Duminică, 18 Iulie 2021

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, din orașul Podu Iloaiei, joi, 15 iulie a.c., a avut loc o nouă întâlnire de lucru a echipei misionarilor protopopești din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor.

Lucrările s-au desfășurat sub atenta coordonare a părintelui arhim. Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor. 

Organizatorul acestei întâlniri a fost părintele inspector eparhial Mihai Zvorâște, responsabilul Departamentului misionarilor protopopești din cadrul Sectorului de misiune, iar gazdă a fost părintele Ioan Drăgoi, parohul bisericii. Participanți la această activitate au fost misionarii protopopești ai protopopiatelor din eparhie.

În deschiderea ședinței, părintele consilier Nicodim a vorbit despre importanța cultivării unei legături personale cu Hristos, cu Maica Domnului și cu sfinții:  „Mulți credincioși, între ei și seminariști sau studenți la teologie, dobândesc informații despre Dumnezeu, dar ceea ce le lipsește este experiența personală, reală cu Hristos. Mulți tineri și mulți credincioși părăsesc Biserica pentru că ei sunt în căutarea unei întâlniri reale și personale cu Hristos pe care nu-L găsesc în informațiile, catehezele și predicile pe care le ascultă. Pentru ca ceva să devină real trebuie să fie personal. Întreaga Evanghelie, dar mai ales cea după Ioan, cuprinde un întreg șir de întâlniri personale ale oamenilor cu Mântuitorul Iisus Hristos”.

S-a subliniat faptul că preotul, după modelul Mântuitorului, este chemat la o întâlnire personală cu credinciosul pentru a-l putea ajuta să îl întâlnească și să îl cunoască personal pe Domnul Hristos. Relația noastră personală cu Hristos este ancorată și înrădăcinată în relația comunitară pe care o avem cu El ca membri ai Trupului Său, Biserica. Viața veșnică începe acum, cu o relație personală, neîntreruptă, întreținută în Biserică. Un element important în menținerea acestei legături este împărtășirea cu Sfintele Taine, cu Trupul și Sângele Mântuitorului.

Au fost trecute în revistă activitățile ce s-au desfășurat în cadrul cercurilor misionare în prima jumătate a acestui an, făcându-se amintire de lucrarea din anul anterior când, din cauza pandemiei Covid-19, aceasta s-a diminuat.

Părintele inspector eparhial Neculai Dorneanu, coordonatorul Departamentului Misiune externă în Basarabia, făcând referire la proiectul înfrățirilor cu parohiile din Mitropolia Basarabiei, a adus informații noi ce privesc intensificarea activităților comune cu preoții din cele trei eparhii românești din stânga Prutului. Totodată a amintit celor prezenți că alături de părinții protopopi, misionarii protopopești sunt cei care au ca responsabilitate și înfrățirile parohiilor și cercurilor misionare ale protopopiatelor Arhiepiscopiei Iașilor cu parohii din Mitropolia Basarabiei.

Un ultim punct de pe ordinea de zi dezbătut a fost propunerea și discutarea oportunității unei întâlniri comune cu misionarii protopopești din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. (Pr. Dan Turcu, misionar protopopesc Pașcani)