Marţi, 28 Septembrie 2021
Flavius Popa

Primul atelier al Festivalului de Muzică Bizantină a avut loc în această după-amiază în sala „Iustin Moisescu” și este dedicat tuturor celor care doresc să învețe tehnici de dirijare a unui cor psaltic. Workshopul este coordonat de prof. dr. Georgios Konstantinou, dirijorul Corului Bizantin Grec.

Cea de-a patra ediție a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași oferă iubitorilor de muzică psaltică și publicului online posibilitatea de a participa la un atelier intitulat „Tehnica dirijorală a corului psaltic prin prisma tradiției orale și scrise”, susținut de prof. dr. Georgios Konstantinou.

Cursul intensiv de interpretare în perioada 30 septembrie - 2 octombrie 2021, în format online, și se adresează dirijorilor de coruri psaltice și psalților având un nivel avansat de interpretare a notației.

Scopul principal al cursului este explorarea la nivel practic a tuturor valențelor pe care le oferă gestica dirijorală psaltică în execuția unei cântări. Gesturile dirijorale vor fi atent studiate, astfel încât ele să pună în valoare, ca limbaj gestual între membrii unui cor, tradiția orală psaltică și diversele ei ipostaze de ornamentare, execuție etc. Metodele originale și inconfundabile ale maestrului Konstantinou, actualul dirijor al vestitului Cor Bizantin Grec, urmaș și apropiat colaborator al maestrului Lykourgos Angelopoulos, aduc un plus de valoare acestei întâlniri.

Cine este susținătorul atelierului de tehnică dirijorală?

Georgios Konstantinou este doctor al Universității Ionia, Grecia (Catedra de Studii Muzicale), absolvent al Academiei de Pedagogie „Marasleion” și a Facultății de Educație Fizică și Atletism din cadrul Universității de Stat „Kapodistria” din Atena. A participat la numeroase simpozioane de muzicologie și pedagogie și masterclass-uri din Europa. Pe linie pedagogică, a publicat până în prezent cele 5 volume din seria Teoria și practica muzicii bisericești. De asemenea, a îngrijit publicații ale operelor celor Trei Dascăli (la Editura Mănăstirii Vatoped), precum și opera lui Konstantinos Pringos (la Editura „Apostoliki Diakonia”). Activitatea sa cuprinde și prezența ca psalt în numeroase biserici din Atena. A predat muzică psaltică la Școala „Izvorul Tămăduirii” și Școala Mitropoliei Fthiotidos, precum și la Conservatorul de Stat din Atena. Din 1981, este membru al Corului Bizantin Grec în cadrul căruia este implicat în studierea tradiției scrise și orale a muzicii bisericești, precum și în valorificarea rezultatelor cercetării în predare. Este inițiatorul Programului de Formare și Perfecționare în Muzica Bisericească ce funcționează din 2003, acordând anual burse ce sunt finanțate de Institutul „Sfântul Maxim Grecul”.

Concertul de deschidere va avea loc la Teatrul Național din Iași

În această seară, începând cu ora 19.00, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași va avea loc Concertul de deschidere a Festivalului. Invitații evenimentului sunt: Grupul Psaltic al Mănăstirii Nera (România), Ansamblul „Cappella Romana” (SUA), Corul „Sfântul Romanos” din Beirut (Liban), drd. Ammar Awad (Siria), Ribale Wehbe (Liban) și Anamaria Maranda, solista câștigătoare a Concursului Solistic Online de Muzică Psaltică - Categoria B.

Conform comunicatului transmis de organizatori, întâlnirile directe cu invitații IBMF vor fi posibile doar liturgic, în cadrul slujbelor, anume la Sfânta Liturghie și la slujba Privegherii. Astfel, toate evenimentele desfășurate sub marca Festivalului de Muzică Bizantină vor fi transmise live pe rețelele de socializare IBMF și Doxologia.ro.

Detalii despre cea de-a IV-a ediție a IBMF, precum și programul complet, puteți găsi pe site-ul festivalului - www.ibmf.ro - precum și pe pagina de Facebook .