Vineri, 27 Septembrie 2019

Ori de câte ori are ocazia să participe la evenimentele liturgice care au loc în lăcașurile de închinăciune ortodoxe, credinciosul grec din zilele noastre îi vede pe cântăreții de la strană îmbrăcați în rase negre și poziționați de o parte și de cealaltă a treptelor Sfântului Altar (adică în apropierea Sfântului Altar), înălțând imnuri într-un fel anume pe care, în linii mari, îl cunoaștem sub denumirea de muzică psaltică sau bizantină. Așa să se fi desfășurat, oare, și ceremoniile religioase în Catedrala „Sfânta Sofia” sau în Biserica împărătească cu hramul „Sfânta Irina” din Constantinopol, locul unde a luat naștere muzica psaltică care, mai apoi a evoluat în artă interpretativă bizantină pusă în slujba împăratului și a Patriarhiei Ecumenice?

În ceea ce privește vestimentația pe care o purtau în vremea Bizanțului cântăreții la strană, aceasta diferea destul de mult de cea pe care o vedem astăzi. În acea perioadă,  cântăreții la strană erau îmbrăcați cu o tunică (cămașă), asemănătoare stiharului purtat de preotul slujitor și prevăzută la mijloc cu un brâu (un fel de cingătoare). Peste acea tunică, cântăreții purtau un felon asemănător cu cel al preotului slujitor, în timp ce pe cap purtau două tipuri de acoperăminte: fie un culion boltit prevăzut cu un bor de mici dimensiuni, asemănător celui purtat inițial de către procurorii din Constantinopol în secolul al XI-lea, fie o pălărie țărănească cu bor lat (în limba greacă cu etimologie de la cuvântul „umbră”), care să-i protejeze de soarele arzător, ori de câte ori făceau parte din alaiul împăratului bizantin. 

După căderea Constantinopolului în anul 1453, odăjdiile specifice cântăreților bisericești au dispărut, aceștia fiind îmbrăcați în anterie de culoare neagră. Majoritatea cântăreților la strană aveau capul descoperit, însă unii dintre ei și mai ales cei ce dețineau demnități patriarhale obișnuiau să poarte pe cap un calpac, adică un culion negru de mici dimensiuni.

Începând cu anul 2004, cel care a încercat, pentru prima oară în lume după căderea Constantinopolului, să readucă în actualitate odăjdiile cântăreților la strană din perioada Bizanțului, a fost Iorgos Bilalis. Acesta s-a bucurat de concursul unui costumier și al unui pălărier din Statele Unite ale Americii, iar elementele de vestimentație în discuție au fost croite în conformitate cu descrierile existente în diferitele manuscrise și în unele fresce, precum și în micrografiile din cuprinsul manuscriselor. A doua tentativă de recreare a odăjdiilor cântăreților bisericești a avut loc pe parcursul anului 2018, în Grecia, vestimentația în cauză fiind prezentată, în premieră, în reprezentația dată de Ansamblul „Romeiko” la Catedrala Mitropolitană din Atena, în data de 23 mai 2018, cu ocazia evenimentelor prilejuite de sărbătorirea a 162 de ani de la sfințirea lăcașului de închinăciune.

Ansamblul Romeiko va cânta la IBMF

Selectând psalți și muzicieni virtuozi sub conducerea artistică a dirijorului dr. Yorgos Bilalis, Ansamblul „Romeiko” interpretează compoziții bizantine inedite pe melodia lor autentică. După o cercetare amănunțită, a reconstituit veșmintele bizantine ale psalților curții împăratului roman de Răsărit. În cadrul răspândirii muzicii monofonice în Occident, Ansamblul „Romeiko” interpretează cântările Bisericii Ortodoxe și în limba engleză. Grupul și-a început aparițiile publice în 1994 concertând la festivaluri internaționale, la concerte de gală, la ceremonii, la sfinte slujbe și la alte evenimente culturale.

Miercuri începe Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași

În perioada 2 – 6 octombrie 2019, timp de cinci zile, municipiul Iași va deveni pentru a treia oară centrul cântului bizantin din țară, adunând în capitala istorică a României renumiți interpreți ai artei muzicale psaltice, ce vor susține concerte de înaltă ținută și vor lua parte la diferite momente liturgice. Anul acestea, organizatorii lansează invitația publicului de-a participa la cele patru concerte de muzică bisericească, de-a asista la atelierele de lucru susținute de invitații festivalului, și de-a lua parte la sfintele slujbe organizate cu prilejul IBMF Iași. Mai multe detalii cu privire la programul și invitații evenimentului pot fi aflate de pe pagina de facebook Iasi Byzantine Music Festival și de pe site-ul oficial www.ibmf.ro. (Yorgos Bilalis – dirijorul Ansamblului „Romeiko”, Flavius Popa)

Vă invităm să citiți și: