Duminică seara, 6 octombrie 2019, la Centrul de evenimente „Agora”, a avut loc Concertul de închidere a Festivalului de Muzică Bizantină, ediția a III-a. Sute de persoane au audiat și au aplaudat trei coruri invitate să aducă prin cântarea psaltică, o părticică din duhul bizantin al muzicii sacre. La final, trei dirijori de cor au primit distincții din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în semn de recunoștință pentru întreaga contribuție adusă în spațiul artei psaltice.
Sute de ieșeni și nu numai au umplut duminică seara, 6 octombrie a.c., sala cea mare a Centrului de evenimente „Agora”, participând la Concertul de închidere a Festivalului Internațional de Muzică Bizantină, ediția a III-a. Timp de două ore, cei prezenți au audiat câteva piese închinate Maicii Domnului – ocrotitoarea cântăreților, dar și diferite cântări din repertoriul grecesc bizantin. Cele trei grupuri care au debutat aseară sunt Corul Bizantin al Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău - câștigătorii Olimpiadei de muzică psaltică de la Iași, dirijat de arhid. prof. Constantin Stoica, Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale din București, dirijat de arhid. Mihail Bucă și Ansamblul psaltic „Romeiko” din Atena, Grecia, dirijat de Yorgos Bilalis.
„Aducem mulțumire întâi lui Dumnezeu, tuturor celor de față, colaboratorilor de la Centrul eparhial și celor care s-au adăugat lor pentru a forma o echipă frumoasă, care s-a sudat puțin câte puțin, timp de trei ani de zile. Mulțumim în mod special celor care s-au perindat prin fața noastră în aceste zile, mulțumim și celor care au zăbovit la slujba de Priveghere de la Biserica «Sfântul Sava», și de asemenea tuturor celor care ne-au însoțit cu rugăciunea și cu îndemnul” a mărturisit la final Părintele Mitropolit Teofan.
„Cu multă smerenie primesc această mare cinste, «Crucea Moldavă», în cadrul celei de-a treia ediție a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași. Am crescut pe coasta de nord-vest a Statelor Unite ale Americii, și copil fiind, am iubit Biserica Ortodoxă, cultul ortodox, dar cunoșteam foarte puține lucruri despre arta tradițională psaltică. Pe când eram student în anul I la facultate, m-am alăturat corului polifonic de la biserica din parohie, iar pe vremea aceea nu mi-aș fi închipuit vreodată că peste 38 de ani voi primi o asemenea distincție, într-o zi ca aceasta, în care am participat la o slujbă minunată, săvârșită într-o catedrală istorică la fel de minunată. Sunt recunoscător Domnului Iisus Hristos care m-a binecuvântat cu o familie ce mă sprijină foarte mult, și mi-a deschis calea către bogăția tradiției muzicale printr-o serie remarcabilă de profesori și îndrumători” a afirmat prof. Alexander Lingas.
La finalul evenimentului, drept semn de recunoștință pentru întreaga activitate, prof. univ. dr. Alexander Lingas, dirijorul Ansamblului „Cappella Romana” din Portland – SUA și membru al comitetului științific IBMF, a primit cea mai mare distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei - „Crucea Moldavă”. De asemenea, părintele arhid. Mihail Bucă a primit din partea IPS Părinte Teofan, distincția mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru clerici, iar dr. Yorgos Bilalis a primit „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru mireni.
Vă invităm să vizitați și:
(Foto) IBMF 2019 - Concertul de închidere a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași