Locașul de cult din cartierul ieșean „Alexandru cel Bun” a îmbrăcat haine de sărbătoare, cinstindu-l ieri, 9 noiembrie, pe Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina, patronul spiritual al bisericii. Sfintele slujbe săvârșite cu prilejul hramului au început miercuri seara, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, iar joi dimineață a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Sute de ieșeni au participat zilele acestea la manifestările liturgice dedicate Sfântului Nectarie, ocrotitorul parohiei, și s-au închinat la un fragment din moaștele ierarhului din Eghina, care se află la Iași din anul 2006. Sărbătoarea a început miercuri seara, 8 noiembrie, cu săvârșirea slujbei Vecerniei unită cu Litia, de către un sobor numeros de preoți din oraș, răspunsurile la strană fiind oferite de membrii Corului Academic „Byzantion”. Joi dimineață, hramul a continuat cu slujba Utreniei, citirea Acatistului Sfântului Nectarie, și Sfânta Liturghie oficiată de PS Nichifor Botoșăneanul. Răspunsurile liturgice fiind oferite de această dată de psalții bisericii și de Corala Mixtă „Sfântul Nectarie” dirijată de prof. Ana-Maria Dumitru.
În predica rostită către ieșeni, Părintele Episcop-vicar a sublinitat câteva date din viața și lucrarea Sfântului, menționând totodată viruțile pe care le-a dobândit în timpul vieții:
Sfântul Nectarie s-a remarcat prin slujirea lui, prin răbdare, prin bunăvoința față de ceilalți. A tipărit cărți, i-a insuflat pe seminariști, pe tinerii teologi, ca să-și îmbogățească mintea cu diferite cunoștințe necesare propovăduirii, pentru a împlini slujirea învățătorească atât de necesară preotului, Sfântul Apostol Pavel subliniind că preotul trebuie să fie el însuși învățat, destoinic să învețe și pe alții. Dar nu numai aceasta a cultivat Sfântul Nectarie, ci prin pilda vieții lui, pildă de răbdare, pildă de lucrare fără multe cuvinte, pildă de bunăvoință. A trecut la Domnul în 1920, la 74 de ani. A apărut în ochii celorlalți o viață cu bună slujire, o viață curată, o viață cu suferință pătimită pe nedrept, avea să se descopere prin minunile făcute după moartea sa mult mai mult decât atât. O viață dusă cu răbdare, cu jertfă lăuntrică și cu taină a inimii, pentru care a devenit făcător de minuni.
La final, părintele paroh Petrică Lehaci i-a mulțumit ierarhul pentru prezența la hramul bisericii, precum și sutelor de credincioși care au venit în număr mare, unii dintre ei sărbătorind în același timp onomastica.
Parohia a fost înființată în anul 1995, pe vremea păstoriri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. În data de 15 octombrie 2006 au fost așezate, în sfântul locaș, moaștele Sfântului Nectarie, vindecătorul de boli, iar de atunci există și program liturgic special zilnic, oficiat de către clericii parohiei, credincioșii având posibilitatea să se închine oricând.
Fragmentul din moaștele sfântului ierarh a fost dăruit bisericii ieșene de către Preacuvioasa Maică Teodosia, stareța Mănăstirii „Sfânta Treime” între anii 2004-2019 (unde a viețuit Sfântul Nectarie și se păstrează sfintele sale moaște), și de către Înaltpreasfințitul Părinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses şi Eghina. Amintim faptul că în prima parte a acestui an, în data de 7 martie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite și a binecuvântat noua raclă a sfântului, precum și noul baldachin care adăpostește fragmentul.