Sâmbătă, 6 Martie 2021
Pr. Constantin Sturzu

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Nichifor Botoșăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința sa din 25 februarie 2021.

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Nichifor Botoșăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul a fost ales și întronizat Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Vorbim, așadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iași, precedenta hirotonie de episcop săvârșită a fost tocmai cea a Preasfințitului Calinic Botoșăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Hirotonia unui episcop (sau arhiereu) debutează cu ceea ce se numește slujba de ipopsifiere, slujbă care va avea loc astăzi. Ipopsifiu este cel „ales, propus sau desemnat pentru arhierie” de către Sfântul Sinod. După slujba Vecerniei, în prezența arhiereilor, are loc chemarea candidatului la treapta arhieriei. Apoi, candidatul „este dator să se pregătească, mărturisindu-se la părintele său duhovnicesc, şi să-şi petreacă noaptea în priveghere şi în rugăciune, cerând de la Dumnezeu şi Tatăl Domnului nostru Iisus Hristos, cu zdrobire de inimă şi cu lacrimi, harul Preasfântului Duh al arhieriei” ‒ după cum prevede „Arhieraticonul” (cartea ce conține „rânduiala slujbelor săvârșite cu arhiereu”).

Hirotonia propriu-zisă are loc a doua zi, în cadrul Sfintei Liturghii, îndată după ce s-a cântat „Sfinte Dumnezeule” (înainte de citirea Apostolului). De ce în acest moment? Pentru că, după explicația dată de cunoscutul liturgist Ene Braniște, acesta ar fi momentul când odinioară (până prin secolele VI-VII) se începea, de fapt, Sfânta Liturghie”. Orice hirotonie de arhiereu se face cu punerea mâinilor peste capul candidatului a cel puțin doi arhierei. Hirotonia de mâine nădăjduim să se facă în prezența tuturor ierarhilor din Moldova de dincoace și de dincolo de Prut care țin de Patriarhia Română.

Înainte de slujba Sfintei Liturghii, imediat după Utrenie, are loc ceea ce se numește „Cercarea şi desemnarea candidatului (ipopsifiului) la treapta arhieriei”. Candidatul este pus, în patru momente, să facă o mărturisire de credință cât mai amănunțită, dar și să anatemizeze pe eretici. Dreapta credință este esențială pentru slujirea de episcop, alături de angajamentele luate față de Sfântul Sinod și față de neam: „datorez iubire şi sprijin ţării şi naţiunii mele”. După hirotonie, noul episcop preia locul de onoare în slujirea Sfintei Liturghii și, la timpul cuvenit, se împărtăşeşte primul cu Sfintele Taine.

Un Episcop-vicar (dacă e vorba despre o Arhiepiscopie sau de Patriarhie) sau un Arhiereu-vicar (dacă eparhia are rang de Episcopie) primește și o titulatură onorifică, titulatură care face trimitere la o zonă sau un oraș din aria sa canonică. Spre exemplu, PS Nichifor a primit în ședința Sfântului Sinod titulatura de Botoșăneanul, întrucât județul Botoșani este parte integrantă din Arhiepiscopia Iașilor. Sunt situații mai rare, ce-i drept, când titulatura onorifică aduce aminte de un loc de care un episcop este legat sufletește. Avem un astfel de exemplu în cazul Preasfințitului Marc din Franța, care poartă titulatura de Nemțeanul fiindcă s-a călugărit și format la Mănăstirea Sihăstria – în ambianța duhovnicească a mănăstirilor nemțene, nu departe de locul unde Paisie Velicicovschi aduna, în secolul al XVIII-lea, aproape o mie de călugări din mai multe țări, fiind peste 20 de etnii reprezentate într-o singură obște.

Viitorul Episcop-vicar, PS Nichifor Botoșăneanul, este născut pe 14 noiembrie 1967, fiind absolvent de studii politehnice și teologice. În 1995 a fost tuns în monahism, după doi ani de când fusese închinoviat la Mănăstirea (Schitul) Sihla din judeţul Neamţ. Cei mai mulți îl cunosc din postura de Stareţ al Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași sau de Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor. Este doctor în Teologie, sub îndrumarea Părintelui profesor universitar Viorel Sava, cu teza „Practica exorcizării în Biserica Ortodoxă. Aspecte liturgice, canonice şi pastorale”. Vorbitor fluent de limbă franceză, Părintele Arhimandrit Nichifor Horia a obţinut în 2019 premiul special al publicului la faza naţională a Concursului internaţional „Ma thèse en 180 secondes”, organizat de AUF (Agence Universitaire de la Francophonie), fiind pentru prima dată când un teolog a ajuns în faza naţională a acestui concurs.

Personal, îl cunosc pe viitorul Episcop-vicar de un sfert de secol (cum a trecut timpul!), încă de pe vremea studenției mele în Filosofie, înainte de a mă îndrepta spre Teologie. Dintotdeauna m-am folosit de sfaturile sale și m-am sprijinit pe rugăciunile sale. Este un om al discernământului duhovnicesc, al cultivării unei conștiințe curate, un liturghisitor erudit, un predicator și un conferențiar ce află repede drumul cel mai scurt spre inima ascultătorilor. În cuvântul de mulțumire de după alegerea sa în cadrul ședinței Sfântului Sinod, Părintele Arhimandrit Nichifor Horia mărturisea cu realism: „Deși știu că această slujire este cea mai grea și cea mai înaltă ce poate sta pe umerii unui călugăr, știu că ajutorul și puterea lui Dumnezeu sunt pe măsura acestei ascultări și inspirația Sa este în fața celor ce slujesc Lui cu smerenie”. Sunt convins că mă fac purtătorul de cuvânt al multor clerici și credincioși din Arhiepiscopia Iașilor atunci când îi transmit, și pe această cale, toată dragostea, ascultarea și sprijinul nostru. Întru mulți și binecuvântați ani, cu rod bun în via Domnului!