Luni, 4 Februarie 2019
Tudorel Rusu

Catedrala Mitropolitană din Iaşi, cel mai mare sfânt locaş din capitala Moldovei, şi-a sărbătorit sâmbătă hramul istoric - praznicul împărătesc al Întâmpinării Domnului. Cu acest prilej, ierarhi și clerici, oficialități locale și județene, precum şi credincioşi din întreg cuprinsul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi-au îndreptat paşii spre catedrala ieșeană, care mai are două hramuri - Sfânta Cuvioasă Parascheva (14 octombrie) şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie) - sărbătoarea vechii Catedrale Mitropolitane. Arhiereii care au slujit au fost Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Anul acesta, slujba dedicată hramului istoric al Catedralei mitropolitane din Iaşi a mai adus cu sine un moment deosebit, atât pentru Centrul Eparhial Iaşi, cât și pentru credincioșii prezenți: părintele ierodiacon Arsenie Pohrib, secretar al cabinetului mitropolitan, a fost hirotonit întru ieromonah de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.

Slujba Sfintei Liturghii dedicată marii sărbători a fost oficiată de Înaltprea­sfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Împreună cu IPS Mitropolit Teofan au slujit Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de PS Părinte Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei: „Care ar fi îndemnul praznicul pentru noi? Să pășim, iubiți frați și surori, cu credință sinceră și cu smerenie în Biserica lui Dumnezeu cea una sfântă, sobornicească și apostolească, așa cum mărturisim în Simbolul de credință. Să avem posibilitatea să ne întâlnim cu Hristos în Sfintele Taine, spovedindu-ne și împărtășindu-ne cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos și atunci vom deveni nu purtători ai copilului în brațe, ci devenim teofori și hristofori ai Tatălui Ceresc, copii ai Împărăției Cerurilor. De aceea, să ne supunem și să ne predăm lui Dumnezeu cum ne îndeamnă Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani din capitolul 6, versetul 3: « Au nu ştiţi că toţi câţi în Hristos Iisus ne-am botezat, întru moartea Lui ne-am botezat?». Să-L primim pe Mântuitorul Hristos! Amin!”.

Anul acesta, slujba dedicată hramului istoric al Catedralei mitropolitane din Iaşi a mai adus cu sine un moment deosebit, atât pentru Centrul Eparhial Iaşi, cât și pentru credincioșii prezenți: părintele ierodiacon Arsenie Pohrib, secretar al cabinetului mitropolitan, a fost hirotonit întru ieromonah de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.

„Dumnezeu se așază în brațele inimii și cugetului omului care se apropie de El cu frică, cu credință și cu dragoste”

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit Teofan a făcut referire la semnificațiile sărbătorii și a mulțumit tuturor celor prezenți la hramul Catedralei: „Sărbătoarea de astăzi este sărbătoarea creștinului care tinde spre Dumnezeu. Praznicul de astăzi este întâmpinarea omului de către Dumnezeu și întâmpinarea lui Dumnezeu de către om. Sărbătoarea de astăzi arată că omul este rânduit să se așeze, să fie în brațele lui Dumnezeu, iar Dumnezeu se așază în brațele inimii și cugetului omului care se apropie de El cu frică, cu credință și cu dragoste. Sărbătoarea de astăzi ne arată adevărul cel mare că creștinul ortodox este închinat lui Dumnezeu, că este îmbisericit, că este altoit ca o ramură pe trunchiul Bisericii, o ramură prin care curge seva care dă acestei ramuri viață, putere și în cele din urmă mântuire în Împărăția lui Dumnezeu”.

Pe lângă hramul Întâmpinării Domnului, Catedrala Mitropolitană din Iaşi mai are hramurile „Sfânta Cuvioasă Parascheva” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Hramul cel mai cunoscut al catedralei este pe 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.