Joi, 6 Decembrie 2018
Tudorel Rusu

Urmând unei binecuvântate tradiții, sute de credincioși din întreaga Moldovă au participat și în acest an la hramul istoric al Mănăstirii Popăuţi din oraşul Botoşani. Obștea așezării monahale, ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae de mai bine de 500 de ani, a avut bucuria de a-l avea în mijlocul ei pe Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Astăzi, în ziua când Biserica Ortodoxă Română l-a sărbătorit pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Mănăstirea Popăuţi din Botoşani şi-a serbat unul dintre hramuri. Sutele de credincioşi prezenţi la sărbătoarea aşezării monahale au participat cu evlavie la Sfânta Liturghie oficiată în biserica nouă a mănăstirii de IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, din soborul co-slujitor, alături de părintele Ioan Harpa, stareţul Mănăstirii Popăuţi şi exarh de zona Botoşani, făcând parte şi stareţii mai multor mănăstiri din judeţul Botoşani, dar şi din alte judeţe ale Moldovei.

În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a îndemnat pe cei prezenți să fie biruitori întru Dumnezeu, precum Sfântul Ierarh Nicolae: „Nu putem spera decât la o singură biruință, anume biruința cea întru Dumnezeu, care nu se poate măsura ca importanță, ca adâncime, ca durabilitate cu nici o altă biruință. Poate așa a binevoit Dumnezeu, ca noi să nu nu putem încrede prea mult în forțele noastre, în bogăția noastră, în armatele noastre, în istețimea noastră după logica acestei lumi; poate ne-a fost rânduit să ne axăm mai mult pe biruința cea întru Hristos Dumnezeu, singura care îl face cu adevărat pe om biruitor. Și având în față chipul celui pe care îl prăznuim astăzi - Sfântul Ierarh Nicolae - ne dăm seama că acest mare părinte al Bisericii a biruit lumea prin biruința pe care Dumnezeu, prin Iisus Hristos, a dat-o oamenilor. De ce spunem aceasta? Cântările bisericești îl înfățișează ca mare mărturisitor al dreptei credințe, ca învățător al înfrânării, ca și chip al blândeții. În aceste trei lucruri, precum și în multe altele care derivă din acestea, Sfântul Nicolae a fost biruitor”.

La finalul slujbei, după împărtășirea a numeroși credincioși cu Sfintele Taine, părintele stareț Ioan Harpa a rostit un cuvânt de mulțumire, după care credincioşii prezenţi au primit binecuvântare de la IPS Mitropolit Teofan. Cu ocazia hramului, obștea mănăstirii a organizat o agapă şi a împărţit pachete cu mâncare.

Biserica veche a Mănăstirii Popăuți din Botoşani a fost ctitorită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare şi îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae. Locaşul a fost zidit în anul 1496 şi a îndeplinit, de-a lungul timpului, mai multe funcţii, cum ar fi biserică de curte domnească şi loc de popas pentru domnitor, mănăstire închinată Patriarhiei de Antiohia, biserică de mir, iar din 1991 şi până astăzi, mănăstire de călugări.