Părinții, rudele și ucenicii și-au luat rămas bun de la cel care a fost egumen al Schitului Cărbuna începând cu anul 2003. Slujba înmormântării părintelui ieroschimonah Elefterie Păduraru a fost oficiată astăzi, 16 octombrie 2021 de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți. Egumenul a trecut la cele veșnice joi seara, la vârsta de 84 de ani.
Numeroși ucenici și apropiați ai schitului nemțean au participat în această dimineață la slujba înmormântării părintelui Elefterie Păduraru. Zeci de clerici, dimpreună cu IPS Teofan și PS Antonie, s-au rugat pentru sufletul egumenului de la Cărbuna.
În cuvântul său adresat celor care l-au iubit pe părintele ieroschimonah, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a afirmat că sufletul său se află acum în Împărăția cerurilor: „Părintele ne-a părăsit acum cu sufletul său, care este în fața Tronului Preasfintei Treimi, și avem încredințarea că după o viață frumoasă aici, pe pământ, Dumnezeu îl iartă pentru păcatele pe care și el, ca om, ca pământean, precum toți cei de față și cei asemenea nouă, le-a săvârșit, dar faptele sale bune și râvna pentru Dumnezeu, râvna în slujirea oamenilor și în slujirea acestui loc, dau încredințarea, certitudinea că Dumnezeu l-a primit în rândul drepților, în ceata sfinților călugări, iar de astăzi, bucurându-se acolo de ceea ce a dorit să aibă de-a lungul întregii sale vieți. L-a dorit pe Dumnezeu, l-a slujit cu toată ființa sa și acum se află la picioarele Tronului său dumnezeiesc”.
În continuare, scriitorul Adrian Alui Gheorghe, un apropiat al părintelui Elefterie, a evocat personalitatea celui care a păstorit obștea de la Cărbuna: „Părintele egumen a avut două modele: primul, modelul absolut- Iisus Hristos, pe care l-a slujit toată viață, iar cel de-al doilea model a fost unul din martirii Bisericii – Daniil Sandu Tudor. Un lucru mai puțin cunoscut despre părintele Elefterie este că imediat după război a ucenicit la mănăstirea de pe Rarău și o parte din tinerețea lui și-a trăit-o în preajma lui Daniil Sandu Tudor, unul din martirii Bisericii noastre, care a murit în Închisoarea Aiud, în 1962. În același timp, părintele egumen a fost și este la rândul lui un model. Suntem convinși că prin ucenicii lui, vom duce mai departe acest model pe care l-a imprimat părintele Elefterie”.
O viață dedicată familiei, mănăstirii și lui Dumnezeu
Egumenul Elefterie Păduraru s-a născut la data de 17 aprilie 1937, în comuna ieșeană Bălțați. A absolvit Liceul Economic și Facultatea de Științe Economice. Înainte să se călugărească, Gheorghe Păduraru și-a format o familie și a fost binecuvântat de Dumnezeu cu 6 copiii, dintre care unul este acum preot.
A fost ucenic al părintelui mărturisitor Daniil Sandu Tudor și a făcut parte din grupul „Rugul Aprins”, înființat la Antim în anii ‘40.
A intrat în mănăstire la data de 11 februarie 1992 și a fost tuns în monahism în ziua de 17 ianuarie 1995, la Mănăstirea Cetățuia, naș de călugărie fiind protos. Partenie Petric, starețul așezământului monahal din Iași. Tot în luna ianuarie 1995 a fost hirotonit ierodiacon și ieromonah de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen.
Între anii 1995 – 1998 a fost rânduit preot slujitor și duhovnic la Mănăstirea Vatra Moldoviței din Suceava, iar în perioada 1 noiembrie 1998 – 28 octombrie 2001, a fost stareț al Mănăstirii Lipova din județul Bacău.
Pe 29 martie 2003, părintele ieromonah Elefterie a fost numit egumen al Schitului Cărbuna.
În data de 3 octombrie 2015, cu prilejul sfințirii bisericii așezământului monahal, părintele egumen a fost ridicat la rangul de protosinghel de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.
În ziua de 9 iunie 2018, protos. Elefterie Păduraru a primit schima mare, naș de călugărie fiind schimonahul Nicolae de la Mănăstirea Secu.
Anul acesta, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, egumenul Schitului Cărbuna se mută în Împărăția lui Dumnezeu la vârsta de 84 de ani.
Dumnezeu să îl ierte și cu drepții să îl așeze!