Biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din cartierul ieșean Nicolina și-a prăznuit ocrotitorul în cea dintâi zi a anului nou.
Prăznuirea Sfântului Vasile a început sâmbătă, 31 decembrie, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, săvârșită de un numeros sobor de preoți sub protia părintelui Marian Timofte, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor și parohul Bisericii „Sfântul Spiridon” din Iași..
În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, părintele Marian Timofte a expus câteva repere despre slujirea și viața cu totul deosebită a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare.
Pornind de la troparul Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, părintele vicar a arătat că într-adevăr „învățăturile Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, sunt cunoscute astăzi în aproape toată creștinătatea, încât nu cred că există vreo formă a creștinismului care să nu fi auzit despre Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, chiar dacă nu toate confesiunile creștine îi oferă cinstirea pe care i-o acordăm noi, creștinii ortodocși.”
„În persoana Sfântului Ierarh Vasile cel Mare s-au întâlnit, în egală măsură, genialitatea cu sfințenia, o viață cu adevărat sfântă, pentru că a fost cea mai mare preocupare a sfântului”
„În icoana Sfântului Vasile cel Mare din altarul bisericii, pe sulul ce-l ține în mână este scris: «Trebuie să purtăm grijă cu tot dinadinsul de mântuirea sufletului, căci aceasta se va cere de către Dumnezeu, dreptul Judecător, de la neamul omenesc». Cu alte cuvinte, aceasta este învățătura pe care și noi ar trebui să o purtăm legat de sărbătoarea, care s-a început prin slujba Vecerniei Mari cu Litia, săvârșită în seara aceasta, și anume îndemnul Sfântului Vasile cel Mare pentru mântuirea sufletului. (...) Este de departe obiectivul esențial al vieții noastre. Ca să ajungem la aceiași convingere cu Sfântul Vasile cel Mare, trebui să ajungem să-L cunoaștem pe Dumnezeu. Mântuirea este un dar de la Dumnezeu, care se oferă cu precădere în raport cu preocuparea pe care o avem în această viață.”
La finalul slujbei, părintele paroh Lucian Golinschi a mulțumit preoților împreună-slujitori, ostenitorilor la pregătirea hramului și ajutătorilor parohiei.
Scurt istoric
Potrivit pisaniei pictate la intrare, biserica „Sfântul Vasile” Nicolina s-a zidit „cu vrerea Tatălui ceresc, Celui în Treime slăvit“, între anii 1795-1829, de către ieromonahul Vartolomeu.
În decursul timpului, biserica a trecut prin reparații succesive, fiind complet reînnoită între anii 2003-2007. Cu acest prilej, la corpul principal al bisericii s-a adăugat o capelă mortuară pe latura de nord, iar pe peretele de sud un prăznicar. Tot atunci a fost montat noul acoperiș în stil ștefanian. În anul 2005, biserica a fost pictată din nou de către iconarii Costin și Zenaida Răcheriu.