Mănăstirea Stavnic din comuna Voinești, județul Iași, și-a sărbătorit ieri hramul. Slujba Sfintei Liturghii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost una deosebită, fiind săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei. Au participat la sărbătoare stareți de la mănăstiri din zona Iașului, precum și credincioși din tot județul.
Alături de părintele arhimandrit Amfian Ragoşcă, stareţul Mănăstirii Stavnic, din soborul ce a slujit Sfânta Liturghie alături de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei au făcut parte arhim. Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi şi exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, alături de alți părinți stareți din zonă.
Întrucât Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost sfânt militar, la invitația părintelui stareț, la slujba arhierească au fost prezenți reprezentanți ai Armatei și ai Poliției, precum și oficialități locale.
În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Teofan a subliniat ce înseamnă a avea o viață de creștin autentic: „A fi cu cele bune ale acestei lumi înseamnă a ști care-ți este drumul, a te bucura de banul pe care l-ai câștigat în mod cinstit, a te bucura de demnitatea pe care ai dobândit-o în chip onest și a înțelege că toate acestea vin pentru că te-a ocrotit Dumnezeu, ți-a dat înțelepciune, te-a izbăvit de ispite peste măsură. Avându-L și pe Hristos împreună cu tine, împlinești ceea ce ar fi dorit să împlinească Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, dar nu I s-a îngăduit. De aceea, să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască putere să înțelegem că singură jertfa aduce bucuria, că singură credința în Hristos Domnul te așază statornic pe cale, că singură fidelitatea ta față de lucruri adevărate, cinstite, adânci, creștinești, în cazul nostru românești în esența lor, îți dau încă din această lume o satisfacție lăuntrică și o fericire interioară pe care nu ți le pot da toate bogățiile, rangurile și demnitățile pe care le poți dobândi în mod necinstit, afară de Hristos”.
În cadrul slujbei arhierești, tânărul diacon Dorobăț Florin a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Izvorul Tămăduirii” - Stânca, Protopopiatul Iași 2.
La finalul Sfintei Liturghii, arhim. Amfian Ragoşcă, stareţul Mănăstirii Stavnic, a mulțumit tutoror celor prezenți la slujba Sfintei Liturghii dedicată hramului.
Mănăstirea Stavnic se afla la 20 kilometri de oraşul Iaşi şi este continuatoarea Schitului Vovidenia, situat în pădurile ce împrejmuiau oraşul în secolul al XVIII-lea. Acest schit cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” a fost ctitorit de către medelnicerul Constantin Cucoranul, devenit ulterior vieţuitor al acestei mănăstiri, cu numele de monahul Calistru. În anul 1766, urmaşii ctitorului au închinat acest schit Mănăstirii „Sfantul Spiridon” din Iaşi. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, biserica Schitului Stavnic a fost bombardată, ceea ce a dus în anul 1947, din cauza imposibilităţii restaurării acesteia, la trecerea în patrimoniul parohiei Slobozia, urmând ca aceasta să o restaureze.
După Revoluţia din decembrie 1989, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Mitropolit Daniel, vechiul schit Stavnic a renăscut, de această dată ca paraclis mitropolitan, purtând numele de Mănăstirea Stavnic şi având ca protector pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.