Marţi, 21 Mai 2024
Pr. Petru-Ionuț Irimia

Luni, 20 mai, în ziua de pomenire a Sfântului Mucenic Talaleu, doctor fără de arginți, la biserica Parohiei Osoi din comuna Sinești, județul Iași, Protopopiatul Iași III, care îi are ocrotitori pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, a avut loc întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 9 „Sfântul Apostol Iacob, ruda Domnului”.

Întâlnirea s-a desfășurat respectându-se tematica recomandată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, potrivit Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți. Preoții care fac parte din Cercului pastoral-misionar, la primele ore ale dimineții, s-au întâlnit și au oficiat Taina Sfântului Maslu.

După apolisul rânduit și după intonarea, de către toți cei prezenți, a imnului „Hristos a înviat!”, specific perioadei liturgice în care ne aflăm, părintele Vasile Matcovici de la Parohia „Sfântul Prooroc Ilie” Popești, a rostit un concis, dar profund, cuvânt de învățătură. Clericul a subliniat importanța Tainei Sfântului Maslu prin care credincioșii primesc vindecare sufletească și trupească. De asemenea, părintele a căutat să așeze la inima celor prezenți, preoți și credincioși, valoarea terapeutică a rugăciunii, atât a celei particulare, cât și a celei publice, care are o mare putere și dă rezultate uimitoare dacă izvorăște din dragoste față de Dumnezeu și față de semeni.

La finalul cuvântului său, părintele Vasile Matcovici, a îndemnat credincioșii să se roage mai mult și, pentru a face față ispitelor și încercărilor, să se înarmeze cu „armele luminii”, de care vorbește Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Efeseni 6, 14-17: „ mijlocul încins cu adevărul”, „platoșa dreptății”, „pavăza credinței”, „coiful mântuirii” și „sabia Duhului”.

Întâlnirea a continuat cu susținerea referatului cu titlul „Sfinții doctori/doctorițe fără de arginți și Sfinții noi doctori: Sfântul Haralambie, Sfântul Nectarie, Sfântul Luca al Crimeii și Sfântul Efrem cel Nou”, realizat de către părintele Constantin Mareș de la Parohia „Sfântul Nicolae” Doroșcani.

Părintele Constantin, înainte de a prezenta într-un mod sintetic și atrăgător viața Sfinților doctori fără de arginți, a explicat termenul „doctori fără de arginți”, amintind și care sunt oficiile liturgice unde sunt pomeniți (exemple: mirida a șaptea din rândul celor 9 din rânduiala Proscomidiei, în cuprinsul rugăciunii ce se rostește după sfințirea untdelemnului la Taina Sfântului Maslu, precum și în cuprinsul rugăciunii principale care se rostește la sfințirea cea mică a apei).

Părintele referent a ținut să sublinieze faptul că toate vindecările minunate care se petrec în urma rugăciunilor adresate de cei bolnavi și suferinzi către toți marii „doctori fără de arginți”, sunt făcute de fapt de Bunul și Milostivul Dumnezeu, Care este viu și „minunat întru sfinții Săi”. De asemenea, în cuprinsul referatului a fost evidențiată ideea că Dumnezeu ascultă și răspunde grabnic la mijlocirile înălțate la tronul Preasfintei Treimi de către acești „casnici și prieteni ai lui Dumnezeu” (Efeseni, 2, 19).

Prezentarea Sfinților doctori fără de arginți s-a făcut ținându-se cont de modul în care aceștia sunt amintiți în cărțile de slujbă utilizate în cultul Bisericii.

Un capitol aparte al referatului a fost dedicat Sfinților Haralambie, Nectarie din Eghina, Luca al Crimeii și Efrem cel Nou, fiind amintite unele vindecări, din nenumăratele, pe care acești sfinți le-au făcut.

În ultimul capitol s-au prezentat chipurile câtorva Sfinte femei, modele de smerenie, credință și curaj, care, așa cum rezultă din conținutul slujbelor alcătuite în cinstea lor, pot fi socotite „doctorițe fără de arginți”, și anume: Sfânta Ermiona (prăznuită la 4 septembrie), Sfânta Tecla „cea întocmai cu Apostolii” (prăznuită la 24 septembrie), Sfintele Zinaida și Filonela (prăznuite la 11 octombrie) și Sfânta Muceniță Sofia Doctorița (prăznuită la 22 mai).

Concluzia referatului prezentat a fost aceea că Dumnezeu răspunde la rugăciunile oamenilor care își pun nădejdea în ajutorul Lui, care au simțit în mod real ajutorul Lui în viața lor, însă o face când știe El, cum știe El și prin cine socotește El de cuviință.

La finalul întâlnirii s-a anunțat data următoarei întâlniri, care va avea loc la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” Obrijeni, comuna Popești, pe 17 iunie, și s-au adus cuvenitele mulțumiri părintelui paroh Mihai Dan Bălan, pentru ospitalitatea și dragostea de care a dat dovadă.