Miercuri, 4 Septembrie 2019

Duminică, 1 septembrie 2019,  a fost o zi deosebită pentru comunitatea din satele Buhăeni şi Drăgăneşti din comuna Andrieşeni, judeţul Iaşi. La Sfânta Liturghie, alături de credincioşii şi copiii din parohie, au  fost prezenţi în rugăciune şi locotenent-colonelul Vasile Mironescu şi locotenentul Grădinariu Ciprian de la Batalionul 151 Infanterie Războieni - „Lupii Negri”, din Iaşi. Ca şi în anii trecuţi, prin purtarea de grijă a părintelui Valentin Pâţâligă, comunitatea de la Biserica militară „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Tătăraşi a adunat un număr de 20 de ghiozdane echipate complet pentru şcoală, ce au fost împărţite  de cadrele militare copiilor din parohie.

După Sfânta Liturghie a urmat slujba de Te Deum pentru începutul de an bisericesc şi rugăciuni pentru copiii, elevii şi studenţii ce vor începe anul şcolar.

În continuare, domnul Emil Baltag, profesor de limba şi literatura română, fiu al satului, a adresat un cuvânt celor prezenţi: „Asistăm astăzi la un moment important din viaţa parohiei noastre, moment în desfăşurarea căruia îşi dau mâna trei instituţii importante ale societăţii noastre - Biserica, Şcoala şi Armata. (...) Astăzi, în desfăşurarea momentului pe care îl trăim, biserica din Buhăeni - Drăgăneşti are iniţiativa, armata vine să sprijine, iar cei care sunt încă în  şcoală  sunt beneficiarii. Este un moment care, de când avem şi noi parohia noastră şi preotul nostru, a început să se repete la fiecare început de toamnă, de an bisericesc şi de an şcolar. Este un moment pe care, pe tot parcursul unui an şcolar, dar şi mai târziu în viaţă, ar trebui să nu-l uităm, pentru că de aici rezultă şi anumite responsabilităţi ale noastre. (...) De asemenea, părinţii sunt chemaţi să-i ajute pe copiii lor să dobândească deprinderea de a frecventa cu regularitate biserica şi şcoala. Să nu fie indiferenţi faţă de rezultatele copiilor la şcoală, să cunoască în permanenţă situaţia lor şcolară, să le asigure, pe cât posibile, condiţii bune de învăţare.  Sunt şi unii copii care au nevoie de ajutor. Să nu ne descurajăm şi să înţelegem că aceşti copii nu sunt mai puţin inteligenţi decât ceilalţi. Au ritmul de învăţare mai lent, dar, de fapt, tocmai aceştia sunt înzestraţi cu profunzimi deosebite ale gândirii. Dacă sunt ajutaţi în momente mai dificile pentru ei, pot ajunge la şcoală şi în viaţă la realizări mari şi frumoase. Ca fiu al satului, mă consider în acest moment un reprezentant al comunităţii parohiei şi în această calitate mulţumesc în primul rând Bisericii, care, mai ales prin reprezentantul ei principal, părintele paroh, dar şi prin cei din parohie care îl sprijină, se ocupă atât de intens şi de stăruitor de formarea pentru viaţă a copiilor din parohie”.

După acest moment, locotenent-colonelul Vasile Mironescu a vorbit despre misiunile pe care le desfăşoară batalionul în care activează şi despre faptul că în acest an se împlinesc 25 de ani de la înfiinţarea batalionului, cât şi despre comunitatea de la biserica militară din lemn în stil maramureşan din Iaşi, adunată în jurul părintelui Valentin Pâţâligă. 

Spre final, s-au impărţit cele 20 de ghiozdane complet echipate pentru şcoală, cât şi 60 de mape cu obiecte şcolare din partea bisericii parohiale, precum şi bunătăţi aduse de cadrele militare, cât cele pregătite de credincioşii parohiei.

Părintele paroh Petru Constantinescu a mulţumit reprezentanţilor Armatei care cu bunăvoinţă au venit pentru a da un bun ajutor bisericii pe care o păstoreşte şi, implicit, copiilor şi părinţilor din parohie.