă, pentru refugiați
Tot astăzi, în Sala Ecclesia din cadrul Muzeului Mitropolitan din Iaşi, a fost săvârşită slujba Sfintei Liturghii în limba slavonă, în prezenţa a numeroşi refugiaţi ucraineni. Rânduiala liturgică a fost săvârşită de părintele Vladislav Nedelcu, născut în Republica Moldova şi vorbitor de limbă rusă, slujitor la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” – Talpalari din Iaşi, împreună cu un preot ucrainean refugiat. Răspunsurile la strană au fost date de un cor de tineri teologi, absolvenţi de seminar atât în ţară, cât şi peste hotare, cunoscători ai rânduielii liturgice în limba slavonă. La final, refugiații s-au întâlnit cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan și cu Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Nichifor Botoșăneanul la Reședința mitropolitană.
Următoarea duminică din Postul Mare este închinată cinstirii Sfântului Grigore Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, unul dintre apărătorii Ortodoxiei.