Marţi, 25 Februarie 2020
Flavius Popa

Studenții anului al II-lea al Masterului de Misiune și Slujire Pastorală din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași au efectuat în perioada 17-21 februarie 2020, un pelerinaj în capitala Italiei, Roma, vizitând obiectivele religioase și turistice principale. Cu această ocazie, tinerii masteranzi s-au rugat la mormintele Sfinților Apostoli Petru și Pavel, au vizitat monumentele istorice romane și au săvârșit Sfânta Liturghie în catacombe.

Experiența duhovnicească și culturală acumulată de teologii ieșeni timp de 5 zile a fost principalul obiectiv pe care masteranzii de la Misiune l-au atins în această perioadă. În aceste zile, studenții au vizitat Cetatea Vaticanului dimpreună cu Musei Vaticani și Castelul Sant`Angelo, au călătorit la pas prin centrul istoric al Romei, au vizitat bazilicile „Santa Maria de Maggiore”, „Santa Maria in Trastevere” și „San Paolo”, au oficiat Sfânta Liturghie în Catacombele Priscilei și s-au bucurat de timpul petrecut împreună.

„Experiențele trăite ne vor ajuta în viitoarea noastră misiune”

Părintele masterand Cosmin Brînză ne-a declarat că acest pelerinaj reprezintă o investiție în viitoarea sa pastorație: „Am trăit o experiență extraordinară, atât prin faptul că am fost împreună, grupul Masterului de Misiune și Slujire Pastorală, iar pe de altă parte, încărcătura culturală și spirituală a capitalei Italiei ne-a impresionat. În aceste zile am vizitat mormântul Sfântului Apostol Petru, mormântul Sfântului Apostol Pavel, am vizualizat creații artistice sacre, bizantine și romane, am gustat din atmosfera culturală și socială a Romei. Pe scurt, a fost o experiență care ne-a format într-un mod dincolo de cuvinte, o formare care depășește capacitatea noastră de-a ne exprima. În plus, este și prea devreme să emitem propoziții certe, experiența de până acum se poate traduce prin sentimente. Probabil, în timp, tot ceea ce-am acumulat în aceste zile se va decanta și se va așeza acolo unde trebuie în sufletul nostru, astfel încât experiențele trăite să ne ajute în viitoarea noastră misiune de teologi și preoți. Mulțumim Părintelui Mitropolit Teofan pentru sprijinul acordat acestei inițiative a studenților masteranzi, mulțumim părintelui consilier Hrisostom Rădășanu pentru toată susținerea și pentru ghidajul complet, frumos și sensibil. Suntem cu toții recunoscători și sper ca această experiență să fie o investiție în viitoarea noastră pastorație”.

Masterandul Bogdan Codreanu a afirmat că în cadrul activității a înțeles mai bine cum s-a dezvoltat Biserica în primele secole: „Călătoria alături de colegii mei la Roma a fost o experiență deosebită. Am avut ocazia de-a descoperi originile creștinismului, modul în care acesta s-a dezvoltat și cum au apărut primele biserici. Am înțeles care sunt motivațiile din spatele acestor construcții. Creștinii – chiar dacă au trecut printr-o perioadă de încercare – au continuat să participe la cult, nu s-au îndepărtat de credință și și-au cultivat dragostea față de Dumnezeu”.

„Ni s-a permis să reflectăm asupra contextului lingvistic, istoric și cultural latin pe care îl moștenim”

Părintele Lucian Filip, directorul Centrului de Formare Continuă al Arhiepiscopiei Iașilor, a arătat că în această călătorie s-a putut realiza un contact direct cu sfinții apostoli și cu tradiția Bisericii primare: „Acest pelerinaj a însemnat o experiență duhovnicească comună a studenților de la Masterul de Misiune și Slujire Pastorală, care a încercat să încununeze activitățile academice și practice realizate de aceștia până în acest moment. Am mers împreună la Roma, pentru că aici se poate realiza un contact direct cu tradiția apostolică întemeiată de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Totodată, aici ni s-a permis să reflectăm asupra contextului lingvistic, istoric și cultural latin pe care îl moștenim sau cu care ne-am intersectat de-a lungul istoriei. Principalul scop al pelerinajului a fost întărirea duhovnicească a comunității studenților de la masterul profesional. Ca obiective fizice, ne-am bucurat să ne rugăm în biserici precum Basilica Sfântului Petru, Basilica Sfântului Pavel sau în Catacombele Priscilei, unde am și avut prilejul de-a săvârși Sfânta Liturghie. Impresiile cu care ne-am întors din acest pelerinaj au fost variate, cert este că majoritatea au fost mișcați de încărcătura duhovnicească pe care o poți simți atunci când ai șansa de-a te închina la moaștele sfinților apostoli sau de-a participa la oficierea Dumnezeieștii Liturghii în catacombe. Este covârșitor și totodată impresionant ca după 8-9 ani de teologie să ajungi în fața mormântului Sfântului Pavel și să citești fragmente din epistolele lui”.