Cea de-a X-a ediţie a Concursului judeţean „Micii creştini”, dedicat elevilor din ciclul preşcolar, a avut loc miercuri, 17 aprilie, în biserica Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Bicaz.
55 de copii din județul Neamț, din 11 echipaje, însoțiţi de 20 de educatori, au luat parte la îndrăgitele probe cu tematică pascală: teoretică, artistică, de creativitate şi distractivă.
Juriul a fost alcătuit din preotul paroh Gheorghe Mihalache, preotul Ştefan Zaharia - coordonatorul Biroului de catehizare al Protopopiatului Piatra-Neamţ, doamna Rodica Vădeanu - inspectorul pentru Învăţământ Preşcolar al Judeţului Neamţ, doamna Mariana Cozma, directorul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Târgu Neamţ, doamna Dana Stoleru - coordonatorul Grădiniţei „Muguri de lumină” din Roman, domnul Ionuţ Balmoş - profesor de Religie, doamna Paula Damian - directoarea Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Bicaz şi domnul Nicolae Sălăgean - primarul oraşului Bicaz.
În debutul zilei, părintele Gheorghe Mihalache a declarat: „Onorat juriu, stimaţi părinţi, educatori şi dragi elevi. Este o lucrare binecuvântată întâlnirea noastră în Sfânta Biserică, una pentru sufletele noastre şi pentru tradiţia noastră creştinească şi românească. Astăzi răspundem chemării Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pentru că ne pregătim pentru suflet şi pentru viitor. Noi încercăm ca în pământul desţelenit, imediat arat, să semănăm sămânţa cea bună a cuvântului lui Dumnezeu Întrupat. De aceea dorim să fiţi luminaţi la minte, să faceţi lucruri deosebite ca să ne bucurăm împreună la sfârşit. Parteneriatul Şcoală - Biserică aduce foloase în primul rând vouă şi nădejdi sporite nouă şi Bisericii. Mulţumindu-vă, extindem parteneriatul la familie, ca tot ce facem noi aici să fie continuat cu împlinire acasă ”.
Un gând de bun-venit a fost rostit şi de domnul primar Nicolae Sălăgean: „Mă bucur că astăzi, aici, în casa Domnului, se desfăşoară o ediţie jubiliară a Concursului «Micii creştini». Sunt convins că ai dumneavoastră copilaşi şi învăţăcei se vor prezenta aşa cum au ştiut-o să o facă de fiecare dată, spre bucuria educatorilor, a părinţilor şi a bunicilor. Toţi copiii sunt câştigători, iar folosul duhovnicesc al acestei întâlniri este al întregului colectiv. Fiindcă este un concurs cu tematică pascală, îndrăznesc să vă doresc deja din inimă «Sărbători pline de linişte şi bucurii!»”:
Toţi copiii au fost recompensaţi de către părintele Gheorghe Mihalache cu daruri, toate cheltuielile fiind suportate de Parohia „Sfântul Gheorghe”- Bicaz,. Juriul a oferit locul I tuturor echipajelor.
„Cel mai mare câştig al acestei zile este faptul că ne-am întâlnit”
Mărturii ne-au oferit şi alţi doi dintre invitaţii concursului.
„Nu ştiu dacă la vreo ediţie te aştepţi, ca jurat sau ca părinte, să vezi ceva nou, sau poate chiar aceasta este cea mai mare aşteptare, deşi cumva anumite gânduri pe care le avem când ieşim din casele noastre, privind unele realităţi, ne fac mai circumspecţi şi mai puţin atenţi la frumosul din noi şi de lângă noi. Nu aduc elogii frumuseţii copiilor, fiindcă toţi sunt frumoşi, nu o să mulţumesc pentru acest eveniment neapărat doar părinţilor, pentru că ei au prin copiii lor binecuvântarea lui Dumnezeu, ci mă îndrept către ostenitorii din şcoli, cei care îi preiau pe copii timp de câteva ceasuri şi încearcă să modeleze aceste suflete şi aceste trupuri în adulţi responsabili, pe umerii cărora ne vom aşeza noi bătrâneţile. Când venim în biserică ne pregătim pentru întâlnirea cu Dumnezeu. În şcoală ne pregătim de întâlnirea cu noi, cei de peste ani. Aşadar trecem printr-o transformare, cu nădejde, în cineva mai bun. Cel mai mare câştig al acestei zile este faptul că ne-am întâlnit. Aici, în biserică, rostind adevăruri de credinţă, rugăciuni, cunoscându-ne unii pe alţii şi mulţumindu-I lui Dumnezeu pentru toate”, a subliniat părintele Ştefan Zaharia.
„Concursul este la o ediţie aniversară şi am văzut cum, de-a lungul timpului, de la trei echipaje numărul celor participante a ajuns la unsprezece. Se cuvine să adresăm felicitări colectivului care a avut iniţiativă, apoi să ne gândim că fără sprijinul părintelui Mihalache lucrurile nu ar fi fost la fel de frumoase. Noi ne gândim că educaţia formală trebuie completată de forme de educaţie alternative care îl scot pe copil din bancă şi îl dezvoltă pentru viitor. Din acest motiv vom sprijini astfel de activităţi importante pentru copii şi vă rugăm să ne fiţi alături şi în continuare”, a adăugat inspector Rodica Vădeanu.
Concursul „Micii creștini” a avut trei ediții locale și a ajuns în acest an la cea de-a X-a ediție județeană. El este rodul parteneriatului educațional dintre Parohia „Sfântul Gheorghe” - Bicaz şi Şcoala Gimnazială nr. 1 Bicaz, prin implicarea și efortul părintelui paroh Gheorghe Mihalache și a doamnei educator Rodica Savu și cu bunăvoința doamnei director Paula Damian.
Alături de concurs, cele două instituţii partenere au avut şi acţiuni filantropice: în aceste zile colectivul Şcolii Gimnaziale nr. 1 Bicaz a oferit prin proiectul „Aproape de semeni” alimente şi daruri persoanelor vârstnice din Centrul medico-social Ceahlău, iar părintele Gheorghe Mihalache şi Parohia „Sfântul Gheorghe” Bicaz au dăruit alimente neperisabile şi bani Spitalului Orăşenesc Bicaz. (Preot Cristian Petru Hanganu)