Joi, 13 Iulie 2017

În perioada 1-9 iulie 2017, la Iași, s-a desfășurat Festivalul Concurs Coral Internaţional pentru Tineret Gavriil Musicescu, organizat de Asociaţia Iubire şi Încredere.

Sâmbătă, 1 Iulie 2017, la Biserica cu hramul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, din cartierul Podu Roș, la finalul Vecerniei unite cu Litia hramului a avut loc deschiderea oficială a Festivalului - Concurs Coral Internațional pentru Tineret Gavriil Musicescu, ediția a V-a. Ne-am bucurat de prezența reprezentanților autorităților publice, a 45 de preoți care au oficiat slujba și aproximativ 300 de participanți.

Duminică, 2 iulie, la ora 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu, a avut loc Concertul Internațional de Muzică Psaltică unde au concertat monahul Meletius Shattahi, protopsaltul Antonios Aetopoulos, Corul psaltic Chivotul al Arhiepiscopiei Iașilor - dirijor arhid. Ciprian Rusu, Formația de muzică psaltică „Basileus” a Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași - dirijor diac. prof. Mihai Ursache. Evenimentul a fost organizat împreună cu Editura Doxologia, care a lansat volumele „Sâmbăta lui Lazăr”, „Peştele pe uscat”, „Nordul extatic” şi „Cincizeci de ierni pe Muntele Fuji” ale părintelui Dorin Ploscaru.

„Suntem onoraţi de prezenţa invitaţilor noştri. A fost un concert extraordinar care a încântat publicul iubitor al acestui gen de muzică. Mulţumim celor două formații de muzică psaltică care reprezintă Iaşul la fiecare ediţie a Festivalului Gavriil Musicescu, mai ales prin performanța artistică”, Daniela Doroşincă, directorul festivalului.

„Lirica de reflecție creștină a Pr. Dorin Ploscaru apare la Editura Doxologia în contextul în care, începând cu anul 2011, literatura creştină (poezie şi proză) este parte importantă a preocupărilor noastre editoriale. Daniel Turcea, Zorica Lațcu, Pr. Sever Negrescu, Alexandru Lascarov-Moldovanu sunt scriitorii români cărora li se adaugă, începând cu anul 2012, Părintele Dorin Ploscaru. Poemele sale publicate la Doxologia sunt circumscrise unor repere scripturistice („Peştele pe uscat” şi „Sâmbăta lui Lazăr”) sau unora geografice, care trimit de altfel tot la o geografie spirituală („Nordul extatic” şi „Cincizeci de ierni pe muntele Fuji”). În final, şi unele şi celelalte devoalează cititorului, după cum sesizează istoricul şi criticul literar Ioan Holban, două lumi - una vazută (second hand) şi alta simţită, reală (a culorilor şi aromelor, a lucrurilor profunde ce determină resurecţia noastră sufletească)”, Cătălin Jeckel, directorul Editurii Doxologia

„Personal sunt copleşit! Şi vă mărturisesc că vin dintr-o zonă în care aceste muzici sunt studiate academic, iar întâlnirea din seara aceasta pentru mine a constituit un privilegiu şi sunt convins că şi pentru dumneavoastră a fost o experienţă unică. Mulţumesc din toată inima că am şansa în continuare să fiu invitat la acest remarcabil festival, care iată se află la a cincea ediţie. În lumea românească un asemenea festival de muzică nu prea există; există câteva momente pe la Baia Mare sau în alte locuri, dar faptul de a fi aici de cinci ani de zile sute, sau poate mii de coriști din toată lumea, mărturisește în primul rând dragostea şi atașamentul pe care ieșenii îl au pentru această tradiţie cu totul extraordinară. Acest festival devine un brand al Iaşului, al României” Prof.univ.dr. Nicolae Gheorghiţă, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

Luni, 3 iulie, la ora 17.00, biserica Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt a  găzduit un concert internațional de muzică psaltică. Au concertat: Matei Doroşincă – Seminarul Sfântul Vasile cel Mare; Corul psaltic al Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani - dirijor Gheorghe Bulboacă; Corul psaltic „Filomelos” din Onești - dirijor prof. Paula Cautiş; protopsaltul Antonios Aetopoulos (Grecia) şi monahul Meletius Shattahi (Republica Arabă Siriană). Au luat cuvântul: Prof. univ. Nicolae Gheorghiţă,preotul protopop Marius Profir şi preotul paroh Mihai Doroşincă.

Evenimentul a fost prezentat de dna Daniela Doroşincă – Director festival. S-au adus mulţumiri invitaţilor pentru răspunsul pozitiv la invitaţia organizatorilor festivalului de a ne încânta în această seară. S-au menţionat evenimentele care s-au consumat în primele zile ale festivalului şi cele care urmează.

Prof.univ.dr. Nicolae Gheorghiţă, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti în discursul său spunea: „În această seară cele două lumi, cea latină şi cea bizantină, pare să nu fi fost întrerupte niciodată. Festivalul acesta este o acţiune culturală, muzicală, educaţională. Rog organizatorii să facă tot ce le stă în putinţă pentru ca această manifestare să continue!”

Preotul paroh Mihai Doroşincă a mulţumit publicului şi a oferit daruri simbolice invitaţilor.    

Marți, 4 iulie, de la ora 18.00, la Ateneul Iași a avut loc o conferință și un recital psaltic la care invitat a fost Monahul Meletius Shattahi (Republica Arabă Siriană), iar moderator Părintele Dr. Marcel Cojocaru, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi (România). Conferința a debutat cu o scurta prezentare istorică a creștinismului în Siria, precum și a persecuțiilor şi dificultăților prin care au trecut creștinii. Invitatul sirian a prezentat situația actuală a creștinilor și în mod deosebit a ortodocșilor din Siria și a purtat discuții interactive cu publicul.

Miercuri, 5 iulie, a avut loc Concursul Internaţional de Muzică Corală, cu secţiunile: Coruri din Licee cu profil muzical şi Seminarii Teologice; Coruri ale Universităţilor de Muzică şi Facultăţilor de Teologie şi Coruri de tineri amatori. Au participat coruri din Grecia, Ucraina, Spania şi România.

Au intrat în concurs următoarele coruri:

  • Corul Transilvania Liceul de Artă - Brașov, România, Dirijor Mihaela Mureșan
  • Corul Sound Labels Liceul de Muzică Lamia - Grecia, Dirijor Maria Papapostolou
  • Corul Liceului de Arte din Cernăuți - Ucraina, Dirijor Valentina Gordey 
  • Corul de fete Anima al Universității Naționale Iurie Fedcovici, Facultatea de pedagogie, secția de muzică - Cernăuți - Ucraina, Dirijor Alla Zubciuc
  • Corul Vox Animae al Universității de Arte Piatra Neamț - România, Dirijor Rodica Trandafir
  • Corul Sfântul Nicolae Irpeny - Ucraina, Dirijor Kifenko Anna Nikolaevna
  • Corul Voces para la convivencia - Madrid, Spania, Dirijor Alfonso Elorriaga

Comisia de jurizare a fost formată din specialişti în domeniu:

1. Prof. Univ. Dr. Nicolae Gâscă – Preşedinte (România, Universitatea de Arte George Enescu Iaşi)

2. Maestrul Voicu Enăchescu (România, preşedintele Asociaţiei Naţionale Corale din România)

3. Prof. Dirijor Andrea  Angelini (Italia, membru al Federaţiei Internaţionale de Muzică Corală)

4. Prof. Univ. Dr. Mstyslav Yurcenko (Ucraina, Universitatea Naţională Boris Grincenko Kiev)

5. Conf. Univ. Dr. Ioan Golcea (România, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti)

6. Dir. Adrian Ardeleanu (România, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi)

7. Dir. Enric Genesca (Spania, membru al Consiliului Director al Federației Catalane de Entități Corale)

Câştigătorii premiului I la cea de-a V-a ediţii a Festivalului – Concurs Coral Internaţional pentru Tineret Gavriil Musicescu sunt:

            - Corul Liceului de Arte din Cernăuți - Ucraina, Dirijor Valentina Gordey  înscrişi la sectiunea de concurs Coruri de licee de muzică și Seminarii Teologice

            - Corul de fete Anima al Universității Naționale Iurie Fedcovici, Facultatea de pedagogie, secția de muzică - Cernăuți - Ucraina, Dirijor Alla Zubciuc  înscrişi la sectiunea de concurs Coruri ale Universităţilor de Muzică şi Facultăţilor de Teologie

            - Corul Sfântul Nicolae Irpeny - Ucraina, Dirijor Kifenko Anna Nikolaevna înscrişi la secțiunea de concurs Coruri de tineri amatori (tineri care nu studiaza în școli muzica)

În aceeași zi, de la ora 19.00, în Grădina Palas, a avut loc un Concert Coral Internaţional Extraordinar. Au urcat pe scenă corurile participante la cele trei secțiuni de concurs anunțate mai sus alături de invitatul special Corul Aletheia al Parohiei Bărboi Iași - România, Dirijor Doina Iușcă.

La Universitatea de Arte George Enescu din Iași, în zilele de 6 şi 7 iulie, s-a desfășurat workshopul de dirijat dedicat celor care doresc să devină dirijori de cor și să înființeze grupuri sau coruri de copii și tineret, în școli sau diferite alte instituții culturale. Cursurile au fost susținute de o echipă din cadrul Programului Național Cantus Mundi, coordonat de Corul Național de Cameră Madrigal, București.

La ora 15.30 a avut loc un Concert coral internațional interactiv, la Ateneul din Iași. Spectacolul interactiv a fost gândit ca o întâlnire interculturală între tineri pasionați de muzica corală din România, Spania, Grecia și Republica Populară Chineză.  

Au fost momente artistice deosebite susţinute de:

- Corul Liceului de muzica din Lamia, Grecia, dirijor Maria Papapostolu

- Corul școlii Xingguang din Chongqing, Republica Populară Chineză, dirijor Xinren Zhou

- Corul de tineri amatori „Voces para la convivencia”, Madrid, Spania, dirijor Alfonso Elorriaga

- Corul Angeli al Asociației Muzicală Angeli Iași, dirijor Mirela Palamariu

- Ansamblul Orpheas al Comunităţii Elene Iași, antrenor Ionuţ Anastasiei

- Clubul Sportiv Dao, antrenor Codruţ Befu

- Imperial Dance School, antrenor Adrian Ionuţ Ciutoiu

- Formația Star Dance a Palatului Copiilor Iaşi, prof. Mihaela Budacă.

De asemenea, a mai avut loc și un Concert coral extraordinar în sala Henri Coandă a Palatului Culturii Iași, de la ora 19:00. Au concertat:

- Corul de copii al școlii Xingguang din Chongqing, Republica Populară Chineză, dirijor Xinren Zhou;

- Corul de tineri amatori „Voces para la convivencia”, Madrid, Spania, dirijor Alfonso Elorriaga;

- Corul de copii Lastivka, Kiev - Ukraina, Dirijor Oksana Ursatii;

- Corul de fete Anima a Universității Naționale Iurie Fedcovici, Facultatea de pedagogie, secția de muzică - Cernăuți - Ukraina, Dirijor Alla Zubciuc;

- Corul Liceului de Arte din Cernăuți - Ukraina, Dirijor Valentina Gordey.

Pe 7 iulie a fost organizată o masa rotundă. S-au susținut comunicări pe teme precum:

- schimbarea vocii la băieți, temă susținută de dirijorul Alfonso Elloriaga, Spania

- muzica renascentistă, temă susținută de Dl. Andrea Angelini, Italia

- festivalul de muzică corală din Barcelona, prezentare făcută de Enric Genesca, Spania

Au participat membrii juriului la secțiunile de concurs din festival și dirijorii corurilor participante.

Tot pe 7 iulie a avut loc și Concertul Coral Extraordinar Aniversar care a marcat 45 de ani de activitate a Corului de Cameră „Preludiu” al Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” Bucureşti, dirijat de maestrul Voicu Enăchescu. În deschidere au cântat Corul Anima al Universității de Arte din Cernăuți, Ucraina. Corul Preludiu a intrepretat următoarele piese:
1.John Woolrich - Spring In Winter
2.Felicia Donceanu - Între Pasări
3.Lucian Beschiu - Stimmungsbild, trad. „Tablou de stări”
4.Dan Dediu - Axion
5.Alexandru Pașcanu - Noaptea De Mai
6.Sabin Păutza - Gloria 
7.Dan Buciu - Rondeau
8. Livia Teodorescu- Ciocănea - Vecernie
9.Richard Oschanitzky - Două Colinde Laice
10.Yuri Falik - Necunoscuta
11.Vasile Spătărelu - Către...

Sâmbătă, 8 iulie, de la ora 9.00, în Sala Gaudeamus a Casei de Cultură a Studenţilor, s-a desfășurat Concursul Internaţional de copii Cantus Mundi, secţiune dedicată Corurilor de copii. Au concurat 16 coruri din România, Ucraina, Republica Moldova și China.

Corurile participante au intrat în concurs în următoarea ordine:

1. Corul Național Junior, Colegiul Național Iași - România, Dirijor Antoaneta Luchian

2. Corul Valurile Dunării, Casa de Cultură a Municipiului Brăila - România

3. Corala Glasul Îngerilor, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, Buzău - România, Dirijor Marin Elena Lucia

4. Corul Mini Angeli  - Asociația Muzicală Angeli Iași - România, Dirijor Ovidiu Manolache

5. Corul Fantezia, Ternopol - Ukraina, Dirijor, Timcenko Tatiana

6. Corul Flori de mai, Liceul de Arte Regina Maria Alba Iulia - România, Dirijor Florea Cristina

7. Corul de copii Amadeus Krivoi Rog - Școala orășenească muzicală nr. 4 Serghei Radonejskii - Ukraina, Dirijor Svetlana Grebeniuk

8. Corul Angeli Iași - Asociația Muzicală Angeli Iași - România, Dirijor Mirela Palamariu

9. Corul Ding Dong, Colegiul Național Unirea & Școala gimnazială Anghel Saligny Focșani - România, Dirijor Ana Maria Rusu

10. Corul Crescendo Bălți - Rep. Moldova, Dirijor Tatiana Trocin

11. Corul Sunetul Muzicii, Școala gimnazială Secusigiu, Arad - România, Dirijor Zaharia Alexandru

12. Corul Sfânta Teodora de la Sihla, Școala gimnazială Albești, Botoșani - România

13. Corul Liceului Teoretic Gheorghe Lazăr Pecica, Arad - România, Dirijor Zaharia Alexandru Daniel

14. Corul Lia Ciocârlia, Chișinău - Rep. Moldova, Dirijor Svetlana Istrate

15. Corul de copii al Școlii Chongqing Xingguang, Republica Populară Chineză, Dirijor Xinren Zhou

16. Corul de copii Lastivka, Kiev - Ukraina, Dirijor Oksana Ursati

Câştigătorii premiului întâi ai celei de-a V-a ediţii a Festivalului Concurs Coral Internațional pentru Tineret Gavriil Musicescu, categoria de vârstă 6-10 ani, sunt:

- Corul de copii al Școlii Chongqing Xingguang, Republica Populară Chineză, Dirijor Xinren Zhou

- Corul  Mini Angeli - Asociația Muzicală Angeli Iași - România, Dirijor Ovidiu Manolache

Câştigătorul premiului întâi ai celei de-a V-a ediţii a Festivalului Concurs Coral Internațional pentru Tineret Gavriil Musicescu, categoria de vârstă 10-18 ani, este Corul de copii Lastivka, Kiev - Ukraina, Dirijor Oksana Ursati

Câştigătorii marelui premiu al celei de-a V-a ediţii a Festivalului Concurs Coral Internațional pentru Tineret Gavriil Musicescu este Corul de copii Lastivka, Kiev - Ukraina, Dirijor Oksana Ursati

Seara, de la ora 19.00 a avut loc un Concert coral internațional extraordinar la care au participat Corul de copii Radio și corurile participante la secțiunea Cantus Mundi. Invitatul de onoare, îndrăgita artista Paula Seling, a susținut un recital de excepție și a primit ropote de aplauze. Dirijorul Anna Ungureanu a reunit sub sigla programului Cantus Mundi toate corurile de copii din cadrul Festivalului; acestea au cântat împreuna și au urat un sincer și călduros „La Mulți Ani” maestrului Dirijor Ion Marin, inițiatorul programului.

Duminică, 9 iulie, de la ora 10.00, în cadrul evenimentului Iaşul Scenă au avut loc 7 mini-concerte simultane în diferite zone ale Iaşului:

- Corul de copii Radio a mers la Căminul de bătrâni „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”;

- Corul spaniol „Voces para la convivencia” a susținut un recital la Căminul de bătrâni „Sfânta Parascheva”;

- Corul liceului din Cernăuţi a concertat la Biserica Sfânta Mahramă a Domnului din Iaşi;

- Corul Universităţii din Cernăuţi a susţinut un recital la Biserica Sfântul Vasile din Iaşi;

- Corul Preludiu a concertat la Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel - Moara de Vânt;

- Corul spaniol „Voces para la convivencia” a concertat la Biserica Sfântul Lazăr;

- Corul Copilăria din Republica Populară Chineză a concertat în Biserica Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare și Sfânt din Iaşi.

La ora 16.00, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iaşi a avut loc o recepție la care au participat reprezentanţi ai administraţiei locale, reprezentanţi ai statelor Israel şi Grecia, membrii comisiilor de jurizare, personalități din domeniul artei corale şi dirijorii corurilor participante la Festivalul Concurs Coral Internaţional pentru Tineret Gavriil Musicescu, ediţia a V-a.

Au luat cuvântul: dna Daniela Doroşincă – directorul festivalului, dl Mihai Chirica – primarul Municipiului Iaşi, Dna Tamar Samash - Ambasador al Statului Israel în România, Dna. Dr. Lector Angeliki Mouzakiti - Delegat al Ambasadei Greciei în România, Dl Maricel Popa – Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, dna Anna Ungureanu – dirijor al Corului Naţional de cameră Madrigal, dl Alexandru Zănoagă – consilier şi delegat al Prefectului Judeţului Iaşi şi dl Nicolae Gâscă – preşedintele Comisiei de jurizare. În cadrul recepţiei s-au amintit activităţile derulate şi schimbul de experienţă impărtăşit de participanţi şi experţi în muzica corală.

Gala Festivalului - Concurs Coral Internațional pentru Tineret Gavriil Musicescu - Ediția a V-a a fost organizată pe 9 iulie, la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Național Vasile Alecsandri. Evenimentul a fost transmis în direct de către TVR Iaşi şi TVR+ şi pe site-ul Asociaţiei Iubire şi Incredere. Gazdele evenimentului au fost Daniela Doroşincă (director festival) şi Horia Gumeni (TVR Iaşi). Au concertat corurile câștigătoare în concurs; invitaţi speciali au fost: Corala Armonia, Corul de copii Radio, Corul Preludiu, Corul Voces para la Convivencia, Spania, Corul Chivotul, monahul Meletius Shattahi.

Au luat cuvântul: Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei, Primarul Municipiului Iaşi – Dl Mihai Chirica, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi – dl Maricel Popa, dirijorul Corului Naţional de Cameră Madrigal - dna Anna Ungureanu (care a și dirijat corurile reunite ale copiilor care au câștigat Secțiunea Cantus Mundi, cărora li s-a adăugat Corul Musica Viva al Asociației Iubire şi Încredere), delegatul Prefectului Judeţului Iaşi - dl Alexandru Zănoagă, ambasadoarea Statului Israel în România – dna Tamar Samash, Delegatul Ambasadei Greciei în România - Dna. Angeliki Mouzakiti, Prof. Univ. Dr. Mihaiela Ivancea, preşedintele juriului – Dl Nicolae Gâscă, Consilierul Arhiepiscopiei Iașilor – Dl. Cătălin Jeckel şi alţii.

Evenimentele au fost transmise live (audio-video) pe site-ul şi pagina de Facebook ale Asociației Iubire şi Încredere, dar și pe pagina de Facebook Doxologia.  Înregistrarea va fi disponibilă pe pagina de Facebook și canalul de YouTube ale Asociației.