Cu prilejul sărbătorii Intrării Maicii Domnului în biserică, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat în această dimineață, 21 noiembrie, Sfânta Liturghie la Parohia ieșeană „Izvorul Tămăduirii”, cu prilejul celui de-al doilea hram.
Numeroși ieșeni din cartierele CUG și Nicolina s-au rugat marți dimineață împreună cu PS Nichifor Botoșăneanul, care a săvâșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi, în paraclisul Bisericii „Izvorul Tămăduirii”.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, ierarhul a arătat că evenimentele din viața Preasfintei Fecioare Maria reprezintă semne ale începutului mântuirii neamului omenesc:
Data de 21 noiembrie este data la care se sfințește o biserică în apropiere de Ierusalim, având acest praznic, al Intrării Maicii Domnului în Biserică. Din secolul IV, toate evenimentele Maicii Domnului, cele pe care le știm, au fost puse la inima omului pentru că au văzut în toate acestea un semn al începutului mântuirii noastre. Un semn a fost însăși nașterea Maicii Domnului din Ana, care fusese stearpă până atunci, iar Maica Domnului devine rodul rugăciunii și al făgăduinței că va sluji Domnului, promisiune pe care o fac Sfinții Părinți Ioachim și Ana. Un semn că toate cele ce se lucrează împreună cu Dumnezeu sunt dătătoare de bucurie și de fericire, precum am auzit în cuvântul Evangheliei: „Fericiţi sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc”. Un semn că dacă o biserică, o clădire, se zidește în ani, un suflet curat presupune curățirea a generații, până când acest suflet să poată auzi cuvântul lui Dumnzeu, să-l înțeleagă și să-l împlinească cu înțelepciune, așa cum s-a împlinit cu Maica Domnului.
Spre finalul slujbei, ierarhul a binecuvântat icoana Sfintei Mucenițe Alexandra Împărăteasa, așezată în paraclis.
Parohia „Izvorul Tămăduirii” a fost înfiinţată la data de 1 februarie 1997 și face parte din Protopopiatul Iaşi II. Punerea pietrei de temelie a avut loc la data de 5 mai 2000, cu ocazia hramului parohiei şi a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În 2003 au început lucrările de construcție, iar în data de 21 noiembrie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a sfințit paraclisul aflat la demisolul bisericii.
„Bucură-te, Sfântă Pruncă, ce astăzi eşti adusă în Sfânta Sfintelor”
Intrarea în biserică a Maicii Domnului sau Vovidenia se prăznuiește în fiecare an, pe 21 noiembrie. Părinții Maicii Domnului, Sfinții Ioachim și Ana, s-au rugat mult să aibă un copil și au făgăduit că, dacă li se va împlini cererea, vor închina pruncul lui Dumnezeu. Așa s-a născut Fecioara Maria, iar praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului amintește de respectarea promisiunii și de venirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu la templul din Ierusalim. Tradiția aminteșe că trei ani avea Maica Domnului și 12 ani a stat în Sfânta Sfintelor, locul în care doar o dată pe an intra singur arhiereul, ca să aducă jertfe lui Dumnezeu. Din punct de vedere liturgic, cântările dedicate Nașterii Domnului încep în ziua de 21 noiembrie. Începând de astăzi și până la finalul anului, la slujba Utreniei se cântă Catavasiile Nașterii Domnului.
Vă invităm să accesați și: