Miercuri, 6 Ianuarie 2021
Tudorel Rusu

Anul acesta, având în vedere situația epidemiologică specială în care ne aflăm, Sfânta Liturghie de Bobotează a fost oficiată în cinci locații diferite din incinta Ansamblului mitropolitan Iași, pe altare diferite și de slujitori diferiți. În Catedrala mitropolitană ieșeană, slujba a fost săvârșită, conform tradiției, de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, care a oficiat apoi slujba Sfinţirii celei mari a apei.

După ce ieri, în ajun, credincioşii ortodocşi s-au pregătit prin postire şi rugăciune pentru luminatul praznic al Botezului Domnului, astăzi, în ziua marii sărbători, au participat la Sfânta Liturghie, precum şi la slujba Sfinţirii celei mari a apei.

La Iaşi, de la primele ore ale dimineții, credincioşi din mai multe cartiere şi-au îndreptat paşii spre Ansamblul mitropolitan, unde Sfânta Liturghie de Bobotează a fost oficiată în cinci locații diferite din incinta Ansamblului mitropolitan Iași, pe altare diferite și de slujitori diferiți. Credincioșii au fost îndrumați de voluntari către aceste locații diferite, în care s-a putut intra în număr limitat. În Catedrala mitropolitană slujba a fost săvârșită, conform tradiției, de IPS Părinte Mitropolit Teofan, alături de un sobor restrâns de preoți și diaconi.

După citirea Rugăciunii amvonului, soborul slujitor a ieşit pe amplasamentul din faţa Catedralei Mitropolitane, în glasul clopotelor şi al troparelor specifice praznicului Botezului Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, unde a fost săvârşită slujba Sfinţirii celei mari a apei. Pentru sfințire au fost pregătite opt vase mari de câte 500 de litri de apă fiecare.

De ce S-a arătat Dumnezeu lumii la Betleem, în Iordan, pe Tabor, pe Golgota? Dumnezeu S-a coborât pe pământ și S-a arătat lumii pentru a lua greutatea suferinței noastre asupra Lui. Numai cel care n-a fost niciodată bolnav nu știe cât de bine e să ai un doctor care să te ajute, să ai prieteni care să te caute, creștini care să se roage pentru tine atunci când ești sub greutatea suferinței. Dumnezeu S-a arătat la Iordan tocmai pentru a lua asupra Sa greutatea suferinței întregii umanități, sau mai bine zis, a o duce împreună cu noi. Anul trecut a fost un an greu, știm bine; nici anul acesta nu se află sub auspicii foarte încurajatoare din punct de vedere omenesc. Se cuvine în același timp a nu ceda, a nu abandona lupta, a nu ne pierde curajul, și, Doamne ferește, a nu deznădăjdui. De ce vă îndemn la acestea? Pentru că, iubiți credincioși, mare este Dumnezeu, puternică întru ocrotire este Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, puternice sunt rugăciunile sfinților!”, e-a spus credincioșilor prezenţi IPS Părinte Teofan, în cuvântul de învățătură.

Ieșenii care au dorit să ia agheazmă mare de Bobotează au stat la un rând organizat ca la hramul din 14 octombrie: o singură persoană pe lățimea rândului, la distanță de 1,  metri față de persoanele din spate și din față, purtând mască. De-a lungul rândului au fost puse la dispoziție automate de soluție dezinfectantă. Agheazma Mare a fost oferită credincioșilor doar de către voluntari care vor purta mască și mănuși. În total, un număr de 40 de voluntari, alături de reprezentanți ai Jandarmeriei și Poliției Locale, au vegheat la respectarea măsurile luate, inclusiv de-a lungul rândului. La final, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a stropit cu Agheazmă Mare pe credincioşii care așteptau de-a lungul rândului.