Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen și în conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod, Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților organizează, în luna septembrie a acestui an, examenul de capacitate preoțească, în vederea candidării pentru ocuparea, prin concurs, a unui post clerical vacant.
Conform comunicatului oficial postat pe site-ul oficial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților - www.arhiepiscopiasucevei.ro - la examenul de capacitate preoțească organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pot participa candidați care să îndeplinească simultan următoarele condiții: să aparțină canonic de Eparhia Sucevei și Rădăuților, să fie absolvenți ai unei Facultăți de Teologie Ortodoxă, să aibă promovat examenul de licență. De asemenea, pot susține examenul și preoți/diaconi ai eparhiei, nota obținută fiind un criteriu la transferarea pentru ocuparea unui eventual post vacant, în perioada de valabilitate a examenului.
Calendarul examenului este următorul: perioada iulie-august: informare susținere examen de capacitate, cu precizarea tematicii, a bibliografiei, a calendarului și a altor informații; 3-6 septembrie: înscriere; 7 septembrie: verificare psihologică; 10 septembrie (ora 9.00): susținere proba scrisă ; 11 septembrie: afișare rezultate (parțiale) la proba scrisă, depunere eventuale contestații și rezolvarea lor; 12 septembrie: afișare rezultate finale la proba scrisă; 12-13 septembrie (ora 9.00): susținere proba orală; 17 septembrie: afișare rezultate finale.
Dosarul de înscriere al candidaților va conține, printre altele: o cerere tip, adresată Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, pentru acordarea binecuvântării de participare la examen; recomandarea duhovnicului, care va conține o caracterizare a candidatului și menționarea explicită, asumată în fața lui Dumnezeu, a lipsei impedimentelor canonice la hirotonie a candidatului; rezultatul cercetării canonice din partea Centrului Eparhial; Curriculum Vitae; copii după certificat de naștere, certificat de botez, carte de identitate, certificat de căsătorie, certificat de cununie religioasă; copii după actele de studii; certificat de cazier judiciar; o fotografie tip buletin.
Depunerea și verificarea dosarelor se face la Centrul Eparhial Suceava (str. Iancu Flondor, nr. 2), Sectorul administrativ-bisericesc. Evaluarea psihologică se va desfășura în aceeași zi pentru toți candidații (7 septembrie), de către psihologul delegat de IPS Părinte Pimen, la cabinetul de specialitate (locația și intervalul orar se vor comunica ulterior). Proba scrisă și proba orală se vor susține la Centrul Eparhial Suceava, iar afișarea rezultatelor (parțiale și finale) se va face la Centrul Eparhial Suceava și pe pagina de internet www.arhiepiscopiasucevei.ro.
Candidații pot obține bibliografia în format electronic
În privința examenului propriu-zis, ambele probe (scrisă și orală) vor urmări atât evaluarea cunoștințelor de teologie, cât și competența candidaților de a folosi cunoștințele teologice (și cele generale) în contextul pastoral contemporan (inclusiv specificitatea pastorală a Eparhiei Sucevei și Rădăuților). La proba scrisă, după extragerea variantei de examinare, candidații vor avea la dispoziție două ore pentru rezolvarea subiectelor, iar notarea se va face pe baza baremului afișat la ieșirea din examen. În timpul examinării nu sunt permise accesul la surse de informații; nerespectarea acestei indicații duce la eliminarea din examen; doar la proba orală, candidații pot folosi Sfânta Scriptură sau Noul Testament.
Tematica și bibliografia pentru examenul de capacitate sunt afișate pe site-ul www.arhiepiscopiasucevei și la avizierele protopopiatelor; bibliografia este disponibilă și în format electronic la sediul eparhiei. Contestații se pot depune numai la proba scrisă; candidații care contestă nota obținută, pot opta pentru vizualizarea lucrării împreună cu membrii comisiei sau pentru recorectarea lucrării de către o altă comisie.
Nota examenului de capacitate reprezintă media aritmetică a notelor celor două probe (scris și oral). Vor fi declarați admiși candidații care obțin minim nota 6,00 la fiecare probă (scris și oral) și media examenului de capacitate, minim 7, 00. Nota generală de titularizare (nota finală) reprezintă media aritmetică dintre: media celor patru ani de studii , media examenului de licență și media examenului de capacitate. Conform hotărârilor Sfântului Sinod, valabilitatea examenului de capacitate preoțească este de un an, iar pentru cei ce au obținut media peste 9, valabilitatea este de doi ani.
Tematica examenului de capacitate, atât pentru proba scrisă, cât și pentru proba orală, sunt împărțite în treisprezece secțiuni, fiecare cu bibliografia aferentă: 1. Frumusețea și dificultățile misiunii preoțești; 2. Ierarhi moldoveni, pilde pentru pastorație: Sfântul Ierarh Dosoftei, Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Silvestru Morariu Andrievici; 3. Impedimente la preoție în lumina Sfintelor Canoane. Actualitatea Sfintelor Canoane pentru cler; 4. Cunoașterea, mărturisirea şi apărarea dreptei credințe în fața prozelitismului sectar: cinstirea Maicii Domnului şi a sfinților; 5. Cunoașterea, mărturisirea și apărarea dreptei credințe în fața prozelitismului sectar: cinstirea sfintelor icoane, a sfintei cruci și a sfintelor moaște; 6. Cunoașterea, mărturisirea şi apărarea dreptei credințe în fața prozelitismului sectar: importanța rugăciunilor pentru cei adormiți; 7. Taina Spovedaniei. Pregătirea credinciosului și a preotului pentru Spovedanie. Duhovnicul în învățătura, tradiția și istoria Bisericii; 8. Taina Euharistiei. Pregătirea credinciosului și a preotului pentru Sfânta Liturghie şi pentru primirea Sfintei Împărtășanii; 9. Sfânta Liturghie. Rânduială de slujbă, istoric și simbolism; 10. Taina Cununiei. Provocări la adresa familiei creștine contemporane (droguri, alcool, adulter, divorț, avort, reproducere asistată). Mijloace duhovnicești de îmbunătățire a vieții familiale creștine; 11. Misiunea filantropică a Bisericii. Temeiuri biblice, patristice şi istorice; Îndatorirea preotului privind corecta administrarea bunurilor bisericești. 12. Problema Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei; 13. Susţinerea unei predici la Evangheliile Duminicilor; susținerea unei cuvântări ocazionale.
Mai multe detalii, atât despre metodologia de desfășurare a examenului, cât despre tematică și bibliografie, pot fi găsite pe site-ul Arhiepiscopiei. (Sursă articol: www.arhiepiscopiasucevei.ro)