În perioada 10-15 iulie, la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va avea loc etapa de înscriere, urmând ca între 17-22 iulie să aibă loc selecția candidaților. Admiterea se face pe baza unui concurs de dosare, media fiind calculată după notele de la Bacalaureat.
Înființată în anul 1993, sub denumirea de Conservare- Restaurare, specializarea Arta Sacră a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi a primit acreditarea încă din anul 2002. Conform Hotărârii Consiliului ARACIS din data de 25.05.2023 specializarea a primit menținerea acreditării pe domeniul Arte Vizuale pentru următorii cinci ani. Specializarea dispune de spaţii şi dotări pentru activitatea didactică şi de cercetare, laboratoare, ateliere de pictură şi un laborator de informatică. Facultatea dispune de două biblioteci proprii (Biblioteca Ecumenică şi Biblioteca „Studium”), având peste 150.000 de volume.
DIRECŢII DE DEZVOLTARE:
-
Restaurare icoană - lemn policrom. Studenţii sunt iniţiaţi în restaurarea icoanelor vechi şi a lemnului policrom (lemn sculptat, poleit).
-
Restaurare carte - document. Se studiază metodele de conservare şi restaurare a cărţilor vechi din Patrimoniul Cultural Naţional. Este încurajată realizarea de miniaturi inspirate de manuscrisele vechi si ilustratia de carte.
-
Pictură bisericească. Programul de studiu cuprinde discipline pentru însuşirea tehnicilor tradiţionale de pictură murală şi de şevalet, istoria artei, desen, culoare, compoziţie, studiul materialelor pentru pictură.
OPORTUNITĂŢI DUPĂ FINALIZAREA STUDIILOR:
-
restaurator pictură în muzee, şantiere de restaurare, ateliere de restaurare;
-
restaurator carte în muzee, arhive, biblioteci, alţi deţinători de bunuri de patrimoniu (biserici, mănăstiri);
-
pictori bisericești.
-
Studenţii care urmează cursurile modulului pedagogic pot preda discipline artistice în învăţământul preuniversitar.
Absolvenții studiilor de licenţă ai acestei specializări dar și ai altor domenii de licență pot urma cursurile de master Arta sacră în patrimoniul cultural, în cadrul aceleiaşi facultăţi. Mai multe informații pot fi găsite pe teologie.uaic.ro, pe pagina de Facebook Teologie.ArtaSacra sau la telefon: 0232.201.328.