În săptămâna a IV-a după Paști, Protopopiatul Târgu Neamț a fost gazda mai multor evenimente cultural-misionare, dar și administrativ-pastorale.
Ședință administrativă la Casa de Cultură
Marți, 25 mai, în Sala de festivități a Casei de Cultură „Ion Creangă” din Târgu Neamț, a avut loc ședința lunară a preoților din Protopopiatul Târgu Neamț, cu respectarea normelor de distanțare și securitate . Referatul cu titlu „Părinți și copii - provocări actuale” a fost prezentat de pr. Dumitru Pintilie de la Parohia Boboiești. În continuare, s-au anunțat rezultatele de la Campionatul de fotbal, etapa locală, organizat de Arhiepiscopia Iașilor - Sectorul de misiune, statistică și prognoză pastorală. Din circumscripția protopopiatului au participat următoarele parohii: Preutești, Boiștea, Bălțătești I, Stânca, Pipirig I, Drehuța-Vânători Neamț, Humuleștii Noi și Mănăstirea Neamț, iar în etapa următoare s-a calificat Parohia Pipirig I.
Tot în cadrul întâlnirii s-a făcut act și de realizarea unei reviste a protopopiatului, în care se vor publica diferite articole de specialitate, dar și posibilitatea tinerilor liceeni de a mărturisi credința în noua publicație.
La final, părintele Nicolae Axentioi, protopop de Târgu Neamț, a concluzionat activitatea bogată și rodnică din protopopiat, îndemnându-i pe preoți la o implicare reală de întrajutorare cu parohiile de peste Prut, pentru a nu simți sentimentul de înstrăinare de pământul strămoșesc al României.
Cerc pastoral la Parohia Urecheni
Joi, 27 mai, de sărbătoarea Sfântului Mărturisitor Ioan Rusul, Parohia misionar-ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” - Urecheni a găzduit întâlnirea preoților din cercul pastoral „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon”, coordonat de pr. prof. Vasile Cristian Marian. Activitatea a început cu săvârșirea în sobor a Sfintei Liturghii, apoi pr. Petru Mihalache a dat citire referatului „Cinstirea în Biserică a celor adormiți în Domnul- argumente scripturistice, liturgice și patristice”, prezentând importanța cultului pentru cei adormiți, dar și diferite forme de cinstire, după care a evocat rugăciunile din cadrul Sfintei Liturghii și grija bisericii pentru cei plecați la Domnul.
Expoziția „Morminte și medaliile românești - rădăcina diasporei ortodoxe”
După terminarea Liturghiei, pr. Grigore Andron, parohul Bisericii din Urecheni, împreună cu Ion Tănăselea, primarul comunei Urecheni, și Mihai Marcel Tănăselea, directorul Școlii Gimnaziale Urecheni și consilieri parohiali, au deschis expoziția „Mormintele și medaliile românești- rădăcina diasporei ortodoxe”. Expoziția are ca scop principal de a stimula pe enoriași să aducă cinstire, recunoștință celor adormiți, identificând mormintele celor care s-au stabilit în străinătate și ajutându-i să restabilească o relație cu mormintele străbunilor care sunt rădăcinile familiei ortodoxe, a satelor, a țării și a diasporei ortodoxe. Medaliile, distincțiile și fotografiile expuse sunt strânse de la urmașii celor decedați atât pe câmpurile de luptă, cât și a celor care au luptat pentru libertatea și demnitatea poporului român, a veteranilor de război și a celor care au fost în diferite slujbe pentru neam și țară, dar și a unor mame care au dat naștere multor prunci.
Expoziția a fost vernisată și în cadrul școlilor din Urecheni și Petricani cu ajutorul acordurilor de parteneriat între parohie și școlile nemțene, iar elevii au fost foarte interesați de poveștile celor care au purtat decorațiile și distincțiile, având dorința de a descoperi în propria familie obiecte ale străbunilor lor și a le pune în valoare. (Preot Constantin-Cristian Andron)