Ziua de 24 iunie reprezintă în fiecare an pentru nemțeni un prilej de mare sărbătoare, numeroși credincioși participând la ziua orașului aflat la poalele Pietricicăi. De sărbătoarea Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, hramul Bisericii „Sfântul Ioan Domnesc” din oraș, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan.
Evenimentele religioase dedicate cinstirii Sfântului Ioan Botezătorul au început încă de ieri, cu săvârșirea Vecerniei pe un podium special amenajat pe platoul Curţii Domneşti. La slujba de seară au fost prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.
A devenit o binecuvântată tradiție la Piatra Neamț, ca în ajun de Sânziene, mii de credincioși să se adune în centrul orașului și să participe la manifestările religioase dedicate zilelor orașului de la poalele Pietricicăi. Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul a continuat în această dimineață cu oficierea Sfintei Liturghii de către PS Veniamin al Basarabiei de Sud, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În predica rostită după citirea Evangheliei, ierarhul a arătat că omul trebuie să se lase în voia lui Dumnezeu, cel ce biruiește rânduiala firii: Vedem că Dumnezeu ne cheamă pe toți să venim la El, ne cheamă să ne odihnim întru El, ni se descoperă nouă și ne poartă de grijă pe calea vieții, așa cum a purtat de grijă și familiei în care s-a născut Sfântul Ioan Botezătorul. Dumnezeu, atunci când intervine, lucrează în mod minunat și ne arată că la El toate sunt cu putință, chiar și când oamenii cred că un lucru nu se poate face, el se poate face atunci când Dumnezeu voiește, pentru că biruiește rânduiala firii și pe oameni smeriți și rugători îi face să se aproprie, să depășească toate greutățile și încercările, simțind prezența lui Dumnezeu în viața lor. Noi trebuie să ne facem vase alese, precum Sfântul Ioan Botezătorul. Noi trebuie să îl lăsăm pe Dumnezeu să lucreze în viața noastră și să nu ne învârtoșăm inimile atunci când ceva se întâmplă, nu după voia noastră, ci după rânduielile știute doar de Dumnezeu.
La final, după alocuțiunile de mulțumire rostite de părintele protopop Valentin Tofan și de către părintele prof. Dan Ovidiu Cojan, parohul Bisericii „Sfântul Ioan Domnesc”, clericii au binecuvântat poporul și s-au închinat la moaștele sfinților Ioan Botezătorul și Gheorghe Pelerinul, aflate în incinta sfântului locaș.
Scurt istoric
Numele Sfântului şi Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare este cel care leagă istoria oraşului Piatra Neamţ de Biserica-monument istoric „Sfântul Ioan Domnesc”, cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” – 24 iunie, locaşul de cult fiind conservat într-o stare foarte bună. Acest edificiu apare distins, simplu, măreţ, o podoabă arhitectonică a meşterilor secolului al XV-lea. Alături de cele de la Borzeşti şi Războieni, acest locaş se distinge prin structurarea interioară aparte, prin forma şi stilul numit moldovenesc sau ştefanian. Ansamblul Bisericii „Sfântul Ioan, precum şi Turnul clopotniţă există de aproximativ 500 de ani.
Nașterea Sfântului Ioan, cea minunată și de neînțeles
Împlinindu-se vremea, Sfânta Elisabeta a născut un fiu la bătrânețe, deși era stearpă, precum de demult Sara a născut pe Isaac. În ziua a opta au venit preoții și prietenii în casa lui Zaharia, ca să taie pruncul împrejur, și toți voiau să-i pună numele tatălui său. Iar Zaharia, mut fiind, cerând o tăbliță, a scris: „Ioan să fie numele lui!”. Și îndată limba i s-a dezlegat. Atunci toți s-au mirat de acele minuni: cum a născut cea îmbătrânită, cum maica și tatăl cel mut s-au unit la un nume și cum, după scrierea numelui, mutul îndată a grăit. Nașterea Sfântului Ioan a fost înaintemergătoare nașterii Fiului lui Dumnezeu. Soarele cel neapus, Hristos Mântuitorul nostru, vrând să răsară lumii, se cădea mai întâi să trimită un Luceafăr, adică pe Sfântul Ioan, care să meargă înainte ca un vestitor al Domnului. Sărbătoarea de astăzi poartă și denumirea de Sânziene sau Drăgaică.