Ziua de duminică, 13 mai 2018, a reprezentat pentru 30 de eleve de la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” Mănăstirea Neamț ocazia de a participa la Sfânta Liturghie oficiată la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Piatra-Neamț, mergând totodată într-un pelerinaj la locurile în care Sfântul Gheorghe Pelerinul a trăit.
La invitația părintelui profesor Vasile Pavaleanu, cadru didactic al școlii teologice, corul de fete dimpreună cu prof. Oana Grădinaru au făcut efectuat un pelerinaj în Municipiul Piatra Neamț. În prima parte a zilei, corul condus de prof. Adrian Cojocariu, a participat la Sfânta Liturghie, oferind răspunsurile liturgice la Biserica „Sf. Ioan Botezatorul” Mărăței I din Piatra-Neamț.
Făcând o impresie deosebită credincioșilor prezenți, atât prin ținuta vestimentară cuviincioasă, cât și prin decența și atitudinea creștinească demnă de urmat de toți tinerii ortodocși, elevele seminariste au înălțat inimile tuturor în sfântă rugăciune prin execuția cu acuratețe a cântărilor liturgice și interpretarea lor cu multă evlavie și trăire duhovnicească. La chinonic, un grup de copii din parohie îmbrăcați în tradiționalele costume naționale au cântat frumoase pricesne specific perioadei pascale.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, pornind de la minunea vindecarii orbului din naștere, părintele profesor a ținut un cuvânt de învățătură înălțător, în care credința, implicarea creștinilor, patriotismul și dragostea, au reprezentat ideile principale. Părintele a arătat că prezența elevelor seminariste la această slujbă este o adevărată misiune spre întărirea credincioșilor în lucrarea mântuitoare.
După agapa oferită de parohie la cantina social, cele treizeci de eleve au vizitat și alte obiective din Piatra-Neamț printre care enumerăm Biserica Domnească „Sfântul Ioan”, ctitorie ștefaniană, dar și Turnul din centrul orașului, locul în care a petrecut ultima parte a vieții pământești Sfântul Gheorghe Pelerinul. A urmat o plimbare cu telegondola pe muntele Cozla, seminaristele având sub privire panorama urbei, râul Bistrița și munții din preajmă. Pentru ziua binecuvântată mulțumim pe această cale părintelui profesor. (prof. Oana Grădinaru, Seminarul Teologic M-rea Neamț)