În ziua de 10 februarie 2022, preoții slujitori din comunele Sinești, Popești și Mădârjac, ce fac parte din cercul misionar „Sfântul Apostol Iacob, fratele Domnului” – numărul 9 al Protopopiatului Iași III, s-au întâlnit la biserica cu hramul „Sfânta Treime” din satul Stornești comuna Sinești, județul Iași. Întâlnirea a fost un moment de binecuvântare și prilej de bucurie, atât pentru preotul paroh și credincioșii parohiei gazdă, cât și pentru părinții participanți.
Ziua a început cu Utrenia și Acatistul Sfântului Mucenic Haralambie, culminând cu săvârșirea Sfintei Liturghii.
Din soborul preoților slujitori au făcut parte părintele Gheorghe Bogus, părintele Vasile Matcovici, părintele Nicolae Alexa, părintele Petru Andrei, părintele Iulian Hîrcă, părintele Constantin Mareș, părintele Adrian Nechita, părintele Viorel Ciutănău, părintele Stelian Sandovici și părintele Petru-Ionuț Irimia. Protos a fost părintele Ioan Dascălu, care a avut de pregătit și un referat pentru întâlnirea cercului.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele Constantin Mareș a ținut un scurt cuvânt de învățătură pentru credincioșii prezenți, despre viața și mucenicia Sfântului Mucenic Haralambie. Cunoscut în popor ca „tămăduitor de boli”, Sfântul Haralambie răspunde la rugăciunile credincioșilor când îi cer ajutorul, mai ales atunci când e vorba de boală (ciumă, holeră ș.a.). Mai apoi, părintele Petru-Ionuț Irimia, gazda întâlnirii, a mulțumit părinților împreună-slujitori și credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie.
Părintele Ioan Dascălu de la parohia Bojila – Mădârjac a susținut referatul cu tema „Viața și opera Sfântului Grigorie Palama” în prezența preoților participanți, la care s-au adăugat doamna Rozica Mărgineanu, directorul Școlii Gimnaziale „Veniamin Costachi” – Sinești, domnișoara Ailoaiei Cristina Elena, directorul adjunct al aceleași școli și domnul Tudor Bozariu, profesor de religie la Școala Gimnazială „Veniamin Costachi” – structura Stornești. Au fost de fața și doamnele preotese Maria Bogus, Diana Sandovici și Ana Maria Irimia, care au mărturisit că s-au folosit duhovnicește de conținutul referatului prezentat și de discuțiile ce au urmat.
Părintele Dascălu a prezentat un referat bine structurat cu o bibliografie bogată, impresionând prin abordare. La final, fiecare preot participant a primit câte un pliant cu concluziile referatului și, respectiv, câte un citat de reflecție din opera Sfântului Grigorie Palama. Participanții au fost îndemnați apoi să citească public textul ales, iar spre surprinderea tuturor, majoritatea s-au regăsit în textele lecturate.
Tema a provocat o vie dezbatere, iar cucernicii părinți au venit cu unele completări, cu prezentarea unor experiențe personale și chiar cu întrebări, ceea ce a făcut ca întâlnirea cercului misionar să fie captivantă, plinindu-și astfel scopul – formarea continuă a preoților.
Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă creștină, pregătită de gospodinele parohiei Stornești. Înainte de rugăciunea de binecuvântare a mesei s-a săvârșit o slujbă de pomenire pentru părintele Ioanichie Bălan (92 de ani de la naștere), pentru părintele Iustin Pârvu (103 ani de la naștere), pentru părintele Daniil Horga (înmormântat chiar în ziua întâlnirii) și pentru alți credincioși adormiți în Domnul, precum Petru Beldiman(trecut la Domnului în urmă cu două luni), socrul părintelui paroh.
Întâlnirea cercului misionar „Sfântul Apostol Iacob fratele Domnului”, din data de 10 februarie 2022, a fost ca o adevărată zi de hram, aducătoare de bucurie, curaj și nădejde că vor veni vremuri mai bune și mai liniștite.
Să ajute Bunul Dumnezeu să mai fie astfel de zile binecuvântate!