Duminică, 24 iunie 2018, în comuna Mircești, județul Iași s-a desfășurat o manifestare cultural-artistică dedicată poetului și scriitorului Vasile Alecsandri, originar din această localitate. Este vorba despre o reluare a serbării câmpenești organizată între anii 1976-1989, care avea în centrul ei tocmai evocarea personalității poetului și care se susținea în lunca din Mircești, atât de elogiată de către acesta în pastelurile sale.
Evenimentul din acest an a constituit pentru toţi cei prezenţi un nou prilej de întâlnire, conform tradiției, în ultima duminică a lunii iunie, în curtea Casei Memoriale. Ziua a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în biserica parohială, urmată de o slujbă de pomenire la Mausoleul din curtea Casei Memoriale, unde se află înmormântați poetul, soția sa Paulina și părinții săi, Vasile și Elena.
Ȋn cuvântul de deschidere, domnul primar Antăluț Petre și-a manifestat bucuria de a putea organiza acest eveniment, dar și mândria că este locuitor al comunei Mircești: „Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că am fost binecuvântați cu o astfel de personalitate istorică, diplomatică, revoluționară și un remarcabil poet. Bardul se dovedește în perspectiva timpului primul nostru mare scriitor de numele căruia se leagă o întreagă epocă literară pe care a dominat-o cu o autoritate recunoscută de contemporani și de urmași. Când era departe de țară, gândul îi era mereu la Mircești, pe care l-a iubit și de care s-a simțit profund atașat, ca de cel mai scump loc din lume. Această sărbătoare a satului am organizat-o începând cu anul 2008, iar în prezent suntem la a zecea ediție, deci una jubiliară, la care toți factori importanți ai comunei, Biserica, Școala și Consiliul Local au contribuit cu toată deschiderea”.
Manifestarea a continuat cu un program artistic susținut de către elevii Școlii Gimnaziale „Vasile Alecsandri” din satele Mircești și Iugani, coordonați de cadrele didactice, care a cuprins recitaluri de poezie, intonarea de cântece patriotice cu prilejul Centenarului Marii Uniri, dar și interpretarea unei scenete din seria Chirițele.
Printre vorbitori s-a numărat și doamna profesor Loghin Gilda-Rodica, care a evidențiat legătura dinte sat și Alecsandri: „Nu putem vorbi despre Mircești fără a vorbi de Alecsandri, iar cum poetul nu este doar motivul de mândrie al mirceștenilor, ci este și un simbol național, anul acesta, mai mult ca oricând, bardului de la Mircești trebuie să i se acorde cinstea și locul cuvenit în rândul celor ce au slujit cu credință țara și poporul român. Dacă scrierile poetului au depășit granițele acestei țări, trebuie să se știe despre marele rol pe care Alecsandri l-a avut în scrierea istoriei acestei nații, în mod deosebit ca diplomat în susținerea actului Unirii Principatelor Române în Occident. Cu siguranță n-am fi putut vorbi despre Marea Unire dacă n-ar fi existat Mica Unire de la 1859. De aceea, astăzi, împreună cu elevii școlii din localiate am adus un omagiu marelui Alecsandri, în contextul în care vorbim și de anul centenar 2018. Prin poezie și cântec am marcat momentele importante din zbuciumatul trecut al acestui popor, iar Vasile Alecsadri a fost , este și va fi la loc de cinste în sufletul și inima oricărui iubitor de neam și țară.”
Evenimentul s-a bucurat de prezența unor oaspeți de seamă din cadrul Muzeului Literaturii Române din Iași, dar şi a unor artiști renumiți din Moldova. Spre seară toți invitații și participanții au fost martorii unui frumos foc de artificii. (Preot Hobincă Alin - Parohia Mirceşti)