Joi, 25 Iunie 2020
Tudorel Rusu

Sâmbătă, 27 iunie, Arhiepiscopul Pimen Suceveanul va fi pomenit la 40 de zile de la moarte atât la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, cât și la Mănăstirea Sihăstria Putnei, unde ierarhul a fost înmormântat.

Sâmbătă, 27 iunie, va avea loc pomenirea de 40 de zile de la trecerea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen la cele veșnice. Cu acest prilej, va fi săvârșită la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava Sfânta Liturghie arhierească de la ora 08:00, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și locțiitor de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, urmată de slujba Parastasului, de la ora 10:00.

După acest moment, va urma, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, de la ora 12:00, slujba Trisaghionului la mormântul Părintelui Arhiepiscop.

Mai multe detalii ne-a oferit PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților: „Slujba de pomenire la 40 de zile pentru IPS Părintele nostru Arhiepiscop Pimen va fi săvârșită sâmbătă, 27 iunie, pe aceeași scenă care a fost ridicată încă de la înmormântare în curtea Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou. Incinta va rămâne marcată tot așa, ca la sărbătoarea hramului, credincioșii fiind rugați să respecte măsurile de protecție pentru păstrarea sănătății lor și a celor din jur. Sfânta Liturghie va începe la ora 08:00, urmată fiind apoi de slujba Parastasului la ora 10:00, pentru ca apoi să mergem la Mănăstirea Sihăstria Putnei, unde se va face o slujbă de pomenire la mormântul Înaltpreasfințitului Părinte Pimen. Vor fi prezenți la aceste momente mai mulți părinți ierarhi care vor sluji - bineînțeles membrii Sinodului Mitropolitan al Moldovei și Bucovinei - dar și alți părinți ierarhi care și-au exprimat dorința să vină. Am fi bucuroși să primim pe câți mai mulți dintre ierarhii care știm că l-au prețuit pe IPS Pimen, cu atât mai mult cu cât la înmormântare, dată fiind situația de atunci, nu au putut participa”.

Zi de doliu al municipalității sucevene în memoria Părintelui Arhiepiscop Pimen

Sâmbătă, 27 iunie, la pomenirea de 40 de zile a IPS Arhiepiscop Pimen, Municipiul Suceava va ține zi de doliu. Toate instituțiile publice din oraș vor coborî drapelele în bernă. Gestul vine ca un omagiu pentru tot ceea ce ierarhul a făcut pentru orașul și județul Suceava, după cum a subliniat primarul Ion Lungu. Edilul a anunțat că a stabilit ziua de doliu după discuții cu Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei și cu Episcopul vicar Damaschin Dorneanul al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Municipalitatea îl omagiază astfel pe Părintele Arhiepiscop Pimen pentru tot ceea ce a făcut pentru ortodoxia din Bucovina, a spus Ion Lungu. În cei aproape 30 de ani cât a fost arhiepiscop, în județ s-au ridicat peste 100 de biserici, care „vor rămâne în cartea de istorie și vor dăinui sute de ani”, a afirmat el. 21 dintre aceste locașuri de rugăciune, printre care și o catedrală, au fost ridicate numai în municipiul Suceava.

„IPS Părinte Pimen a fost un om iubit de către toată lumea. Și a cultivat o legătură frumoasă, demnă și de respect față de autoritățile locale. Iar respectul a fost reciproc. Ce să zic, nu am putut decât să salut această inițiativă a domnului primar Ion Lungu - căruia i-am mulțumit personal  - inițiativă făcută în semn de recunoștință pentru moștenirea deosebită pe care a lăsat-o IPS în urma sa, atât prin ridicarea de biserici în municipiul Suceava, cât și prin promovarea tuturor acțiunilor bune inițiate fie de mediul academic, fie de societatea civilă în general, pentru păstrarea și cultivarea tradițiilor, a patrimoniului cultural, a portului și a cântului bucovinean, etc. Cred că pentru Suceava este o mândrie că l-a avut timp de trei decenii pe IPS Pimen ca Păstor sufletesc al ei și de sus, din lumina lui Dumnezeu, părintele Arhiepiscop Pimen nădăjduim să ocrotească și pe mai departe pe suceveni, așa cum i-a iubit și i-a prețuit pe pământ”, ne-a declarat PS Părinte Episcop vicar Damaschin Dorneanul.