Vineri, 28 Iunie 2024

Muzeul Mitropolitan Iași organizează joi, 4 iulie, de la ora 15.00, vernisajul expoziției „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin (1724-2024) - 300 ani de la trecerea în veșnicie”.

Expoziţia cuprinde numeroase obiecte de cult care i-au aparţinut Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului (1707 – 1714), ce scot în evidență cele mai semnificative momente din activitatea Sa în cadrul Eparhiei și dezvăluie contribuția sa în plan cultural-istoric şi religios.

Vor fi expuse piese de mare valoare spirituală precum omoforul, veșmântul arhieresc, care a fost purtat în perioada în care a păstorit Eparhia Romanului, manuscrisul „Rostul de Aur”, care a fost dăruit episcopului Pahomie în anul 1704, de către Sfântul Dimitrie al Rostovului. Un alt obiect de mare valoare îl reprezintă Sfântul Antimis imprimat pe pânză de in, cu text tipărit în slavonă, care a circulat în secolul al XVII-lea. Acesta a fost sfințit „de soborul arhiereilor” în timpul lui Petru I, ţarului Rusiei, textul fiind completat cu mâna, numele hramului bisericii şi anul când a fost oferit Pocrovului Preasfintei Născătoare, anul 7222 - 1714 - Avg.15” și semnatura autografă „Pahomie episcop Romanschi”. De asemenea vor fi vernisate obiecte valoroase de la Schitul Pocrov, județul Neamț: tablouri cu reprezentarea Sfântului Pahomie, rugăciunea scrisă de mâna Sa la sfințirea Schitului, pomelnicul ctitoresc din anul 1714, o serie de imagini foto documentare de la Biblioteca Academiei Române și panouri informative care fac referire la viața sfântului, de la Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” din Bacău prin contribuția muzeografului, doctor Elena-Brândușa Popovici.

Toate obiectele sunt puse la dispoziţie prin binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, prin bunăvoința părintelui Arhimandrit Benedict Sauciuc, stareț al Mănăstirii Neamț şi părintelui protosinghel, Ambrozie Ghinescu, egumen al Schitului Pocrov.

Alături de aceste exponate, vor fi prezentate volume de carte veche românească din secolele XVII-XIX şi obiecte de cult din patrimoniul Muzeului Mitropolitan Iași, precum și exemplare de manuscrise de la Biblioteca Mitropoliei Moldovei și Bucovinei „Dumitru Stăniloae.”

Prin sfințenia vieții lui şi lucrarea sa duhovnicească, obiectele expuse amintesc despre contribuția episcopulului Pahomie la menținerea autenticității vieții monahale din mănăstirile și sihăstriile Moldovei.