Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor desfășoară în perioada 1 – 12 martie 2021 câteva ateliere de lucru pentru clericii care doresc să realizeze o foaie parohială pentru comunitățile în care slujesc. Organizatorii își propun să dezvolte acest proiect în fiecare protopopiat din eparhie, iar la final, preoții să editeze periodic o broșură catehetică. Astăzi, 12 părinți din Protopopiatul Iași III au luat parte la această sesiune practică.
Primul workshop dedicat instrumentelor catehetice pentru parohii a avut loc luni, 1 martie, în Sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan Iași. Întâlnirea a fost organizată de Biroul de catehizare al Centrului Eparhial Iași și coordonată de pr. Bogdan Racu, inspector pentru învățământ și cateheză în cadrul Sectorului Învățământ. De asemenea, la întâlnirea de astăzi au fost invitați pr. Marius Ionuț Tabarcea, responsabil cu catehizarea în Protopopiatul Pașcani și domnul Lucian Apopei, jurnalist.
Clericii din Iași, Botoșani și Neamț vor învăța să editeze broșuri pentru credincioși
„Sesiunea de lucru privind foile parohiale ca instrument de catehizare este o nevoie care a venit din practică, pentru că preoții, unii dintre ei editând un astfel de material, au simțit nevoia să-și îmbunătățească această activitate, iar alții au simțit nevoia să înceapă acest demers și au cerut sprijin. Biroul de catehizare a trimis în fiecare protopopiat din Arhiepiscopia Iașilor o invitație în acest sens, pentru ca cei interesați să poată participa la atelierele de formare privind alcătuirea unei foi parohiale și transformarea acestora într-un instrument de catehizare. Vom avea șase sesiuni de lucru, patru cu preoții din județul Iași, un atelier de lucru pentru clericii din județul Botoșani și un workshop pentru preoții din Neamț. Până pe data de 12 martie, când are loc ultima sesiune, preoții din eparhie vor fi angrenați în această lucrare. Se dă o atenție cuvenită părții teologice, pentru că vorbim de un instrument de transmitere a învățăturii de credință, dar în același timp, nu sunt lăsate pe plan secundar nici aspectele jurnalistice ale unui astfel de demers și nici cele tehnice ale alcătuirii propriu-zise a unei foi parohiale. Această întâlnire de formare îi poartă pe participanți nu doar într-un mod teoretic, cât mai ales într-un mod practic, prin istoria publicațiilor bisericești din Moldova, prin parcurgerea unor noțiuni de jurnalistică elementară, pe care fiecare preot trebuie să o cunoască și să o aplice”, ne-a relatat părintele Bogdan Racu, inspector pentru învățământ și cateheză în cadrul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor.
Tot astăzi, cei prezenți au dobândit câteva elemente de jurnalistică de la domnul Lucian Apopei, directorul Tipografiei „Albina” și membru în colectivul fondator al „Ziarului Lumina”: „Astăzi am încercat să le prezint preoților participanți elementele pe care o publicație trebuie să le conțină: am discutat despre cum se pune un titlu, despre elementele unui articol (supratitlul, șapoul, corpul de text), am discutat despre grafică, și ea foarte importantă. Prin foaia parohială, noi le propunem preoților să antreneze nu numai oamenii care sunt apropiați de Biserică, ci și persoanele care fac parte din comunitatea în care trăiesc”.
În ultima parte a întâlnirii, părintele Marius Ionuț Tabarcea, responsabil cu catehizarea în Protopopiatul Pașcani și slujitor la Parohia „Înălţarea Domnului” Paşcani, le-a prezentat clericilor câteva noțiuni de realizare a unei foi parohiale: „În cadrul întâlnirii de lucru mi-am propus să prezint câteva informații despre programul cu care noi edităm materialele catehetice, apoi am pregătit o sesiune de lucru pe un draft de foaie parohială, am vizionat niște articole și am încercat să le transpunem în foaia parohială. Editarea unei foi reprezintă partea cea mai grea, pentru că vorbim de aranjarea în pagină, de scos în evidență anumite informații, vorbim de timp, ș.a. Totodată, am avut și o sesiune de prezentare a unor foi deja existente în eparhia noastră, pentru ca preoții să vadă la ce nivel trebuie să ajungă în timp”.
La finalul atelierelor de lucru, cei care au luat parte la sesiunile de formare organizate de Arhiepiscopia Iașilor vor primi o adeverință care atestă implicarea lor, un ghid de utilizare a instrumentelor catehetice, iar în urma evaluărilor efectuate de membrii Biroului de catehizare, foile parohiale vor fi propuse pentru a primi binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan.