În ținutul Neamțului au fost zile binecuvântate, astfel în Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, Mănăstirea Neamț și-a serbat cel de-al doilea hram. Cu acest prilej părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Marii Lavre a Neamțului, înconjurat de egumenii de la schiturile învecinate, au liturghisit pe scena special amenajată, Sfânta Liturghie, apoi a împărtășit pelerinilor un cuvânt de învățătură. La eveniment au participat și pelerini din Episcopia Basarabiei de Sud.
A doua zi, de sărbătoarea Sfintei Treimi, biserica maramureșeană de la cerdacul Maicii Domnului închinată Persoanelor Sfintei Treimi care deservește credincioșii din satul Mănăstirea Neamț și-a serbat hramul principal. Anul acesta, fiind declarat de către Sfântul Sinod „Anul omagial al satului românesc” și pentru a marca în mod special acest eveniment din istoria satului, cu binecuvântarea părintelui stareț Benedict Sauciuc, o copie a icoanei Maicii Domnului „Îndrumătoarea” a fost adusă la biserică pentru binecuvântarea evlavioșilor credincioși și pelerini, în amintirea minunii din 28 octombrie 1822. Această copie a fost făcută în Grecia cu cheltuiala arhimandritului Benedict Sauciuc și marchează trecerea în calendar a icoanei.
Manifestările au început duminică seara cu procesiunea și acatistul Sfintei Icoane, iar a doua zi au continuat cu slujba Utreniei și a Aghiasmei, a Sfintei Liturghii și a Parastasului pentru ctitori. Alături de părintele Constantin Cristian Andron, parohul Bisericii „Sfintei Treimi”, au mai fost preoți mireni și slujitori obștea mănăstirii Neamț, sub protia părintelui stareț.
La slujbă au participat și autoritățile locale: Maria Petraru, primarul comunei Vânători Neamț, Vasile Coșofreț, viceprimarul localității, Ioan Cristian Apostol, viceprimarul comunei Petricani, Sabina Petraru, directorul Liceului Tehnologic „Arhimandrit Chiriac Neculau”, dar și alți invitați care au înfrumusețat prin prezența lor această zi de sărbătoare.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele stareț Benedict care a evidențiat comuniunea dintre cele trei Persoane ale Sfintei Treimi, dar și cât de importantă este comunicarea și comuniunea dintre semeni, prezentând istoria sărbătorii și cum mărturisim în Simbolul de credință pe Tatăl, pe Fiul și pe Sf. Duh .
La final părintele Cristian Andron a mulțumit lui Dumnezeu pentru binefacerile din viața parohiei, apoi a adus un gând de recunoștință față de părintele stareț al Mănăstirii Neamț, a apreciat prezența preoților slujitori și i-a binecuvântat pe credincioșii aflați la acest eveniment liturgic și istoric din viața satului.
Toți cei prezenți au mers la așezământul social-cultural al parohiei unde au servit o masă caldă, apoi membrii consiliului și comitetului parohial au împărțit hrană caldă persoanelor vârstnice și imobilizate. Tot cu acest prilej s-a prezentat și expoziția de fotografie aflată în incinta așezământului ce prezintă oameni în anii când costumul popular era la mare cinste, dar și locuri și evenimente din istoria satului autentic românesc. Tot în după amiaza zilei de luni, parohia a oferit o masă caldă unui grup de tineri aflați la Centru pentru tineret din poiana Nemțișor.