Pentru tineri, voluntariatul este o şansă, o oportunitate de a-şi pune în valoare aptitudinile, de a stabili noi prietenii, de a se dezvolta şi de a căpăta încredere. În acelaşi timp, tinerii învaţă să lucreze în echipă, să-i asculte pe ceilalţi şi să-şi dezvolte capacitatea de a vorbi în public.
Voluntarii ASCOR Iaşi sunt tineri care dobândesc aceste caracteristici, desfăşurând activităţi în cadrul Bisericii şi pentru alţi tineri. Sacrificiul, efortul, timpul alocat şi dedicarea de care dau dovadă voluntarii sunt recompensate de către Dumnezeu şi recunoscute de ceilalţi tineri. În acelaşi spirit, ASCOR Iaşi s-a gândit să ofere o recunoştinţă celor mai activi şi implicaţi voluntari ai departamentelor pe care le are în componenţă. Astfel, în cadrul ediţiei a treia a evenimentului „Studentul ieşean", organizat de ASCOR Iaşi pe 13 mai 2017, a avut loc Gala Voluntarilor, unde au fost premiaţi cei mai activi voluntari şi a fost desemnat Voluntarul Anului.
Voluntarii care au obţinut aceste distincţii sunt:
- Departamentul Asistenţă-Socială: Nicoleta Sofia;
- Departamentul Sport-Turism: Ancuţa Maria Negru;
- Departamentul Credinţă-Cultură: Florina Ilisoi;
- Departamentul Relaţii Externe: Loredana Mihaela Costioaia;
- Departamentul Administrativ: Ioan Sireteanu;
- Voluntarul Anului: Andreea Ichim.
Alegerea celor mai activi voluntari ai departamentelor ASCOR Iaşi s-a realizat prin vot secret de către fiecare membru activ şi eligibil din cadrul departamentului respectiv. În procesul de selecţie, nu au intrat subcoordonatorii şi responsabilii de ateliere, deoarece aceştia au un statut aproximativ asemănător cu cei din Consiliul director. Voluntarul Anului a fost ales de către Consiliul director, pe baza recomandărilor acordate de coordonatorii departamentelor. Felicitări celor aleşi! Felicitări tuturor voluntarilor ASCOR Iaşi!
Andreea Ichim, voluntarul anului ASCOR Iaşi: „Un lucru dus la bun sfârşit îmi oferă satisfacţii"
De ce ai ales să faci voluntariat?
Prima oară când am înţeles ce înseamnă voluntariatul, a fost în clasa a V-a. După câteva zile de voluntariat am descoperit cât de frumos este să ajuţi alţi oameni şi cât de bine te simţi când oferi altora din timpul tău liber.
De ce ai ales să faci voluntariat la ASCOR Iaşi?
De când am conştientizat importanţa voluntariatului în viaţa unui tânăr, dar şi cât de plăcut este să sacrifici din timpul liber pentru a ajuta alţi oameni, m-am implicat ca voluntar la mai multe asociaţii. Însă, de 3 ani nu mă mai pot dezlipi de ASCOR. Pentru mine este mai mult decât o asociaţie. Este ca o familie, în care şi eu şi fiecare voluntar ne cunoaştem şi ne dezvoltăm împreună, contribuind cu un surplus religios şi cultural la vieţile celorlalţi tineri.
Cum te simţi ca voluntarul anului al ASCOR Iaşi?
Sincer, nu mă aşteptam. Sunt foarte emoţionată. Este al treilea an de când sunt voluntar al ASCOR-ului şi sper că vor urma cât mai mulţi. Pentru aceşti ani minunaţi, vreau să le mulţumesc oamenilor frumoşi din ASCOR. Ei au făcut ca pentru mine voluntariatul să fie foarte plăcut şi distractiv. Uneori, studenţia poate fi dificilă şi avem nevoie de prieteni pentru a merge mai departe. Datorită acestor oameni, ASCOR Iaşi se dezvoltă în fiecare an şi vreau să spun că sunt mândră că fac parte din această asociaţie. Îmi doresc ca un număr cât mai mare de tineri să facă parte din ASCOR.
Care sunt principalele trăsături care te caracterizează ca voluntar?
În general, un bun voluntar trebuie să fie muncitor, dornic să ofere din timpul lui liber şi altor oameni, înţelegător cu cei cu care interacţionează şi să facă cu plăcere ceea ce face. Pe mine consider că mă defineşte plăcerea de a organiza activităţi, iar atunci când reuşesc să duc un lucru la bun sfârşit, îmi oferă satisfacţii.
Care sunt perspectivele tale personale? Dar ca voluntar?
Ca orice student, îmi doresc să am realizări în domeniul pe care am ales să îl urmez (medicină veterinară). Ca voluntar în ASCOR, voi încerca să mă implic în continuare cât mai mult, mai ales pentru faptul că aici am oportunitatea să ajut mulţi tineri şi mi-am făcut mulţi prieteni, alături de care îmi place să petrec cât mai mult timp.
Transmite un sfat tinerilor.
Un sfat din toată inima pentru tineri este să participe cât mai mult la activităţi de voluntariat şi să găsească locul unde se simt cel mai bine să facă acest lucru. Consider că voluntariatul are multe beneficii: îţi dezvoltă abilitatea de a lucra cu oameni noi şi de a-i înţelege, îţi întăreşte încrederea în tine şi te responsabilizează. Personal, am găsit toate aceste lucruri în ASCOR Iaşi.
(Ştefan Topliceanu - vicepreşedinte ASCOR Iaşi)