Miercuri, 26 Iunie 2024

În ziua 23 iunie, în Duminica Pogorârii Sfântului Duh, la Parohia „Sfântul Gheorghe” Șcheia din județul Iași a fost vernisată expoziția „Creație și frumos”.

Expoziția cuprinde icoane pictate în tempera pe lemn, cu foiță de aur, împreună cu cinci seturi de costume populare realizate de profesoara Aurelia Carabineru, coordonatoarea Cercului de estetică și iconografie „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Șcheia.

În cuvântarea sa, Aurelia Carabineru a arătat că „icoanele pe lemn și costumele populare din zona Șcheia Iași reprezintă spiritul autohton. Această expoziție, sub lumina sărbătorii Cincizecimii, reprezintă o transfigurare anticipată îndreptată spre eternitate, când Dumnezeu coboară în duh și adevăr în sufletul omului și îl invită pe acesta la o naștere din nou. Am descoperit păstrate cu grijă în lada zestrei obiecte autentice care m-au inspirat pentru a da viață costumului popular din zona Șcheii. Utilizarea modelelor de cusături nu s-a rezumat la copierea lor fidelă, ci de a regândi în raporturi și utilizări tot mai armonioase. Identitatea, gustul ales concură în a continua redirecționarea tehnică și estetică după exemplul măiestrit al străbunelor noastre”.

Profesoara a mai adăugat că „echilibrul dintre gol și plin și bine aerisit, tratarea cu delicatețe și rafinament reflectă modul de viață acestor femei. La poarta casei te îmbie liliacul iar pe gard se întinde bună-dimineața, regina nopții și mâna maicii Domnului ca un fin protector și prieten la tulpina liliacului sau narciselor timide și sensibile. Toate aceste imagini sunt redate pe cămăși”.

A mai luat cuvântul profesorul Mihai Năstasă. La vernisaj a fost prezent și Dănuț Ababei primarul comunei Șcheia.