Preoţi şi credincioşi din toate propopopiatele Arhiepiscopiei Iaşilor au participat sâmbătă la tradiţionalul pelerinaj din ajunul Floriilor. Cu icoane şi flori în mână, participanţii la aceste procesiuni au înălţat rugăciuni şi au intonat cântece specifice Intrării Domnului în Ierusalim.
Pelerinajul de Florii de la Iaşi reprezintă o veche tradiţie - întreruptă de regimul comunist după anul 1947 - aceea de a se merge în procesiune pe străzile oraşului. Ca în fiecare an, în Sâmbăta lui Lazăr, ieşenii au participat la procesiunea de Florii, eveniment ce vesteşte praznicul împărătesc al Intrării Domnului în Ierusalim.
Procesiunea a fost precedată de slujba Vecerniei, oficiată de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” - Bărboi. În jurul orei 17:00, preoţii şi credincioşii din cele trei protopopiate ieşene, însoţiţi de PS Părinte Calinic, au pornit în pelerinaj pe Strada Costache Negri, spre Biserica „Sfântul Sava”, Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi”, Catedrala Mitropolitană. Aici a fost citită rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor, iar apoi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a adresat un scurt cuvânt de folos duhovnicesc: „Procesiunea cea sfântă, cale de mărturisire a Adevărului. Procesiunea cea binecuvântată, chemare spre Adevărul cel preaslăvit. Procesiunea cea adâncă, aşezarea adevărului în inima cetăţii. Aceasta pentru că suntem, dorim a fi şi a rămâne fii şi fiice întru adevărul cel mântuitor. Şi care este acest adevăr? L-a mărturisit Domnul Hristos spunând: «Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică», şi «Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să şi-l pună pentru prietenii săi». Acesta este adevărul pe care îl mărturisim, acesta este adevărul pe care îl cunoaştem, acesta este adevărul pe care-l dorim să-l trăim. Iar în săptămâna care vine, acest adevăr şade în faţa noastră pentru a fi introdus în inima noastră”.
La final, un grup de copii a intonat cântări specifice sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim.
La Paşcani, preoţii şi credincioşii au plecat în procesiune de la Biserica „Înălţarea Domnului” spre parcul de lângă lacul municipiului, unde a fost oficiată o slujbă specială şi au avut loc momente artistice.
La Hârlău, pelerinajul de Florii s-a derulat de la troiţa aflată la intrarea în oraş şi s-a încheiat la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.
În municipiul Botoşani, credincioşii au pornit în pelerinaj de la Biserica „Sfântul Dumitru” spre Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. La Dorohoi, procesiunea de florii a început de la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi s-a încheiat la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”.
Sâmbătă, 20 aprilie 2019, începând cu ora 13:30, a avut loc şi la Dorohoi tradiţionalul, deja, pelerinaj de Florii, la care au participat preoţii Protopopiatului Dorohoi, în frunte cu pr. protopop Ciurciun Stelian, un număr mare de credincioşi de la parohiile din oraş, dar şi din localităţile învecinate, precum şi tineri din cadrul Asociaţiei Tineretul Ortodox Român din zonă. Pelerinajul s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a debutat la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, unde s-a săvârşit slujba Vecerniei, urmată de rugăciunea de binecuvântare a stâlpărilor, ce au fost împărţite credincioşilor şi preoţilor prezenţi. Traseul a continuat pe Bulevardul Victoriei, Pietonalul Unirii, Primăria Municipiului Dorohoi, încheindu-se în curtea Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” - Dorohoi cu citirea acatistului Învierii lui Lazăr de către preoţii prezenţi, urmat de rugăciunea de binecuvântare a stâlpărilor, pentru credincioşii care au aşteptat aici. Părintele protopop Ciurciun Stelian a ţinut un cuvânt de învăţătură prin care s-a evidenţiat importanţa sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim, subliniind că Hristos, în câteva zile, Se jertfeşte şi că El că trebuie primit sufleteşte. În final, a mulţumit pelerinilor pentru participare, Poliţiei locale şi Jandarmeriei pentru ajutorul acordat şi a îndemnat pe toţi să participe la slujbele ce se vor săvârşi în această săptămână. (Pr. Precob Marian, Parohia, „Sfântul Nicolae” - Bucecea, Pr. Daniel Precob - Parohia „Sfinții Împărați” - Dorohoi)
La Darabani, Pelerinajul de Florii s-a desfăşurat pe traseul Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” - Monumentul Eroilor - Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”.
Preoţii şi credincioşii din Protopopiatul Săveni au mers în procesiune de la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.
La Piatra Neamţ, pelerinajul de Florii „Fiul lui Dumnezeu, Izvorul Vieţii” s-a derulat pe traseul: Biserica „Ioan Botezătorul”-Mărăţei I din Piatra Neamţ - Muzeul de Istorie - Hotel Ceahlău - Teatrul Tineretului - Biserica „Sfântul Ioan Domnesc”, unde s-a săvârşit slujba Vecerniei. La acţiune au participat şi partenerii: Asociaţia Tineretul Ortodox Român din Piatra Neamţ, Societatea Ortodoxă a Femeilor Române din Piatra Neamţ şi membrii compartimentului Pro Vita Piatra Neamţ.
La Târgu Neamţ, preoţii şi credincioşii au mers în procesiune de la Biserica „Sfântul Nicolae” - Ţuţuieni spre Biserica „Adormirea Maicii Domnului”.
În Protopopiatul Roznov, pelerinajul de Florii s-a derulat pornind de la bisericile „Sfântul Nicolae” şi „Sfinţii Apostoli”, trecând pe la toate troiţele din oraş.
În Protopopiatul Ceahlău, Pelerinajul de Florii s-a desfăşurat de la biserica monument istoric din Bistricioara, până la biserica nouă din aceeaşi localitate. (Tudorel Rusu, Lucian Ducan)