Vineri seară, 13 octombrie, în ajunul sărbătorii Ocrotitoarei Moldovei, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat slujba Vecerniei Mari și a Litiei, la Biserica „Sfânta Parascheva” Păcurari din Iaşi, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul adresat credincioșilor, ierarhul Hușilor a vorbit despre două adevăruri care își au originea în Sfânta Evanghelie și pe care Sfânta Cuvioasa Parascheva le-a împlinit:
Memoria liturgică a zilei ne pune spre pomenire pe cea care a pătruns în evlavia poporului ca fiind ocrotitoarea Moldovei și mult folositoare. Biserica noastră face pomenirea Sfintei Preacuvioasei Maicii Noastre Parascheva ale cărei moaște sunt așezate spre cinstire, spre închinare în Catedrala Mitropolitană din Iași.
Din viața Sfintei Maicii noastre Parascheva desprindem două adevăruri care își au originea în Sfânta Evanghelie, pe care le-a împlinit acest suflet iubitor de Dumnezeu cu asupra de măsură.
În biografia Sfintei Parascheva ni se spune că la vârsta de zece ani, fiind la slujbă în Biserică, a auzit un Cuvânt din Evanghelie: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în fiecare zi și să-Mi urmeze Mie. În urma ascultării acestui Cuvânt, Sfânta Parascheva s-a decis în mod ferm și fără niciun fel de ezitare, să-L urmeze toată viața pe Hristos. În gândirea biblică noutestamentară, precum conform termenului din limba greacă, a-L urma pe Hristos, aici, în acest context, înseamnă și a-L însoți, a-L simți în viața ta. Un al doilea amănunt din viața Sfintei Parascheva este că deși părinții ei o îmbrăcau cu haine frumoase, ea le dăruia săracilor. În aceste două amănunte desprinse din biografia ei regăsim împlinirea a două cuvinte din Evanghelia lui Hristos. Primul dintre ele, este cel din Evanghelia de la Matei, capitolul 7, versetul 24: De aceea, oricine aude aceste cuvinte ale Mele și le îndeplinește, asemăna-se-va bărbatului înțelept care a clădit casa lui pe o stâncă. Sfânta Parascheva este cea care a luat aminte la cuvintele lui Hristos, le-a împlinit și a zidit drept casa sfințeniei pe stânca cuvintelor lui Hristos.
Al doilea cuvânt al lui Hristos este cel în care ni se vorbește despre criteriul Judecății de Apoi, care este iubirea față de cei sărmani. Hristos ne spune că ori de câte ori am hrănit un flămând, sau i-am dat apă să bea unui om însetat, sau am îmbrăcat pe cineva care era gol, sau l-am cercetat pe un om bolnav, sau i-am căutat pe cei din temniță, noi, de fapt, toate acestea le-am făcut pentru Hristos. El Însuși ne spune în Evanghelia Sa, în capitolul 25, versetul 40, Adevărat zic vouă, întrucât ați făcut unuia dintre acești frați ai Mei prea mici, Mie Mi-ați făcut.
Sfânta Parascheva a avut această conștiință de a se raporta cu maximă responsabilitate la cuvintele lui Hristos, pe care împlinindu-le, și-a zidit această casă, a viețuirii sale pe stânca sfințeniei cuvintelor evanghelice. Mai mult decât atât, în fiecare sărac, sărman, ea vedea chipul lui Hristos, îl vedea pe Hristos în cei amărâți.
Schimbarea vieții sfinte Parascheva sau mai precis punctul în care ea a decis să-L urmeze pe Hristos a avut loc în Biserică, când auzea Cuvântul Lui Hristos. Acolo L-a cunoscut, L-a simțit pe Hristos înlăuntrul ei. Și cunoscându-L în felul acesta a putut să-L recunoască în cei sărmani și amărâți.
Să împlinim cuvintele Domnului, să luăm aminte la ele, să ne raportăm cu maximă responsabilitate și să simțim că ele ne schimbă, ne pun pe traiectoria unei veți mai asumate, mai autentice, în Hristos.
Părintele paroh, prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, a mulţumit Preasfinției Sale, soborului de slujitori şi tuturor celor prezenţi pentru că au înălțat rugăciuni în cadrul slujbei închinate Sfintei Cuvioase Parascheva:
Dăm Slavă Lui Dumnezeu în această zi de sărbătoare pentru parohia noastră, pentru orașul nostru, pentru țara aceasta, cum o numește atât de frumos Acatistul. Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan că a binecuvântat ca Părintele Episcop Ignatie să vină în această seară și să se roage împreună cu noi, ceea ce este un lucru mare și însemnat, și să rostească acest Cuvânt de învățătură sintetic și bogat în același timp.
Am auzit din slujba atât de frumoasă cât de importantă este Sfânta Parascheva. Ne-a spus Preasfințitul Ignatie cât de prompt și statornic a primit Cuvântul Lui Dumnezeu în inima ei și l-a făcut lucrător, cum a văzut în fiecare semen pe Dumnezeu Însuși. De fiecare dată constatăm cât de mult ne ajută Sfinții și Sfânta! Preacuvioasa Parascheva ne păzește de fenomene extreme, ne dă ploaie la vreme, ne ajută familiile, ne bucurăm de mulțimea de pelerini care o caută la noi la Iași de aproape 400 de ani.
La final, ieșenii au fost binecuvântați de ierarh și au primit litie din partea slujitorilor. Hramul parohiei continuă și mâine, de sărbătoarea Sfintei, cu slujba Utreniei și Dumnezeiasca Liturghie.