Luni, 20 Noiembrie 2023
Flavius Popa

Duminică seara, 19 noiembrie, începând cu ora 16.00, la Mănăstirea Frumoasa din Iași a avut loc inaugurarea muzeului din incinta Palatului Domnițelor, odată cu vernisajul Colecţiei de artă a familiei Ecaterina și Grigore Ilisei, o componentă semnificativă a așezământului cultural. Evenimentul festiv de aseară a marcat totodată și împlinirea vârstei de 80 de ani a scriitorului Grigore Ilisei. 

Muzeul Mănăstirii Frumoasa este adăpostit în cele două clădiri din incinta mănăstirii, cunoscute sub denumirea de palate: „Palatul de pe ziduri” și „Palatul Domnițelor”. Acestea sunt monumente istorice, categoria A, construite în secolele XVIII-XIX. Cele două clădiri, împreună cu Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, turnul clopotniță și zidul împrejmuitor, au trecut de curând printr-un amplu proces de restaurare și consolidare, în perioada 2018-2021. Proiectul de reabilitare, coordonat de arhitectul Ioan Sasu, împreună cu inginerul Constantin Firtea, a fost finanțat de Programul Operațional Regional și sprijinit de Primăria Municipiului Iași.

Astăzi asistăm la încununarea unui efort susținut, derulat timp de opt ani. Munca noastră nu s-a terminat, au mai rămas câteva spații de organizat, o serie de aspecte istorice și exponate de cercetat. Astăzi vă oferim un spațiu muzeal aflat la începuturile sale, având însă un mare potențial de dezvoltare. Patrimoniul muzeal deținut de mănăstire este alcătuit în mare parte din obiecte bisericești, dobândite și păstrate în inventarul mănăstirii, dar și din obiecte nou achiziționate sau primite ca donații de la persoane apropiate așezământului monahal și iubitoare de cultură. Doresc să subliniez faptul că muzeul va fi deservit de personal de specialitate, de două maici din obștea Mănăstirii Frumoasa, care au absolvit cursul de muzeograf organizat de Ministerul Culturii. Muzeul este rezultatul efortului comun depus de obștea mănăstirii, a menționat stavrofora Sofia Bordeianu, stareța Mănăstirii Frumoasa.

La momentul inaugural de la Frumoasa a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a transmis un cuvânt de binecuvântare: „Un spațiu mănăstiresc, ca orice parohie, ca orice loc de cultură autentic, este un spațiu de odihnă sufletească pentru cei împovărați și obosiți, care suntem noi. În toate izvoarele de oboseală și greutate lăuntrică, ce se revarsă asupra noastră, și este așa de minunat când pătrunzi într-un spațiu unde simți că te odihnești. Având parte de spații precum acestea, de momente precum acestea, de momente liturgice, de zi și de noapte, pe care le prezintă un spațiu mănăstiresc, avem nădejdea că mergem mai departe cu toată greutatea vieții, purtăm fiecare crucea până când o vom așeza la picioarele Domnului Hristos”. 

De asemenea, ierarhul i-a înmânat scriitorului, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ordinul „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul”. 

Totodată, Grigore Ilisei a primit și din partea Uniunii Artiștilor Plastici, prin intermediul lect. univ. dr. Maria Bilașevschi, președintele UAP Iași, o diplomă de excelență, care a mărturisit că „Grigore Ilisei ne amintește că trebuie să trăim și mâine, și cred că această colecție este mai departe decât un act de generozitate față de prezent, este singura dovadă a noastră, a lumii artiștilor, că putem continua și mâine, că nu totul este pasager și efemer, nu totul este într-un tranzit la care sperăm noi să fie mai bine, ci că prin astfel de gesturi putem să ne deschidem și noi, la rândul nostru, atât generozitatea de a oferi mai departe, dar mai ales ochii să privim frumosul și să-l receptăm, să-l transmitem către cei din jurul nostru”.

Spre finalul evenimentului, invitatul sărbătorit le-a mulțumit celor de față pentru că și-au exprimat bunăvoința de a lua parte la inaugurarea muzeului, afirmând totodată că operele de artă pe care le-a oferit muzeului reprezintă un dar întors către comunitatea culturală ieșeană: 

Și mai fericit sunt că o mică ofrandă am putut și eu să aduc în acest templu al frumuseții, în acest „ostrov al frumuseții”, cum l-am numit într-un text publicat în Ziarul Lumina, care este Mănăstirea Frumoasa. Sunt un norocos, am fost și eu, și doamna (Ecaterina Ilisei, soția scriitorului n.r.) și într-un fel sunt și copiii mei prezenți aici, pentru că în fiecare dimineață când ne-am trezit, am văzut aceste frumuseți care sunt plăsmuirea închipuirii dar și a trăirii întru duhul frumosului. Nu a fost niciodată un plan al meu de a realiza o colecție, dar ea a venit de la sine, și mai minunat a fost că a venit de la sine, într-o legătură sufletească, durabilă și curată, iar într-un chip firesc, s-a ivit un spațiu osmotic, în trăirea noastră împreună cu artiștii. Această colecție, pe care o parte a dăruit-o aici cu toată inima, s-a născut din această prietenie. Eu i-am spus „o colecție a afinităților elective”, folosind termenul lui Garabet Ibrăileanu. În același timp, e foarte potrivit să-i spun că este „o colecție a darurilor”, a darurilor pe care artiștii, mulți dintre ei, le-au făcut către mine, și eu am putut să întorc o mică parte către comunitate.

Publicul prezent la Palatul Domnițelor a putut admira cele patru colecții componente ale muzeului: colecția de istorie, colecția de artă „Ecaterina și Grigore Ilisei”, colecția de obiecte monahale și colecția de artă bisericească, precum și câteva publicații de la Editura Doxologia, dar și catalogul expoziției.

Cine este Grigore Ilisei?

S-a născut la 20 noiembrie 1943 în satul Văleni, comuna Mălini, fostul judeţ Baia. Şi-a făcut studiile la Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni, apoi la Universitatea „Al.I.Cuza”, Iaşi, Facultatea de Filologie, Secţia Română, absolvită în 1966. Jurnalist de radio şi televiziune, de presă scrisă, reîntemeietor, în calitate de director, al Radioului Iaşi în 1989, director fondator al TVR Iaşi în 1991. Debutează în proză în cu volumul de povestiri „Năvod pentru scrumbii albastre” (Junimea, 1972). Este autorul mai multor romane, „Ceasul oprit” (Eminescu, 1980) şi „Pasaj de raţe sălbatice” (Omnia, 1996) fiind încununate cu premiul Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi şi, respectiv, al revistei Ateneu. A semnat mai multe memoriale de călătorie, începând cu 1976, când i-a apărut la Editura Junimea Stampe europene. Ultima carte din această serie fiind Repede privire asupra miracolului chinez (Princeps Edit, 2005). Jurnalul său de călătorie „De la apa Iordanului la fiordurile norvegiene” (1999) a primit premiul Unuinii Scriitorilor - filiala Iași. În bibliografia sa mai figurează volume de interviuri, precum „Oleacă de taifas” şi „Divanuri duminicale” (Polirom, 1998, 2001), „Convorbiri, taifasuri, divanuri, portrete” (Doxologia, 2015). Este şi comentator de artă, semnând albume consacrate pictorilor Călin Alupi, Iulia Hălăucescu, Victor Mihăilescu Craiu.

Scriitorul Grigore Ilisei a fost decorat la 16 ianuarie 2002 cu Ordinul național Pentru Merit în grad de Cavaler, „pentru meritele avute în creația artistică și promovarea culturii românești în țară și peste hotare, pentru abnegația deosebită în slujirea instituțiilor culturale din Moldova”. Ordinul Ziariștilor clasa I, Diploma de onoare a Uniunii Ziariștilor Profesioniști, Crucea Moldavă, acordată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan în 2018 și Crucea Patriarhală, acordată de vrednicul de pomenire Preafericitul Părintele Patriarh Teoctist, în 2003.

Vă invităm să accesați și: (Video) Inaugurare de muzeu, vernisaj și aniversare la Mănăstirea Frumoasa