Joi, 4 Iulie 2019
Flavius Popa

Aproximativ 20 de slujitori recent hirotoniți participă în perioada 1-12 iulie 2019, la Centrul „Sfântul Proroc Ilie” din Miclăușeni, județul Iași, la Atelierul pentru formarea tinerilor preoți, sesiunea 2019. Joi, 4 iulie a.c., alături de clerici s-a aflat Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, care le-a vorbit preoților participanți. Ziua a început cu Sfânta Liturghie, săvârșită în biserica Mănăstirii Miclăușeni.

Ziua de joi a început cu oficierea Sfintei Liturghii de către Episcopul Hușilor, dimpreună cu soborul preoților aflați la Atelierul de pregătire. Alături de ierarh au mai slujit părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu, consilier educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, dar și părintele Lucian Filip, directorul Centrului de formare continuă al eparhiei. După săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești, părinții tineri hirotoniți au luat parte la sesiunea de lucru „Domnul în căutarea omului – prin lucrarea părintelui”, susținută de PS Ignatie.

„Consider că este o oportunitate extraordinară pentru tinerii preoți de-a ne întâlni, de-a discuta teme absolut esențiale și importante în misiunea lor și în lucrarea Bisericii. Tema atelierului pe care am pregătit-o este «Domnul în căutarea omului – prin lucrarea preotului», care are drept idee esențială, permanenta disponibilitate, ospitalitate duhovnicească a preotului, în a-l primi cu inima deschisă pe credincios, pe cel care are nevoie de Dumnezeu, pe cel care are nevoie de sfătuire duhovnicească. Această ospitatlitate duhovnicească ar trebui să se concretiteze în capacitatea de a-l accepta pe cel care vine înspre slujitorii Bisericii, exact așa cum este el, fără a-l judeca, fără a-l încerca să-l evalueze din punct de vedere spiritual. Grija permanentă și constantă a unui duhovnic este ca prin tot ceea ce face, chiar și prin gesturile cele mai nesemnificative, să reușească să disloce niște inerții care să-l conducă înspre a-l dori pe Dumnezeu, în a trăi mai conștient, mai plenar, credința în Dumnezeu” ne-a relatat Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor.

„Suntem la finalul primei treimi din perioada Atelierului de pregătire pentru tinerii preoți, după câteva momente extraordinare alături de părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Eparhiei Iașilor, de părintele profesor Constantin Necula, astăzi – de Preasfințitul Ignatie, ieri – de părintele Iulian Negru. Continuăm această lucrare cu câteva ateliere cu părinți din Arhiepiscopia Iașilor care urmăresc să pregătească pe proaspeții hirotoniți, preoți din eparhia noastră, pentru lucrarea pe care o desfășoară în parohiile lor. Mâine ne vom întâlni cu maica Siluana și maica Sofronia, de la Centrul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Talpalari – Iași, iar finalul acestei săptămâni o să fie dedicat unui pelerinaj. Vom discuta despre ce înseamnă un pelerinaj, cum se desfășoară, dar cel mai important, vom experimenta un pelerinaj. Vom merge la Mănăstirile Pângărați, Bistrița, Horaița, iar după Sfânta Liturghie vom încerca să aprofundăm ce înseamnă un pelerinaj duhovnicesc reușit. Săptămâna viitoare vom avea un atelier de comunicare, unul în zona Pro Vita, unul în zona catehetică, și încheiem cu un atelier de administrație parohială. Prin toate aceste activități și cursuri, urmărim să venim în întâmpinarea preoților care întâmpină anumite provocări, care au poate anumite întrebări, încercând să le ușurăm munca și să le arătăm că suntem alături de ei, ca Biserică” ne-a declarat părintele Lucian Filip, directorul Centrului de formare continuă al Arhiepiscopiei Iașilor.

Programul de pregătire a preoților tineri este organizat și implementat de Sectorul învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, prin Centrul de formare continuă al eparhiei. Timp de două săptămâni, părinții desfășură ateliere tematice și practice, vor participa la diferite sesiuni de prezentare, vor lucra pe studii de caz și se vor axa în mod deosebit pe pregătirea misionar-pastorală și spirituală a slujitorului în parohie, abilități necesare privind pastorația în comunitățile de proveniență.