Joi, în data de 5 mai 2022, studenții din anul IV ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, au participat la un eveniment cu totul aparte în cadrul programului de tutoriat desfășurat de către instituția teologică ieșeană. Studenții ciclului de licență beneficiază de un program de tutoriat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care vine în ajutorul formării lor ca viitori clerici, completând totodată și activitatea academică pe care aceștia o desfășoară.
Studenții anului al IV-lea, secția Teologie Pastorală, i-au avut ca îndrumători de tutoriat, din anul întâi și până în prezent, pe pr. lect. Cătălin Vatamanu, pr. Lucian Filip, directorul Centrului de Formare Continuă al Arhiepiscopiei Iașilor și pe pr. Bogdan Racu, Inspector pentru Învățământ şi Cateheză în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor.
Evenimentele s-au desfășurat la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, ctitoria domnitorului moldav Vasile Lupu. Întâlnirea a debutat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită în biserica mănăstirii, de către un sobor de preoți format din părinții îndrumători ai programului de tutoriat, iar răspunsurile au fost oferite de către studenții teologi. În cadrul Sfintei Liturghii, doi dintre studenții din anul al IV-lea, Pocovnicu Leonard-Nicolae și Diaconu George, au ținut câte un scurt cuvânt de învățătură legat de însemnătatea spirituală și culturală a mănăstirii, la care au adăugat un gând de mulțumire și de recunoștință față de părinții îndrumători și colegii de an.
Evenimente din istoria Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”
La finalul Sfintei Liturghii, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, protos. Elisei Nedescu, a menționat mai multe evenimente din istoria așezământului monahal, dintre care menționăm trei evenimente mai însemnate, și anume: 1) Faptul că la data de 6 mai, se împlinesc 383 de ani de la sfințirea bisericii de către Mitropolitul Varlaam al Moldovei, în anul 1639, plasează evenimentul de astăzi într-un filon de sărbătoare; 2) La data de 13 iunie 1641 aici au fost așezate moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva; 3) Desfășurarea lucrărilor Sinodului pan-ortodox, din septembrie 1642, când s-au întâlnit pentru prima dată în mod sinodal reprezentanții celor trei mari ramuri ale Ortodoxiei: greacă, slavă și română. Cu acest prilej, Sinodul a aprobat Mărturisirea de credință a Mitropolitului Petru Movilă al Kievului. În încheierea cuvântului său, părintele stareț a precizat că evenimentul desfășurat în cadrul așezământului monahal se plasează ca o serbare a zilei de 6 mai și va rămâne în istoria mănăstirii, fiind consemnat în cartea evenimentelor importante desfășurate aici.
După Sfânta Liturghie, cei prezenți s-au îndreptat spre Sala Gotică, unde, activitatea a debutat cu acordarea unui feedback pentru predicile susținute de cei doi studenți în cadrul Sfintei Liturghii. În continuare, tema de dezbatere a întâlnirii a fost intitulată Piedici în calea rugăciunii persoanele, fiind inspirată din tematica Anului omagial 2022, dedicat rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț. Studenții au format șase echipe și au identificat unele piedici și soluții, pe care le întâmpină studentul teolog, cu privire la rugăciunea publică și particulară. La finalul întâlnirii au fost trasate perspective și soluții de viitor pentru viitorii absolvenți. Tinerii teologi au identificat următoarele soluții pentru ca rugăciunea lor să fie lipsită de piedici: un program bine stabilit și rezervat în acest sens; chemarea continuă a numelui Mântuitorului Iisus Hristos; o pregătire pentru a dobândi starea necesară rugăciunii, și nu în ultimul rând o concentrare și o conștientizare a rugăciunii rostite.
Mărturii ale studenților prezenți
„Am simțit o comuniune în slujire, alături de cei trei părinți tutori și această stare a continuat în Sala Gotică a Mănăstirii (acolo unde a avut loc Sinodul de la Iași). Prin activitatea pe grupe, am simțit că o activitate este mult mai frumoasă când este realizată împreună cu ceilalți. Fiind sub ascultarea de fotograf, m-am bucurat de momente frumoase, pe care am încercat să le cuprind și în imagini. Nădăjduiesc ca acestea să rămână în amintirea noastră, ca o mărturie a bucurie de a fi împreună”, a afirmat studentul Bălțat Matei-Ioan.
„Îmi face o deosebită plăcere să subliniez faptul că astăzi am asistat la un eveniment binecuvântat şi că Facultatea de Teologie, prin reprezentanții anului IV Teologie Pastorală, îşi exprimă admirația şi prețuirea faţă de activitatea de tutoriat desfășurată de-a lungul timpului cu părinții mentori, recunoscută ca plan de dezvoltare, având contribuții deosebite în domeniul teologic. Cu ocazia acestui moment de bucurie, îmi doresc să vă mulțumesc pentru sentimentul de apartenență la o mare familie pe care ni l-aţi insuflat şi pentru faptul că mi-aţi fost mereu alături”, a mărturisit studentul Gafincu Florin.
„Două deziderate au marcat întâlnirea de astăzi, rugăciunea și comuniunea. Ne-am rugat împreună lui Dumnezeu și am simțit că numai în echipă ne vom fi de folos unii altora”, a transmis studentul Drăgan Viorel.
Scopul activității a fost de a reuni în rugăciune și comuniune, la Sfânta Liturghie, întregul an, format din trei grupe de tutoriat. Acest eveniment a fost primul din seria evenimentelor festive desfășurate cu prilejul absolvirii Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, promoția 2018-2022. (Șleapcă Alexandru, student în anul al IV-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași)