Vineri, 26 Octombrie 2018
Tudorel Rusu

Astăzi, 26 octombrie, când Biserica Ortodoxă Română l-a serbat pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Mănăstirea Pângăraţi din judeţul Neamţ și-a serbat unul din hramuri. Credincioşii prezenţi la sărbătoarea aşezării monahale au participat cu evlavie la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La finalul Liturghiei, ierarhul a binecuvântat lucrările de restaurare care s-au realizat în incinta mănăstirii, săvârșind slujba de sfințire pentru noua trapeză, pentru o fântâna și pentru o cruce ridicată pe locul Sfintei Mese a vechiului Paraclis cu hramul „Buna Vestire”.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost sărbătorit în mod cu totul deosebit astăzi la Mănăstirea Pângăraţi din judeţul Neamţ, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte şi stareţii mănăstirilor din zonă, precum și părintele arhimandrit Luca Diaconu, stareţul Mănăstirii Bistriţa şi exarh al zonei Neamţ.

„Să-l avem, iubiți credincioși, pe Sfântul Mare Mucenici Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, rugător către Dumnezeu pentru noi, cei din lume, ca Dumnezeu să ne apere în vreme de cutremur, în vreme de furtună, în vreme de război, în vreme de necredință, în vreme de păgânătate. Să ne apere Dumnezeu și să ne dăruiască harul, puterea și binecuvântarea Sa, pentru a viețui în această lume cât mai aproape de rădăcina Evangheliei, de tinda Bisericii, hrănindu-ne cu Sfintele Taine, primind de la Dumnezeu har și binecuvântare, ca atunci când ne vom sfârși viața aceasta trecătoare să ne aflăm în legătură cu Dumnezeu, cu Preacurata Sa Maică, cu Sfinții Îngeri și cu Sfinții toți. Dumnezeiasca Liturghie este izvorul cel mai la îndemână și cel mai puternic, de la care adăpându-se omul, are nădejde că va rămâne pe cale, adică pe calea care duce către taina Împărăției Cerurilor, taina Preasfintei Treimi, a Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh. Amin!”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii.

La finalul Sfintei Liturghii, stareţul Mănăstirii Pângăraţi, arhim. Petroniu Marin, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Teofan pentru împreuna-rugăciune la sărbătoarea ocrotitorului obştii monahale pe care o păstoreşte, după care soborul slujitor a oficiat o slujbă de sfințire a noii trapeze, a fântânii și a unei cruci ridicată în curtea așezării monahale.

Biserica veche a Mănăstirii Pângăraţi cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ a fost ridicată în anul 1560 de Alexandru Lăpuşneanu. Nevoia a impus ca aici să se mai construiască, începând din 2003, o altă biserică, mai întâi pentru călugări şi apoi pentru credincioşii care vin în această zonă a Neamţului.